09.03.2004 - Muang Khua en Noi

Up
20.03.2004 - Weekje in Vientiane ??
17.03.2004 - Tubing in Vang Vieng
14.03.2004 - Noi Vieng
11.03.2004 - Trekking in Laos
09.03.2004 - Muang Khua en Noi
05.03.2004 - Speedboot naar Luang Prabang   

9.03.2004 - Op naar Nong Khiaw  

(jacky aan het woord) 

Na 4 dagen Luang Prabang reizen we eindelijk verder. We willen naar het noorden naar Mhuang Khua. Dit advies hebben we gekregen van Caroline en Arthur. We willen daar een trekking regelen. Vroeg staan we naast ons bed om te kunnen genieten van een hard gebakken stokbrood "gezond". Het is kwart voor 7 als we al etend de monnikken hun almronde zien lopen.  Zijn we 2 dagen om half 6 opgestaan om tien minuten te lopen en dan de monniken te zien. Blijkt dat we een uur langer hadden kunnnen slapen om voor óns guesthouse te kijken. (Laat Caroline en Arthur dat maar niet horen, hihi ) 

 

 

 

jumbo...12 personen

Bestelbuslaadkleptaxi 

Al snel laten we ons door een Tuc-Tuc naar het busstation brengen. Als we een kaartje kopen weet de verkoper nog niet of hij een bus (lees truck) of jumbo (lees bestelbuslaadkleptaxi) inzet. Na een half uurtje heeft de man een besluit genomen, het wordt de Jumbo. In de kleine truck staan 2 banken waar naar onze mening aan iedere kant 5 man op kan. Onze backpacks gaan op het dak. Het middenpad van de truck staat vol met grote manden groenten, die halen de beenruimte weg. Aan de achterkant zit een ijzeren opstap. Een van bamboe gemaakte mand gevuld met een levend varken wordt op deze opstap gebonden. We moeten hier om lachen en een paar Laotianen lachen met ons mee. Om 9.00 maakt de Jumbo eindelijk aanstalten om te vertrekken. Met z'n 12ven veroveren we snel een plekje acher in de truck. Het past allemaal maar net. Onder de bankjes staan tassen en een grote lelijke zak met gaten erin. Plots voel ik wat aan mijn benen, er komt een varkensneus uit de kapotte zak zetten. Na wat geknor wordt eindelijk de motor gestart. 5 meter verder bij de kaartjes verkoper komt de Jumbo weer tot stilstand. Wij moeten onze tickets inleveren en de chauffeur haalt ermee zijn geld op bij het loket. Als we een benzinepomp tegenkomen stoppen we weer. Niet om te tanken. Na 5 minuten komen er 2 mensen aan op een motor die ook nog met deze truck mee willen. Hun bagage gaat op het dak en 2 kippen in een mandje worden bovenop de varkensmand gebonden. Het volgende bezine station gaat de chauffeur eindelijk tanken.

    

Met de slowboat naar Mong Khua

Om 12.00 uur komen we aan in Nong khiaw. De boot naar het volgende dorp vertrekt om half 2 of 2 uur wordt hier aan het loket verteld. Op een vlonder aan het water vermaken we ons met een boekje en wat eten. Al snel volgen de andere europeese reizigers het plan op en zitten we met 7 man aan tafel. Er word heel wat af gepraat over landen, plaatsjes en prijzen. Half 2 wordt de boot volgeladen. Tassen voorin en achterin en verder wordt de boot volgestouwd met mensen.

 

We gaan de rivier op. Een jongen achterin begint met een beker water uit de boot te scheppen, dat is een goed teken. Vrij snel valt de jongen in slaap, wij vrezen voor water op onze tassen en maken hem snel weer wakker.  We varen door de groene natuur, bergen en rotsen. Mensen zijn volop aan het werk  langs en in het water. De netten woren gespannen om vis te vangen. Kinderen van 12-14 jaar lopen met een doek over hun schouders zodat hun kleine broertje of zusje op hun rug blijven hangen. Na een uurt varen tegen de stroming in komen we aan in Muang Ngoi Neua.

    

Chillen in je hangmat 

Vanaf het water zien we bamboohutjes, een strandje en een hele groep mensen. Alle passagiers gaan hun eigen gang en we worden ontvangen door een vriendelijke man. Hij bied ons een simpel bamboohutje aan voor 1,5 dollar per nacht. We zijn gelijk verliefd.  We luieren de rest van de dag op ons balkon, met hangmat. Het dorpje zelf heeft vanaf 18 uur electriciteit tot 22 uur, en tijdens het eten horen we de generatoren loeien. We proberen bamboesoep, eten patat, sla en een springroll. We delen de kamer met een gekko, maar hebben hier verder geen last van.

 

 

10.03.2003 - per boot naar Muang Khua 

Op ons balkonnetje wordt een knapperig stokbrood en scrambelled eggs geserveerd. Voor ons lijkt de tijd stil te staan, maar het leven gaat verder.  2 vrouwen met een kind op hun rug. Ze vullen hun gieters met water uit de rivier. met beide handen vol lopen ze naar hun groente tuin om de grond nat te sproeien. 3 mannen met geweren en 7 honden gaan met een klein wankelend bootje naar de overkant van de rivier. Daar aangekomen lijken de honden direct te weten wat ze moeten doen. Ze springen van de boot op het strand en rennen achter elkaar aan de bossen in. De eigenaar van de bungalow komt een kijkje nemen, we komen hier zeker nog terug. 

Die boot met geen hoofd moet je hebben

Als alle backpacks zijn ingepakt vertrekken we. We willen naar Muang Khua, zo'n 3,5 uur varen, stroomopvaarts  naar het Noorden. Met de tickets in handen vragen we "Welke boot moeten wij hebben ?" de kaartjes verkoper wijst onverschillig naar de rivier en zegt "Die, die kleine". "Welke van de 14 boten ?", probeer ik nog eens.  "Die boot met geen hoofd" antwoord de man. Glimlachend lopen we op de grote boot zonder dak af..... 

    

Op de boot zijn we de enige, maar al snel komt de stuurman aan met een tros bananen, een dicht rieten mandje met een koordje eraan en een schaaltje. Hij rijkt ons een banaantje aan en neemt plaats achter het stuur. Zijn vrouw is een mooie dame en als ze met een stok de boot van de kant heeft geduwt gaat ze achter haar man zitten en ze bied ons een klomp plakrijst aan, wat wij vriendelijk afwijzen. Samen eten ze rijst met een groentensausje terwijl de boot door tuft. Het is best fris, dus de jassen moeten aan.

 

Bij elke versnelling van het water heeft de boot moeite om vooruit te komen. Hij lijkt wel een heuvel op te moeten. Na 2 uur varen stoppen we even in een dorpje. Ook hier wordt hard gewerkt. De kinderen zijn een beetje bang van ons. En rennen snel weg als we te dichtbij komen met een foto toestel.

Bij het volgende dorp wat we tegen komen willen een man en een monnik ook een lift en later komen er nog 2 monniken bij. De laotianen beginnen plots zenuwachtig te praten en 1 wijst er in het water. We kijken snel, maar zien niets. De vrouw pakt een rood prullenbakje op en haalt em 1 x door het water. Als de prullenbak weer in de boot komt zien we een vis van 25 cm om zijn leven spartelen. De man voor me gebruikt daarna de prullenbak en haalt een kleiner visje uit het water, ruikt eraan en gooit em weer terug. De laatste vis was niet zo moeilijk te vangen, die was al rottend, maar bij de eerste vis stonden we even raar te kijken. Ruim voor de boot swemt een 1 meter lange fel gekleurde slang en gaat er nu snel vandoor. Hij glijd sierlijk door het water. Waarschijnlijk heeft hij het rode gevaarte van het prullebakje gezien.

    

Aankomst Mhuang Khuaw

Bij aankomst in Mhuang Khuaw horen we grote trucks, spelende kinderen, een veerpont en zien we een hoop leven. We stappen uit de boot op zoek naar een guesthouse. De stuurman denkt aan zijn maaltijd en maakt zijn vis schoon.  Volgens de LP moeten we naar Nam OU guesthouse, wat we snel vinden.  We nemen een kijkje. Door de lang onstabiele houten trap zien we het terras een beetje schudden. Eindelijk merkt de eigenaar ons op, en gelukkig hij heeft nog een kamer voor ons vrij.

 


overzicht vanaf ons guesthouse op de Nam ou en zijn bedrijvigheid ...

    

  

Mhuang Kuan en Achan de gids

Op de muur hangt  een geschreven briefje van den gids, Achan genaamd, die trekkings maakt naar Hilltribes. Als we hier de eigenaar naar vragen zegt hij: "Achen is leraar en heeft geen tijd voor een trekking, maar mijn zoon loopt ook trekkings". Als zijn zoon eindelijk na een uur komt opdraven wordt het voor ons al snel duidelijk dat een trekking met hem niets wordt. Zijn engels is belabberd waardoor we niet begrijpen wat we gaan doen en wat we kunnen verwachten van de komende 3 dagen met hem. Na een half uur geven we het op en gaan we op zoek naar Achan.

 

 

We lopen door het dorp wat eigenlik niet veel voorsteld. Grote blauwe Chinese trucks rijden af en aan door het dorp om een asfaltweg te maken. De stofwolken van de trucks dwalen het dorp rond. We moeten het water oversteken door middel van een hangbrug die 30 meter boven het water hangt. Hij is gemaakt van 4 staalkabels en loszittende houten planken. Een 12 jarig kind op de fiets gaat ons voor en sjeest met een enorm kabaal naar de overkant. De 50 metr lange brug gaat heen en weer en we grijpen meteen naar de leuning. Bij de overkant aangekomen gaat het dorp gewoon verder. De kinderen zoeken een schuilplaats achter moeders rug of een boom als ze ons zien aankomen. We vragen de weg aan een moeder met kind die maar al te graag op de foto willen. Haar dochtertje denkt daar echter anders over en kruipt weer weg. De moeder wijst de weg richting Achan's huis. Achan blijkt gewoon thuis te zijn met zijn familie en we worden hartelijk ontvangen.  We bespreken hoe de komende 3 dagen gaan lopen want we vertrekken morgen al. Hij komt erg verlegen over maar zijn engels is goed te verstaan. Rob verteld hem nog dat we 2 of uiterlijk 3 dorpjes willen zien, maar niet meer. Hij reageert niet echt, maar we denken dat hij het wel heeft begrepen. Verder doen we vandaag nog wat inkopen en zetten onze zo ligt mogelijke tas alvast klaar. De rest van de spullen laten we achter in het guesthouse en we genieten nog even van een warme douche.  

De komende dagen zullen we ons met rivierwater moeten wassen....

    

Op het terras kijken we het water over. Een rijtje houten huizen op palen staan aan de overkant van de rivier. 2 huizen lijken in het water te zijn gevallen, maar er staan al nieuwe huisjes op die plekken. 

Ze laten het maar gewoon in het water liggen. 

Morgen : trekking in Laos 

 

Achtergrond informatie :

 • Busticket van Luang prabang naar Nong kiaw : 1,6 dollar pp

 • Boatticket naar Nong kiaw naar Noi : 1 dollar pp

 • Mhuang Noi Neua : Guesthouse Sai lom,  
  bamboohutje met balkon 1,5 dollar, prima keuken, reuze aardige gastheer.
  bij de boatlanding bovenaan rechts de eerste huisjes.

 • boatticket Noi naar Mhuang khuang : 5 dollar pp bij volle boot.

 • Mhuang Khuang : Guesthouse Nam OU..
  mixed emotions : kamer met bad en powershower 4 dollar
  Maar de eigenaar is zo lui als een varken, zijn dochters onvriendelijk en contact arm.  Als ze bij een bestelling iets verkeerd hebben gedaan, zeggen ze simpelweg "no speak" en lopen weg...
  Bovendien zijn we hier ook nog ziek geworden van de pork. Volgens de LP was dit het beste restaurant van het dorp.....
  Het kamertje is schoon en goed, het restaurant met terras bied een leuk overzicht over de rivier en het dorpsleven.

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...