13.09.2003 - Een helse rit naar Songpang

Up
30.09.2003 - Onze ervaringen china
27-30.09.2003 - Met de bus naar Nepal
26.09.2003 - dagje gyantse
22.09.2003 - 4 dagen trekking
18.09.2003 - 4 dagen lhasa
17.09.2003 - op naar lhasa
16.09.2003 - Een dagje Shengdu
15.09.2003 - richting shengdu
14.09.2003 - een dagje songpang
13.09.2003 - Een helse rit naar Songpang
12.09.2003 - 200 kilometer terreinrijden
11.09.2003 - De Geelkap orde
10.09.2003 - Op naar tibet
09.09.2003 - op naar Lanzhou
07.09.2003 - de baobabgroep
07.09.2003 - 2 dagen peking
06.09.2003 - vliegen naar Peking
05.09.2003 - Het Afscheid van Rotterdam
china-tibet-baobab
Tip: tibet-potala paleis
tip : Lhasa in het kort
Tip: chinese muurVandaag een lange rit van langmusi naar Songpang - 300 kilometer - 10 uur reizen


   

Denk nu niet dat we het makkelijk hebben. Afgelopen nacht zaten we in een simpel hotelletje met op de kamer van die koude plavuizen. Ken je dat ? Als je dan naar de w.c. moet, stap je uit je bed op die vloer. brr...

Afgelopen nacht heeft het buiten gevroren. Dat voelen we nu buiten en zien we op de velden. Veel rijp en een witte gloed over het land. Het is Koud! Verderop komen zit een klooster. Als we er een stukje naartoe lopen komen we een vrachtwagen vol met monniken tegen. 

 

We gaan ontbijten bij vrouwtje applepie. Gisteren hebben we voor ons beiden een Vegetable Burger besteld. Voor maar 13 Yuan ( 1,30 euries voor 2 personen) 2 stukken brood, een gebakken eitje en een heleboel lekkere dingen zitten ertussen. Thee en koffie erbij.  Hier hangt een echt backpackers sfeertje. Overal zie je briefjes en visitekaartjes van backpackers op de muur geprikt zitten. Na het eten lopen we nog wat rond en gaan terug naar het hotel.

Precies om 800 uur gaan we op pad. De bus gaat weer voort over een stuk slecht begaanbare weg waar we gister bijna vast zaten. De eerste vrachtwagen die we tegenkomen zit al tot zijn as in de modder. Bij de uitlaat zien we nog net een paar belletjes lucht omhoog komen.  Even slikken, wij moeten er ook nog doorheen.   

Het ziet eruit als een kloof waar net 1 bus door heen kan. De maximale breedte van deze passage is op zijn hoogst 3.5 meter. En alleen maar rotsen aan de zijkant en modder op de bodem. Bovenaan de kloof staat een man met 2 vlaggen. Hij geeft ons de groene vlag en zwaait hevig door de lucht. De tegenliggers krijgen een rode vlag.
Het avontuur kan beginnen. De bus schuift flink van links naar rechts. De modder glijdt bij de banden weg. Onderweg zien we nog 2 vrachtwagens die vast zitten.

Als we door de passage heen zijn klappen we hard voor onze chauffeur. Iedereen is reuzeblij, maar we zijn er nog niet.... 

Bezoek aan de Nomaden

Uiteindelijk is de we er alleen maar beter op geworden. Vandaag haast geen asfalt wegen, maar het is redelijk te doen. We komen door een National Park. Er zijn hier vogels te zien. Ook zijn hier de Nomaden weer te zien. Elk nomadendorp heeft zijn eigen "mee reizende" supermarkt. Een mooie bruine tent gemaakt van Yak haren vol met schappen voedselvoorraden. Als het grasland waar ze zitten is kaal gevreten door de Yaks verplaatst het hele dorp zich naar een nieuwe omgeving waar de Yaks en paarden weer volop te eten hebben. De supermarkt verhuisd mee met de rest van de dorpelingen. 

Onze Tibetaanse gids kent deze Nomaden. Het blijkt later dat hij zelf opgegroeid is op de groene grasvelden. Vanaf zijn 16de verjaardag is hij naar Xiahe getrokken. Daarna is hij naar Nepal en India gegaan om engels te studeren. Mooi als je zo'n  gids bij je hebt. Dan gaan er toch een aantal (tent) deuren voor je open.   

Hij maakt contact met 1 van de families die zich met het hele dorp en de yaks en paarden aan het verplaatsen zijn naar een ander grasland.  Ze poseren vriendelijk voor de foto's die gemaakt worden. De Jonge Nomad vrouw vind het blijkbaar zo leuk dat ze haar tent in loopt, en terugkomt met haar baby van een aantal maanden.Onze gids geeft nog wat foto's  die vorig jaar gemaakt zijn van deze familie's. Een vrouw herkend haar zus in 1 van de foto's. Trots laat ze de foto aan al haar familieleden zien. De familie is weer klaar om te vertrekken en de honden begeleiden de yaks.

Onderweg is duidelijk te zien waar de families geleefd hebben door het korte gras en het afval die de supermarkt achterlaat.

Vandaag hebben we ook op een al opgeslagen kamp gekeken. Een vrouw is daar een Yak aan het melken. De kinderen zitten vol spanning naar ons te kijken. In de tenten is het lekker warm. Onze gidsen voorzien deze familie van fruit en brood. Als bedankje voor de gastvrijheid.


 

Laat in de avond 2100 uur komen we aan in de plaats van bestemming. Voor de reisleider is het relatief vroeg. Ze hebben in voorgaande jaren al 2 keer onderweg in de bus moeten overnachten. Dit werd veroorzaakt door de slechte wegen en omgevallen trucks op bepaalde passages. Niemand kan er dan meer door. Vandaag niet.

 

Achtergrond informatie :

 • Vandaag eerst 1 x lekke band

 • Daarna nog 2 x aan 1 kant met een kapotte krik 

 • Ons hoogste punt : 3920 meter. 

 • En 1 keertje echt vastgezeten!

 

Morgen : vrije dag in Songpang ( uitslapen, wassen, rondkijken ) 

Back Next

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...