13.07.2006 - Noorwegen

Up
19.08.2008 - Midweek fietsen -Zuid Holland
18.07.2008 - Oostenrijk
01.05.2008 - Fietsvakantie door Brabant
01.08.2007 - Frankrijk
14.04.2007 - Timo Geboren
13.07.2006 - Noorwegen
24.11.2005 - Geboorte van Joy Thijmen
24.07.2005 - Hiking and Canoeing Sweden
14.06.2005 - We zijn getrouwd
01.05.2005 - Weekje Slovenie
Wereldreis - Azie/ Oceanië
24.05.2003 - Hiking in luxemburg
03.05.2003 - Freyr
19.04.2003 - De Tukhut
04.04.2003 - Copenhagen
15.09.2002 - Karlsbader hutte
13.03.2002 - Skieën in Nendaz
14.06.2001 - Onze Ontmoetingen
veerpontjes

 12 juli 2006 - Vertrek vanuit Barendrecht 

Het is maar 1000 km rijden van Barendrecht naar Fredrikshaven, en daar nemen we 24 uur voor. Ons campertje gaat immers niet boven de 105 km.  Net voorbij Utrecht krijgen we pech!  Een lekke band. Uitgerekend nog wel een van de nieuwe banden.  Bij latere inspectie blijkt de binnenband verdroogt rondom het ventiel.. 

Ergens voorbij Hamburg tegen de Deense grens aan wordt het langzaam donker. Ik (rob) ben niet zo'n nacht rijder. Het wordt dan ook erg zwaar. Het valt echt niet mee om goed helder te blijven. De rijksweg is in het donker erg eentonig.

Tot drie keer toe stop ik even om koffie te drinken, luchie te scheppen. Dan gaan we maar even een uurtje slapen We hebben tenslotte de hele nacht nog om er te komen. . 

 

 Joy houd zich goed in de auto.  Hij krijgt regelmatig wat te eten en drinken. Slaapt hierdoor goed. Dat is fijn want een gillend kindje achter in je auto is niet plezant.13 Juli 2006

We hebben besloten om via Denemarken, Frederikshaven naar Noorwegen, Oslo te varen. 
Het schip vertrekt om 10.00 uur.  Ongeveer 18.30 uur komen we aan in Oslo.

Je kunt deze overtocht vrij eenvoudig boeken via www.stena.nl

Kosten : Een enkeltje met 2 volwassenen/ 1 kindje en een minibus, plus een binnenhut voor 4 personen : Euro 184.

We zijn lekker op tijd aanwezig. Heel toevallig staan we voor een van de poorten te wachten en te kijken wanneer ze open gaan, spingen de lichten ineens op groen. Staan we direct vooraan in de rij om straks de boot op te rijden.

Chillen op een zomers dek

 

De meeste mensen vliegen bij aankomst op het schp direct op alle attracties af. Wij zijn doodmoe en besluiten na de afvaart lekker in ons hutje te gaan slapen. Heerlijk..  Om 1400 gaan we lekker genieten van het middag eten. Dat is een buffetvorm waar ze het volgende serveren:  Aardappelen (gekookt /gebakken) pasta's, salades, frisdranken voor 9,50 NOK pp. ( 12.50 euro).  Een uurtje later zitten we lekker op het zonnedek te genieten van de inmiddels doorgebroken zon. Vanmorgen zag het er nog niet zo lekker uit maar nu is het genieten aan deck. Dan gaan we nog snel even douchen voordat we alweer uit de cabin worden geknikkerd. 

In Oslo besluiten we lekker rustig aan te doen. Rob vind een Camperplaats voor 120 NOK, met stroom.  Lekker aan het water. We maken een soeppie en bladeren wat boekjes door. Morgen eens proberen een garage te vinden voor de reserve band.. Vroeg naar bed.

 14.07.2006 - Oslo richting Telemark

Deze ochtend eerst even op zoek naar een garage. Onze reserveband moet nog even gemaakt worden. Vrij snel vinden we er eentje die ook nog eens direkt onze band kan maken. De buitenband is ook stuk. Voor nog geen 300 NOK hebben we binnen 10 minuten een nieuwe binnen en een 2dehans buitenband. Niet slecht.

Nu opweg naar Telemarken. Jackky heeft gelezen dat er hele leuk en oude scheepjes over het Telemark kanaal varen. Ze varen vanaf Skien helemaal naar Dalen. Onderweg een aardig hoogte verschil overbruggend. Het is vrijdag, dus de weekendspits/vakantie heeft ingezet. Er staan kilometers lange files. We stoppen eerder en zoeken een plekkie aan een meer in de buurt van Sandefjord.

 

 

 

15.07.2006 - Telemarkkanaal

We rijden om 11.00 uur weg, eerst hebben we de camper een beetje op orde gebracht. Veel spulletjes moeten hun plekkie nog krijgen. S'middags bereiken we Ulefoss via Skien. Hier kruisen we één van de vele sluizen van het telemark kanaal. Hé wat leuk, uiterekend 10 minuten later komen er 2 van die nostagische schepen voorbij. 

Het Telemark kanaal werd in 1892 in gebruik genomen. Destijds werd het kanaal de meest spectaculaire waterweg van Europa genoemd. Vijf jaar lang werd door 500 man dag en nacht aan de aanleg van het kanaal gewerkt. Met 18 sluiskamers, verdeeld over 8 sluizen, en een hoogte verschil van 72 meter werd een weg gebaand voor een boottocht van de kust naar de bergen. 


 17..07.2006 - Bergen 

Gisteren hebben we een stuk langs het Hardangervidda N.P. gereden. Het was erg helder weer. Zonnetje, mooie blauwe luchten.  We hebben de camper ergens diep in een dal neergezet, bij een stuwdam met waterkracht centrale  (Tyssedal). Het doel vandaag is Bergen, en dat is gehaald. Ze zeggen dat het in Bergen altijd regent. Vandaag kan ik dat beamen. Het regent. Voordat je in Bergen aankomt kun je je niet voorstellen hoeveel tunnels we zijn gepasseerd. Ik heb toch wel de meeste varianten van Europa hier gezien. Je hebt natuurlijk de standaard rechte tunnels zoals wij die kennen.  Hier hebben ze natuurlijk ook tunnels met bochten, tunnels die met bochten omhoog gaan, of omlaag, of zonder verlichting... of heel smal zodat je een noodstop maakt als er een aanstormende vrachtwagen recht op je afkomt. 

plekjes onderweg

 

Ik kon mij nog vaag herinneren dat er in het centrum van Bergen een camperplaats is. Laten we die weer vinden. Dat is best fijn.  Als je bedenkt dat er wel veel campings zijn, maar de dichtstbijzijnde ligt 15 km verder.. lekker comfortabel. We betalen 170 NOK voor een overnachting. Niet goedkoop, maar de campings zijn volgens mij zelfs duurder. En je hebt het gemak dat je binnen 6 minuten in het centrum bent.  We maken hier nog even wandeling in de regen. Net even bijgekomen van 4 dagen rust, tref je hier weer busladingen voor toeristen aan. Er liggen ook 2 cruiseschepen voor de kant waarvan de nodige mensen aan het passagieren zijn. Die schepen vertrekken vanavond.  Mogelijk is het morgen droog en half bewolkt. Dat zou leuk zijn. Kunnen we hier en daar lekker foto's maken van het oude centrum en de vismarkt.

Het reizen met Joy is anders dan dat we gewend zijn tijdens de wereldreis.  Joy is nog niet helemaal beter, zit in zijn 4 weken sprongetje en jammert en huilt vaak aan een stuk door . Tijdens het autorijden slaapt hij goed. Smiddag's gaat nog wel, maar vooral s'avonds is het slopend. Joy is niet naar bed te kriigen. En we hebben in deze camper nog wel een eigen etage met bedje voor hem.

Dat heeft ook zijn invloed op onze relatie. We zijn moe, geprikkeld en lijken niet erg te genieten van deze reis. Vooral Jacky is niet in haar hum. Ik ben er niet blij mee, maar wat kan je er mee doen? Als ik al iets zeg over Joy ( ik moet tenslotte ook even uitblazen)krijg ik de volle laag. Hierdoor knap ik ook af en zeg niet zo veel meer. Ik rij, navigeer, kook, ruim de camper op .... en krijg het gevoel minder aandacht te hebben van mijn vrouwtje.  Die is meer met Joy bezig.  Ik weet het even ook niet meer.  Misschien wordt het nog beter als Joy beter gaat slapen, want die houd ons nu ook s'nachts wakker.  Jacky zei gisteren zelfs nog "Ik wou dat ik thuis was".  Hier ben ik heel erg van geschrokken. Ik dacht dat ze reizen leuk vond.  Ik ben bang dat er meer aan de hand is. Gisteren ook geprobeerd hierover te praten, maar dat is niet gelukt..  Morgen maar eens kijken als we Bergen bezoeken en een dagje niet rijden.

Boetes in Noorwegen 

(prijzen vanaf)

Rijden onder invloed euro 620 
Door rood licht rijden  euro 645
Gevaarlijk inhalen  euro 645
Fout parkeren  euro 90 


18.07.2006 - Dagje Bergen, vismarkt 

Ja hoor, we hebben geluk. Het is droog, en dat niet alleen .... het is ook nog eens mooi weer. We starten de dag met een lekker ontbijtje. Vers brood, kaassie eroverheen, koffie etc. Dan wandelen we vanaf de camperplaats langs de kades naar het centrum. Als eerste passeren we de cruise/ferry terminals. Prachtig om te zien al die aktiviteiten.  De grotere cruiseschepen doen regelmatig Bergen aan. Ze laten dan 1000 toeristen een middaggie shoppen. Je ziet ze dan ook rond 1700 uur met tassen vol terug naar de boot lopen.

 

Bergen is tevens de op één na grootste stad van Noorwegen. De gemeente telde 242,854 inwoners in april 2006 .Bergen werd in 1070 gesticht. Tot 1299 was het de hoofdstad van Noorwegen. 

Bergen ligt aan de westkust van Noorwegen en staat bekend om zijn hevige regenval (gemiddeld 2250 mm per jaar). De stad viert jaarlijks in oktober het Regenfestival, met een regenjas- en parapluparade. Er stonden tot voor kort in sommige straten parapluautomaten.

 

Onderweg naar het centrum kom je het oude stadsdeel Bryggen tegen. Bekend van die oude houten vissers huisjes. Natuurlijk hebben we daar de klassieke foto genomen. Daarna een rondje centrum. We kopen wat broodjes bij een supermarkt maar dat is niet zo'n succes. Dus gaan we alsnog naar de 7-11 ( he bekend van Bangkok)  en kopen een salade. Ze schenken hier ook lekkere cappocino's.  Op een van de grotere pleinen in het centrum speelt een brassbandje. De sfeer is relaxed, lekker weer, volop mensen in en op het plein. Die jongens spelen het dak van de hemel. We zitten hier gewoon 1,5 uur te genieten van alles om ons heen.  De wereld kan ons gestolen worden.  Tegen 3 uur lopen we naar de kabelbaan (Floybanen) die ons naar de top vande berg brengt.  Ook hier massa's toeristen die overigens vrijwel allemaal een retourtje kopen.  

We gaan lekker naar beneden wandelen. Met kinderwagen en al. Ja, ook die hebben we bij ons en das nog erg handig ook. Daarnaast hebben we ook een reisbedje bij ons. Hij blijkt het toch wel heerlijk te vinden om er een uurtje in te spelen.

 

 20.07.2006 - Slapen in de bossen

Vanmorgen lekker wakker geworden. We slapen in een heel stil bos, midden in de natuur.  Gisteren ergens afgeslagen om een binnendoor weg te nemen en dan kom je dit soort stille stukken tegen.  Het lijkt erop dat het beter gaat met Joy.  Gisteren avond heeft tie 2 uur in zijn campingbedje geslapen,, en vannacht maar een keertje wakker geweest.. Ik moet vaker van soort rustige plaatsen opzoeken.  Dat heeft ook zo zijn uitwerking op Jacky.  Die heeft automatisch ook een beter humeur.  Ik zelf ben er nog niet overuit. Als het beter gaat met die twee kunnen we onze reis voortzetten. Joy maakt een enorme ontwikkeling door. Maar mij bekruipt het gevoel dat ik ook wel weer eens wat aandacht wil. 

We rijden richting de bekende Geiranger Fjord. Die zullen we wel morgen bereiken. Gisteren de Songnefjord doorkruist. 

 

Het is nu inmiddels 1900 uur. We hebben de auto neergezet langs de kant van de weg. De weg steigt hier tot 1200  meter.. Het is nog wel druk, maar dat zal naar verwachting wel overgaan als het wat later word. Geen plekkie aan de waterkant of in een stil bos deze keer. Dat gaat nu niet altijd lukken in dit gebied. Hier is het nog te toeristisch. Ik moet het nog maar zien boven de poolcirkel. Of er dan nog zoveel mensen zijn. We zien op de sms van Marije dat het in Nederland nu 35 graden is.  Ik kijk op onze indoor thermometer: 25.4 graden.  Das voorlopig wel genoeg voor ons. 

Even nog wat boodschappen opschrijven.

 • Melk - 10 kronen - 1,25 euro 

 • Bolletje witbrood  - 1 kroon - 13 cent

 • 100 gram peperham - 25 kronen - 3,15 euro

 • gebraden kip - 49 kronen - 6,18 euro

 • 1 liter diesel - 11,04 kronen - 1, 38 euro

 •  

Een half uurtje later vertrekken we toch van dit plekkie. Het is verschrikkelijk heet hier en de vrachtwagens komen af en aan. We rijden een stukkie hoger naar de hoogte weg van Stryn.  Nu is het ineens anders. Hooguit 1 auto per uur. We vinden het mooiste plekke dat voorhanden is. Uitzicht op een fantastisch dal. 

  21.07.2006 Op weg naar de Geiranger

Vandaag naar dé toeristenplek van Noorwegen. De Geirangerfjord met zijn leuke weg van top tot dal in 22 haarspeldbochten. We starten eerst met het afrijden van de bergweg waar we op beland zijn. 29 km ruig berglandschap. Je ziet hier, in vergelijking met beneden, praktisch niemand.  De echte campeerders kom je hier wel tegen... soms met een tentje op de hoogvlakte. 

Als je maar goed zoekt kom je hoog in de bergen altijd wel een rustige stek tegen. We volgen vanaf Grotli weer de toeristen route naar Geiranger. Vlak voor de grote afdaling een hotspot: Dalsnibba. Dit is een uitstapje naar de top van de berg tot een hoogte van 1476 meter met de bus. Hier moet je wel tol voor betalen. Dat hebben de Noren goed gezien.  65 Kronen (8 euro)voor een ritje naar de top van de berg. Maar dan krijgje ook wel een waanzinnig uitzicht voor terug. 

 

Even burgelijk als 500 andere mensen rijden we stapvoets naar boven. Zelfs de toerbussen komen boven en even later staat iedereen zich te vergapen aan het mooie uitzicht over het Geirangerdal en fjord.

Daarna volgt de afdaling naar Geiranger zelf. Ons boekje zegt; '20 haarspeldbochten en een hellingspercentage van 8 %. (deze weg kwam al in 1885 gereed, een prachtig staaltje wegenbouw voor die tijd). We passeren dat bekende plateautje waar al jaren op de foto's iemand heel stoer vanaf het plateau naar het dal staat te kijken. Ook hier wil iedereen dezelfde foto. Laat maar even. Ik heb al genoeg mooie uitzichten gehad. Kom ik nog even terug op de hotspot op 1476 meter. Het valt me altijd op dat er weer veel mensen onverantwoordelijk bezig zijn. Er is een plateau gecreerd waar iedereen lekker van het uitzicht kan genieten. Nee.. wat doen een aantal mensen .. die kruipen over de reling nog lager tussen de rotsen om nog een mooier plaatje te schieten. Zelfs een gezin met jonge kinderen..  Denk toch eens na idioten.

We stoppen voor de verandering vroeg in Geiranger, zeg 1300 uur al en zoeken een leuke campng aan het water. Hier kunnen we lekker douchen,  alle kleding en dekbedden wassen en natuurlijk lekker de rest van de middag met Joy spelen en zelf relaxen.  Ik ga lekker met mijn kayak spelen.  Dwars door de camping loopt een uitloop van een waterval rechtstreeks het fjord in. Hier kan ik een beetje oefenen met mijn vaardigheid.

Het is lekker om vroeg te stoppen. Het heeft zeker zijn uitwerking op ons gezinsleven. Jacky wordt weer relaxer. Bij het avond eten is het weer als vanouds. We nemen samen een wijntje. En we zijken iedereen af als het kan om ons heen.  Zelf voel ik me hier heel fijn bij. Je merkt dat als Joy zich een beetje aan het slaapritueel kan houden het voor ons beiden veel meer genieten is.

 

Campers nemen de meest vreemde en luxe dingen mee

We vragen ons soms af of deze mensen zeggen dat ze op vakantie zijn. We denken dat wij een grote camper hebben nou vergeet het maar. Er rijden meer slagschepen rond dan gewone auto's in Barendrecht.

Een aantal voorbeelden.. We zien dus een hoop rare en overbodige zaken;

 

 22.06.2006 - Cruise door de Geirangerfjord

We twijfelen nog, of eigenlijk ik (rob) twijfel.. Nog een dag hier blijven en morgen met de ferry mee van Geiranger naar Valdal of vandaag al.  Geiranger is gewoon leuk. Wel flink veranderd in die 13 jaar geledan dat ik hier was maar toch. Er gebeurd veel: de mainattraction is natuurlijk het fjord. Er varen boten af en aan en af en toe komt er zelfs een Cruiseschip helemaal hierheen varen. Ik ga eerst even brood halen. Ik maak een lekker ontbijtje met eieren, uien en spek. We besluiten om vanmiddag rond 1400 uur met de ferry mee te gaan.

geiranger fjord

 

Dan denk "het is een speciale ferry dus het zelf wel druk zijn" We staan braaf om 1230 vooraan in de rij. Het is niet erg. Er is veel te zien hier. Vooral het gedrag van al die toeristen die je langs de kade voorbij ziet komen.. Geiranger leeft inmiddels geheel van het toerisme. In de winter heeft het slechts 300 inwoners. Nu lijkt het wel Lloret de Mar hier. De ferry is niet uitverkocht. Eigenlijk niet zo vreemd. We moeten 443  Kronen (56 euries)  afrekenen. Ach, als je verderop bij die andere rondvaartboot een rondvaartje van een uur boekt betaal je pp 100 kronen..  En verderop moeten we toch ook de ferry hebben..  Dus wordt het een prachtige fjorden tocht van 2,5 uur tot aan Valdalen. We zien zelfs Dolfijntjes uit het water springen. Jackies dag kan niet meer stuk. Met maar 13 autos lijkt het wel een privé cruise. 

Vanuit het eindpunt rijden we de bekende "gouden route"over ... De Trollstigveien. ( Het trollenpad) Het is waarschijnlijk de meest bekende bergweg van Noorwegen. Net op de hoogvlakte vinden we een mooie plek om te overnachten.  24.07.2006 - Trondheim

Het is net 10 uur s'avonds. De zon is net ondergegaan. We staan net 10 km buiten Trondheim.  Ze noemen het ook we de grens tussen Zuid- en Noord Noorwegen. Morgen gaan we de stad even bekijken. 

Afgelopen nacht hadden we een verschrikkelijke leuke plek aan het water. Zitten lezen tot 10 uur sávonds, net als nu dus, tot de zon verdwijnt. Nou ja verdwijnt....  hij maakt een klein ommetje.  Je merkt het nu goed dat we een stuk noordelijker zitten. Het wordt niet meer donker. 

Ook lekker met Joy gespeeld. Sinds een paar dagen kan die zitten én wil hij ook een beetje staan.  Dat levert hele leuke plaatjes en situaties op. In de box staat hij rechtop en houd zich vast aan de reling. Onderstussen probeerd hij de stang op te eten. 

Op deze foto probeert hij het trappetje van de bus te beklimen

Vandaag een mooie rit door gevarieerd landschap gehad.  Nog iets leuks. Bij het naderen van het centrum zijn we nog even een grote super markt in gedoken.  Joy mocht mee in de boodschappen wagen. En hij zat lekker rechtop om zich heen te kijken.  Hij is echt nieuwsgierig naar alles wat er om zich heen gebeurd. 

Nog even wat boodschappen:

 • 2 super koteletten - 56 nok ( 7 euro)
 • 6 eieren - 17 nok ( 2.14 euro)
 • grote zak paprika chips 20 nok ( 2,52 euro) 
 • Bier - de goedkoopste die ik kon vinden flesje van 0.33 liter voor 1,32 euro
 • de halve liters : 2,14 euro... dus dat valt nog wel mee.

Ook nog even naar de Carglass geweest om een tikkie in de ruit te laten bekijken.  Die aardige man heeft gratis een noodreparatie uitgevoerd. Hij wilde niet eens een tip hebben. 

Op dit moment zitten we in de boeken, en wegenkaarten. Wat gaan we doen na Trondheim. Het is pakweg 1500 km rijden naar de Nordkaap.  Ik vraag me af of we perse daarnaar toe moeten. Volgens de gids is er ook verder niets te zien, zij het dan de aantrekkingskracht van het absolute einde van Europa... 
Laten we eerst maar eens de bekende E6 richting Mo i Rana nemen, om vervolgens daar de gletscher en enkele grotten te bezoeken. Hier en daar langs de E6 zal ik wat afslagen nemen om onbewoonde stukken op te zoeken, want dat trekt mij weer heel erg.

De laatste dagen zijn erg gezellig.  Jacky en Joy zijn vrolijk... we zijn allemaal vrolijk en genieten van het lekkere weer. Joy heeft gisteren zelfs de gehele nacht doorgeslapen. Zo erg dat ik  s'morgens bij het wakker worden even moest kijken of hij er nog wel is.

 27.07.2006 - kampvuur in de vidda 

We hebben  de 25ste toch nog een paar uur in Trondheim rondgewandeld. Weer de grote verleiding weerstaan van een BK en een Big Mac.  Die 7/11 heeft toch veel lekkere salades. 

Van Trondheim rijden we op de e6 naar het Noorden. Ik heb op de kaart een afslag gezien bij Trofors. Hier kan je rechtsaf om vervolgens 50 km door Niemandsland heen te rijden. 

Dat resulteerd op een camp op een hoogvlakte aan het water. Precies zo'n stukje waar ze boten in en uit het meer rijden.

 

 
het mooiste kamp op de vidda

Het is een heerlijk plekje. Uitermate geschikt voor een kampvuurtje. Eerst maar even hout halen, verzamelen en zagen. 10 minuten later zitten we aan het knapperende vuurtje te genieten van een broodje Kip. Je merkt al goed dat we een end in Noord zitten. Het wordt niet donker. Zelfs om 23.15 s'avonds is het nog steeds ligt. Dan nog maar een baco tje nemen.

De volgende dag rijden we over deze hoogvlakte naar Mo i Rana, ook wel het Poolcirkel centrum genoemd. We zoeken hier een camping op om even bij te komen, te wassen en onze vervolg plannen te maken.
eten onderweg

 

 28.07.2006 - Vanaf Mo i Rana naar huis ?

Afgelopen nacht/avond was het weer prijs. Joy wilde niet slapen met als gevolg dat Jacky het niet meer zag zitten. De hele middag was heerlijk op de camping in Mo i Rana. Er was een lekker zonnetje en de temperatuur was fantastisch. We hebben lekker zitten chillen, genieten van een lekkere douche. 

 

 We zitten volop plannen te maken voor het verloop van de reis. Gaan we links om via de E17 en de kust ?  Of gaan we via de highway e6 richting Narvik/ Lofoten. We besluiten om via de Kustroute te gaan omdan bij Bodo overte steken naar de Lofoten. Hopenlijk kan ik hier ook nog wat aan kustkayakking doen. Op de Lofoten moet het helemaal ruig zijn met tal van vissers dorpjes en ruige kustlijnen.

Op de camping staat ook een Hollander die al eerder in dit gebied heeft gereist. Hij komt nu uit de richting van Zweden. Volgens hem valt het wel mee met de muggen daar. Het Noordelijke deel van Noorwegen en Finland moet fantastisch zijn. Rendieren die zomaar de weg oversteken... eindeloze ruige vlaktes.. Dit wilde ik deze keer meemaken.

Helaas.. het moet maar een volgende keer. S'morgens neem ik de beslissing om terug te gaan naar huis. Als mijn gezin het niet naar hun zin heeft dan heb ik het ook niet. "Hoelang heb jij het gevoel dat je op reis bent ?"vraagt Jacky.. "Ik weet niet, een paar weken ", zeg ik.  "Nou ik helemaal niet, ik heb het gevoel dat ik helemaal geen vakantie heb, ik kom maar niet tot rust", zegt Jacky.

Voor mij is dit de druppel. Ze oppert nog om met kortere stukjes verder te gaan naar het Noorden, maar dat heeft volgens mij geen zin. Na een korte stop in Mo i Rana.. het centrum stelt nik voor draai ik om en rij de E6 af terug richting Trondheim.

Uren zeggen we niets, Joy slaapt.  "Ben je nu boos?", vraagt Jacky na een tijdje.. "Nee, het zit er gewoon niet in dit keer", antwoord ik.  En zo is het. Het zit er gewoon niet in. Ik had graag mijn Noorwegen reis compleet gemaakt deze keer met een bezoek aan het ruige hoge Noorden...  Misschien volgend jaar, als Joy kan lopen en wat meer aktief mee kan doen, en beter slaapt in zijn kamertje. Ik zal er mee moeten leren leven. Het is niet het einde van de wereld. Het is gewoon een fikse teleurstelling. 

 Joy staat rechtop

Toch gebeuren er ook nog grappige dingen.  Op de de terugweg stoppen we rond half 6 op een camper plekkie langs het water. Alsof het nog niet triest genoeg is regent het ook nog.  We hebben in de camper een half bankje gemaakt. Joy oefent met rechtop staan.  Op een gegeven moment staat hij zelfstandig rechtop door het raampje naar buiten te kijken waarbij hij zich zelf aan de randen vasthoud.

 29.07.2006 - de weg naar huis 

Vanaf Mo I Rana is het 2500 km naar huis. We rijden eerst terug naar Trondheim, om vervolgens de bekende E6 richting Oslo te nemen.  30 km voor Lillehammer nemen we een zijweg door de bergen.  Het schijnt een mooie rit door de ongerepte natuur met volop uitzichten, de Pyr Gynt weg.  Voor een groot gedeelte een onverhard grindpad en je moet er nog voor betalen ook. Helaas regent het en is het hoogste gedeelte van deze bergweg gehuld in de mist.  Verderop in Lillehammer had ik bedacht om naar de Olympische bobsleebaan van 1994 te rijden. Je kunt er dus zelf in zo'n bob plaats nemen en met 150 km per uur naar beneden razen..  We kunnen het eerst niet vinden, blijkt de baan zich 15 km buiten Lillehammer te bevinden. Eenmaal aangekomen heerst er een doodse stilte.  Gelukkig, de baan is open.

Alleen blijkt dat er niet genoeg mensen zijn. Wij zijn de enigsten en er geld een minimum deelname van 2 personen. Grr. dat feest gaat dus niet door.

Dan maar continue naar huis rijden. We rijden zoveel mogelijk als het maar kan. Ik hoop binnen 4 dagen thuis te zijn. Bij nader onderzoek blijkt de terugweg via Oslo met de Stena line ineens  400 euro te kosten.  Het is hoogseizoen, we moeten een nachtboot nemen en de hutten zijn 2x zo duur. We besluiten om via Gothenburg en de nieuwe bruggen via Denemarken te nemen.


slaap plek onderweg

Uiteindelijk. na een lange weg komen we op woensdag rond 1700 thuis. 
Totale eindstand : ............... km

  

9 Augustus - naschrift 

We zijn inmiddels een week thuis. Joy zit blijkbaar weer helemaal in zijn ritme. Dat doet hem goed want hij slaapt al 4 dagen de gehele nacht uit tot 7 uur s'morgens. Volgende vakantie doen we het anders.  Het is toch een andere manier van vakantie vieren als je een kleintje hebt

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...