29.11.2003 - Op naar Agra en de Taj Mahal

Up
05.02.2004 - Bijzonderheden India
29.01.2004 - De laatste week India
25.01.2004 - Bison Wells
22.01.2004 - Kodeikanal
18.01.2004 - Munna
16.01.2004 - kumily
09.01.2004 - Kerala, Cochin en de backwaters
01.01.2004 - 10 dagen Colva Beach
30.12.2003 - Goa - Colva beach
27.12.2003 - Richting Zuid
22.12.2003 - Udaipur - het 007 sprookje
17.12.2003 - Jodhpur
13.12.2003 - Jaisalmer
29.11.2003 - Op naar Agra en de Taj Mahal
24.11.2003 - We zijn nog steeds in Delhi
17.11.2003 -  Discover Delhi
India - steden en trein info
india - jaipur hotel voucher @ rob en jacky op wereldreis - rugzakreis.nl
Tip: aanvragen visum
Tip: taj mahal 

 

Zaterdag  29 november 2003,  We gaan naar AGRA 

5 uur op om 6.15 uur opgepikt te worden door een mannetje die ons naar de bus zal brengen..  Zodra we bepakt het hotel verlaten slaan we direct linksaf een steegje in. Dit straatje is afgelopen nacht afgezet vanwege een bruiloftsfeest.  De tenten staan er nog. In een van de grote tenten liggen mannen op de grond te slapen. Ze hebben uniformen aan. Naast de mannen liggen muziekinstrumenten.   Het blijkt de feestband te zijn die van ellende maar op de grond in slaap is gevallen nadat ze de gehele nacht hebben doorgespeeld. Snel zijn we bij de hoofdweg waar de bussen langskomen.

Die bus komt overigens pas om 715 uur, maar wat geeft het. Er is genoeg te zien om ons heen. Voordat we kunnen instappen blijkt dat de bus vol zit. Ze gebaren ons naar een andere bus te lopen. Dat vinden we maar niks omdat onze rugzakken al in de bagageruimte zit. We besluiten stampij te maken... En ineens mogen we voorin naast de chauffeur zitten. Wel geen stoel, en niet echt comfortabel,  maar dat vinden we eigenlijk niet eens erg. We kunnen mee.. Rond half 12 komen we na een slopende rit aan in Agra. Buiten staan de Riskhaws je op te wachten. We hadden uit de L.P. al een goed adres opgezocht en laten ons daar heen rijden. Dit hotel heeft een van de mooiste dakterrassen van de stad met uitzicht op de Taj Mahal..   Adembenemend...   

Ik weet niet waarom ik (jacky) zo graag naar de Taj wilde. Ik denk dat dit komt door vroeger, toen ik nog een klein meisje was. Thuis speelden we vaak een spelletje met kartonnetjes waarmee we gebouwtjes, of hotelletjes konden bouwen.  Mijn broer Robert wilde altijd de duurste hotels hebben.  Onder de beroemde wereld gebouwen zat de Taj er ook tussen. Gek he. Dat was degene die ik altijd wilde hebben. Zo'n mysterieus, groot gebouw.   Er komt een dag....  mijmerde ik, dat ik er heen zou gaan..

En hier zit ik dan.  Op het dakterras van het hotel, ademloos te kijken naar het grote gebouw.  Maandag gaan we er heen. We hopen dan, na het weekend dat het wat minder druk is.. 

jacky op dakterras met de 
taj op de achtergrond   

De Taj Mahal  - even wat feiten

De Taj is gewijd aan de liefde die keizer Shah Jahan verloor 
(rond het jaar 1566) . De dood van zijn vrouw Mumtaz had zijn hart gebroken. Duizenden ambtachtslieden werkten 22 jaar hard aan het gebouw. Het schijnt dat De Shah de verloofde van de hoofdarchitect had laten doden om deze man te laten voelen hoe het is om een geliefde te verliezen.  Pas toen was hij in staat dit gebouw te ontwerpen. 

Van vele ambachtslieden is later een hand of duim afgehakt om te voorkomen dat dit bouwwerk geevenaard kon worden. Later liet zijn zoon de Shah gevangen zetten in het Rode fort, kilometer verderop. 8 jaar zat hij daar gevangen, in een kamer met uitzicht op de Taj zodat hij altijd naar zijn geliefde kon kijken 

Tegenwoordig trekt deze wereldattractie zo'n 15000 bezoekers per dag, voornamelijk indiers zelf.   

Maandag - 1.12.2003 - Taj Mahal dag.

We hebben een wekker gezet om vroeg naar de Taj te gaan. Het schijnt dat s'morgens voordat de zon opkomt het errug rustig is.  De wekker hebben we niet nodig. Kwart over 5 worden we wakker gezongen door een maffe idioot met een luidspreker.  Het blijkt een moslim te zijn, en ze zingen door heel de stad...  Allah ....  Ieder zijn geloof hoor. Maar waarom om kwart over 5 !! Argggggh,...

Nou ja. We zijn in ieder geval op tijd.  kwart over 6 smorgens lopen we de poort binnen. Tegenwoordig moeten buitenlanders 750 roepies pp betalen. De indiers zelf maar 20 !!!! Zogenaamd om het aantal toeristen in de hand te houden. Het is echter wel zo dat 99 %  Indier is.  Rare jongens die Romeinen.

de moslim moskee binnen de Taj Mahal 

We zijn er toch zo'n 3 uur geweest, hebben de zonsopgang meegemaakt. Gelukkig was het niet zo druk. Binnen in de tombe stelt het niet zo veel voor.  Het gehele terrein, de tuinen en gebouwen zijn adembenemend mooi. Naast de Taj zelf, bestaat het terrein een aantal gebouwen. Een ervan is een moslim moskee.

Alles is hier symmetrisch aangelegd en gebouwd, behalve het graf van de Sjah Hanan zelf. Die is er later bijgezet door zijn zoon. Het was ooit de bedoeling er nog eentje te bouwen maar daar had zijn zoon geen zin in ( zie boven bijzonderheden) 

Naast de Tai Mahal hebben we het Rode fort bezocht... Dit lijkt sterk op het fort in Delhi. Leuk om er rond te wandelen. Een gedeelte is in gebruik door het leger. Een ander gedeelte was ooit het woonverblijf van bovengenoemde Shah. 

Ik lees bij de ingang dat er al in het jaar 600 V.C. over dit fort wordt gesproken. De vroegere heersers van India hebben er gewoond. Een van de oudste terreinen van India. Moet je voorstellen wat hier zolang geleden allemaal heeft plaatsgevonden.

    

Rajiv - Een jongen zoals zovelen hier 

We verblijven een aantal dagen in de Shanti Lodge ( voor 3 euro per nacht, met emmer warm water). Hier ontmoeten we Rajiv, hij is 24 jaar. Hij werkt hier al zo'n 10 jaar. Elke dag, zonder een dag vrij te zijn. Hij staat op om 5 uur, is 6 uur in het restaurant op de bovenste verdieping. Soms, nee vaak zelfs werkt hij tot 24.00 uur tot de laatste gasten weg zijn. Dan gaat hij naar huis, maakt wat eten klaar, kijkt wat t.v. en slaapt tenslotte maar 5 uur per dag.

Rajiv gelooft niet meer in het "arranged" mariage.. Hij is van de nieuwe generatie. Altijd vrolijk en energiek. Omdat de keuken op de begane grond ligt en het restaurant op de 4rde verdieping loopt hij zon 100 x per dag alle trappen op en af... 

Hij verdient 25 rupees perdag....  (Dat is 50 eurocent). Ooit heeft hij een droom om naar goa te verhuizen en daar te gaan werken in een restaurant. Aleen met dit salaris kun je niet echt sparen. Toch gaat alles wat hij overhoud naar zijn moeder, want hij woont nog thuis. En een gedeelte naar zijn broer, want die heeft een vrouw en kind en daarom veel moeilijker, zegt tie.

Rajiv vind het leuk om met de hotel gasten te praten. Hij is heel nieuwsgierig hoe een ieder het maakt en thuis leeft.  Sommigen stuurt hij brieven. Hij wilde ook ons adres hebben.Onze Trein ervaring tot nu toe:

Aangezien we toch een keertje verder gaan reizen dachten we op ons gemakkie een treinticket te gaan reserveren en boeken. We hebben samen een uurtje door de gids gebladerd en vonden een geschikte rit richting Jaipur.  Vol goede moed lieten we ons naar het station brengen met de gedachte dat er wel een hele rij zou staan.  Die rij stond er niet.  

Je moet op het station een reserverings formulier invullen. Ook dat lukte ons. Maar..... eenmaal aan het loket blijkt dat onze rit is volgeboekt, Een dag later ook.. afijn dit traject was volgeboekt tm 6 december(dus 5 dagen)...   Leuk verhaal.

Dan maar een express - tourist bus opzoeken. 6 uur bussen voor 135 rupees (2,50 euro) pp


 

Donderdag gaan we dus weer verder door Rajastan. Richting Jaipur, om daar in de buurt een Tijgerreservaat te bezoeken.   

Je leest het snel....

 

Achtergrond informatie Agra  :

 • Taj Mahal : 750 roepies p.p.

 • Red fort : 300 roepies (op dezelfde dag als de taj krijg je 50 roepies korting 

 • Je kunt heen en weer rijden voor pakweg 10 roepies per rit.

 • De riskaw rijders en winkeliers zijn zeer opdringerig. Je moet alles en iedereen constant negeren. Dan is het redelijk te doen.

 • Pas op je dakterrassie kom je weer tot rust

 • Vanuit Agra gaan treinen naar alle bestemmingen.

 • Agra is voornamelijk moslim bevolking. En dat merk je elk uur aan de gebeden door de speakers.

 • Het is hier over het algemeen warmer dan in Delhi. 

 • Hier is zeer veel watervervuiling, echt het slechtste water van India en nog drinken de mensen het op. Terwijl wij gelijk een week ziek op bed zouden liggen! Naast de huizen loopt stinkend rioolwater waar de honden en andere dieren in lopen te vroeten. 

 • Er zijn hier veel kamelen die er flink voor moeten werken voor de mensen. Ook zijn hier zeer veel wilde apen die over de daken heen springen en vooral eten proberen te sprokkelen. 

 • Door de vele vervuiling is er in Agra een area gemaakt voor electrowagens. Lekker rustig ook, en zeer bij de tijd! 

 • In de hotels is er vaak geen hete douche te krijgen, ook al zeggen ze dat ze het wel hebben. Neem liever een hete bucket (emmer) met water. 

 • In een wandeling van 5 minuten wordt je wel 50 keer aangesproken of je iets wil kopen. 'NO' kennen ze hier niet, negeren is het beste. (nog erger dan in Delhi..)

 • Rikshawrijders brengen je hier graag naar shops of hotels waar ze veel commissie kunnen vangen. Ook al wil je dit zelf niet, wees dus errug duidelijk dat je dit niet wil. 

 • De stad draait om het wereldmonument de 'Taj Mahal' En dat is zeer goed te merken. Als je 's ochtends hier op bezoek gaat bij zonsondergang is het nog vrij rustig en krijg je de mooiste foto's. Op dat intree kaartje kregen wij korting bij het fort. 

 • Tegenwoordig is er ook een ATM in de stad. (pinautomaat) 

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...