01.05.2005 - Weekje Slovenie

Up
19.08.2008 - Midweek fietsen -Zuid Holland
18.07.2008 - Oostenrijk
01.05.2008 - Fietsvakantie door Brabant
01.08.2007 - Frankrijk
14.04.2007 - Timo Geboren
13.07.2006 - Noorwegen
24.11.2005 - Geboorte van Joy Thijmen
24.07.2005 - Hiking and Canoeing Sweden
14.06.2005 - We zijn getrouwd
01.05.2005 - Weekje Slovenie
Wereldreis - Azie/ OceaniŽ
24.05.2003 - Hiking in luxemburg
03.05.2003 - Freyr
19.04.2003 - De Tukhut
04.04.2003 - Copenhagen
15.09.2002 - Karlsbader hutte
13.03.2002 - SkieŽn in Nendaz
14.06.2001 - Onze Ontmoetingen   

01.05.2005 - Een weekje Slovenie

Sinds onze terugkomst in oktober waren we niet meer op vakantie geweest.. Dus is het na het harde werken even tijd om een weekje op stap te gaan.

De week van 30 april tm 9 mei 2005 zijn we een weekje naar Slovenie geweest. Niet om uit te rusten, maar om eens flink te keer te gaan met veel adrenaline verhogende sporten. Mountainbiken, klimmen, wildwater varen en canyoning.

 


het soca dal bij Bovec

Het is een aardig stukje rijden van Rotterdam naar Bovec. Zo'n 1300 km, maar dan wel grotendeels over de Duitse Autobahn waar je lekker kunt scheuren.  Niet te hard want anders vallen de kayaks op het dak en de fietsen achterop er straks nog af.  Aangezien wij niet van die nachtrijders zijn vertrekken we op vrijdag middag.  De aankomst ligt op zaterdag ochtend.  

Net over de grens van Oostenrijk in Slovenie ligt het Triglavski Narodni Park. Dit is een prachtig natuurpark in de Karawanken. 

Aan de rand van dit natuurpark ligt het plaatsje Bovec. Net buiten het centrum, waar de rivieren Soca en Koritnica tezamen komen en waar we een fenomenaal uitzicht hebben op de ons omringende bergen, ligt de camping waar wij ons kamp voor een week vol activiteiten zullen opslaan. Camping Tony is populair bij veel waterfanaten in heel europa. Hoe dichter we Hemelvaartsdag en Pinksteren we naderen, hoe drukker het hier wordt. Hongaren, Slovenen, Duitsers, Nederlanders, Belgen. Allemaal komt men hier kayakken of Raften.

    

 


wildwater op de soca

Aankomst Zaterdag

Zaterdag is een rustdag en wordt gebruikt om het kamp op te bouwen.  S'middags arriveren ook Robert en Cynthia.. ja die van Taigatrails.com.  Deze week gaan we met zijn vieren de omgeving verkennen. Uiteraard even de rivieren Soca en Kortinica verkennen. Morgen gaan we hier varen. Je kunt hier vanaf camping Toni direct starten met een klasse 2/3.  Het water is gelukkig niet te hoog want we moeten er weer even inkomen. Halverwege komt er een echt wild stukje waarbij heel rotsen in de rivier in de weg liggen. Goed opletten dus en heel veel keerwater opzoeken.

 

Wonderlijk adventure dorp

Op maandag kruip ik s'morgens vroeg op de mountainbike het dal uit om naar Bovec te rijden voor vers brood. Ik ben nog vroeg, de bakker is nog niet open dus ik rij nog even naar de gondel baan. Er staan gewoon mensen te wachten om in de gondel te stappen om een dagje te gaan skieŽn. Wat een wonderlijk dorp is dit toch.  Ik kom daar aanrijden in mijn t-shirt, klaar om straks in mijn kayak te stappen en om mij heen op de parkeerplaats stappen mensen uit te auto met hun skischoenen en sneeuwpakken om hoog in de berg een dagje te gaan skieŽn. Dat kan hier allemaal..   

Kayakken, biken 

De komende dagen brengen we door met kayakken, klimmen, mountainbiken over hele scherpe bergrandjes. Over het weer niets te klagen. Een aantal dagen zon met 20-25 graden. In andere jaren hebben we hier ook met instructeur in een parapente gehangen. Bovec is nu nog vrij rustig maar je ziet de afgelopen jaren dat het toerisme hier in een snel tempo in ontwikkeling is. 

Op een regenachtige dag gaan we een stuk wandelen. Start vanaf Fort Kluze, een oud fort dat stamt van voor de WO I (oorspronkelijk uit de 15de eeuw). Bovec ligt ook op het grens gebied waar in die jaren lang een frontlinie is geweest. Het fort is nu gerestaureerd en in de zomermaande te bezichtigen. Aan de overkant van de weg loopt er een bergroute naar Fort Herman, zo'n 300 klimmeters hoger op de berg. Vandaar loopt er een hoogte route helemaal terug naar het dorpje Bovec. Leuk voor een dagtochtje. 

Dit gebied is trouwens ook geschikt voor meerdaagse trektochten. Je zit hier midden in het Narodski National park. Op nog geen half uurtje rijden starten de mooiste trektochten met berghutten op dagafstand. In dit gebied ligt ook Slovenies hoogste berg de Triglav. Op de bovenste foto zie je berg Svinjak met zijn 1637 mtr als dagtocht te beklimmen. Halverwege vind je de restanten van een verdedigingswerk. 

 


biken in de Soca vallei


koken op kampvuur

Camperen

Het leuke van camperen is dat je lekker in je tentje het gevoel hebt in de vrije natuur te overnachten.  In het dal waar we bivakkeren hoor je volop vogels en als je geluk hebt s'nachts een uil. S'morgens bij het ontbijt is het puur genieten. 360 graden om je heen bergen met mooie uitzichten. En alle sporten binnen handbereik.Koken doen we trouwens op een kampvuur zoals je hierboven ziet. We hebben wel een gasfornuisje bij ons maar dit is veel leuker. 

 

Canyon met abseil van 92 meter

Op vrijdag, de laatste actieve dag van onze week onderzoeken we in het dorpje Zaga, een verschrikkelijk mooie canyon met een abseil van 92 meter, voor ons de langste en mooiste ooit. De aanloop is best pittig te noemen. Ruim 1 uur lopen naar de start van Europa's grootste abseil door een canyon. De canyon start iets hoger dan de super abseil maar dit stukje instap konden we niet vinden.  Al met al een heel spektakel om met 92 meter door 3 watervallen ( lees plateaus) ab te seilen.  Een aantal jaren geleden deden we dit al vanaf de brug van Fort Kluze ( 62 meter). Deze abseil is verreweg nog heftiger. Na de abseil volgt nog een uurtje klauteren en zwemmen door een lager gelegen stroming van de Ucja rivier.  

    

Overige bezienswaardigheden en aktiviteiten

De waterval van Boka.  Hier komt een massa water de bergen uitzetten, Een aantal historische plaatsen zoals de oude houtzagerij, de lipizaner paarden waar je op dit edele ras ook ritjes kunt maken,  Fort Kluze, de verdedigingswerken op een heuvel boven de camping,  nog een fort in Predel, net over de grens, er zijn ook nog een aantal andere watervallen in de buurt met prachtige smaragdgroene meertjes eromheen.  Je kunt hier ook parachute springen, rondvliegen, of raften, hydrospeed, golfen, skieŽn.  Speleologie ( grotten) 

 

Bereikbaarheid

Bovec is op 2 manieren te bereiken; 

Voor ons de makkelijkste weg: Rotterdam - Oberhausen, dan volg je de A3, uiteindelijk helemaal naar Munchen. Dan via Oostenrijk Richting Villach. Dan heb je 2 keuzes..

Via Italie : over de Predel pas ( over Tarvisio) . 
De grens ligt op het hoogste punt van de pas op 2067 mtr. de hoogste bergweg van Slovenie. Vlak voorbij de grens rijd je langs de indrukwekkende Mangrt ( 2679 mtr). In dit gebied zijn er ook een aantal cayons te bezoeken, kun je prima moutainbiken en vanaf te top van de Mangrt starten vaak de parapentes. 

via Oostenrijk : Net na Villach over de Wurzen pas richting (b109)podkoren, en dan via Gransja Gora, over de Vrsic pas  Overdag is dit wel de mooiste route. Vooral de Vrsic pas telt over de 38 haarspeld bochten. 

 

Bovec bied een aantal campings,  appartementen, restaurants, diverse outdoorshops waaronder een flinke Prijonshop met zowat alles op het gebied van watersport

Meer informatie kun je vinden op de website van Bovec : www.bovec.si,  of info.lto@bovec.si

Je kunt dit pakket ook boeken bij : www.taigatrails.com 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...