29 03.2004 - Een weekendje in Halong Bay

Up
02.05.2005 - Saigon & Mekong Delta
26.04.2004 - De Highlands, Dalat
18.04.2004 - Zuid Vietnam
10.04.2004 - Midden Vietnam
02.04.2004 - Rondje Noord Vietnam
29 03.2004 - Een weekendje in Halong Bay
25.03.2004 - Welkom in Hanoi
achtergrond: Cu - Chi tunnels
Tip: hue - verboden stad
Achtergrond - De Vietnam War   

29.03.2003 Halong Bay Tour 

Het miezerd een beetje, de lucht is wit van de wolken en de uitzichten zijn enorm.  De mooie rotspartijen en het heldere groen gekleurde water van de golf of Tonkin wat grenst aan de Zuid China Zee.  Vanmorgen heeft een busrit van  3,5 ur  ons van Hanoi tot aan Halong Bay gebracht. Met 10 personen waarvan 1 de gids. De baai ligt vol met grote kleurige boten. Er zijn veel mensen druk aan het werk op de boten en op het land. 

 

Ergens achteraan ligt "onze" boot waar wij mee weg gaan. De gids zorgt nog voor wat beddengoed en groenten als wij na 3 boten overgelopen zijn eindelijk de juiste boot bereiken. 37 meter lengte voor 9 passagiers en 4 bemanningsleden is geen kleinigheid. Na heel wat getoeter van alle kanten, zelfs op het water kunnen de Vietnamezen niet van die toeter afblijven, word het schip los gemaakt. Het gas erop en zwaaien maar.  Enne, zoals je hier kunt zien varen we letterlijk tussen de eilanden en zijn mysterieuze baaien.

 

Halong Bay

Vinh Ha Long of Halong Bay is een grote baai op 3,5 uur rijden van Hanoi, aan de grens met China. De baai heeft een oppervlakte van 1500 km2 en is bezaaid met 3000 eilanden die loodrecht oprijzen uit het water van de Golf van Tonkin. De eilanden bestaan uit kalksteen en zijn begroeid met lage struiken. De meeste zijn onbewoond. Een groot gedeelte behoort tot National Park. 
De grillig gevormde rotseilanden zijn een speling van de natuur. Wind, regen en golven hebben het zachte kalksteen in de loop der tijden uitgesleten, zodat diepe spelonken en grotten zijn ontstaan. Sommige grotten zijn 100 meter hoog. In de baai varen drijvende huizen met hele gezinnen, oude jonken met opgelapte zeilen en peddelaars in weinig meer dan omgekeerde notedoppen kriskras door elkaar. Ha Long betekent baai van de neerdalende draak. Aan het ontstaan van de baai is de volgende legende verbonden. Een draak wilde op zekere dag naar de kust. Hij sprong vanuit zijn woonplaats in de bergen naar beneden, maar kwam zo hard neer dat er diepe dalen ontstonden. Vervolgens dook hij in de zee. Het opspattende water vulde de dalen en liet alleen de hoogste toppen boven zeeniveau uitsteken.   

 

Surprising cave

Na een uurtje varen gaan we in een grote baai aan wal om een grot te bezoeken. We blijken niet de enigsten te zijn. De kapitein ze ons af en gaat er daarna gelijk vandoor. De grot bestaat uit hele grote zalen en verschillende kleuren verlichting die de mooie oneffe wanden goed weergeven.  Verschillende groepen mensen krijgen uitleg van hun eigen gids. Iedereen kletst door elkaars gesprek heen. De één ziet de vorm van een olifant in de stalagmieten en op een andere plek is weer Romeo en Juliet te zien. De grot word surprising cave genoemd, en door de grote van de zalen begrijpen wij wel waarom.

 

Lunch met vis

Eerst een cornettoijsje en een heerlijk maal op de boot. Het eten is zeer uitgebreid met rijst, groenten en vis. De tafels worden flink volgezet. Al snel raken we aan de praat met 3 Nieuw-Zealandse dames. De verkopen hun land goed met mooie verhalen en het lieftst nemen we gelijk het vliegtuig naar Oceanie.......... De dames zijn 2 weken hier in Vietnam zonder hun echtgenoten. 

Op het dek zittend op een luie stoelkomen andere boten voorbij drijven. De grijze rotspartijen zijn grotendeels bedekt met groene bomen en struiken. Het is goed te zien dat het water hoger heeft gestaan. De slijtage aan de rotsen door van de beweging van het water is goed te zien. In sommige rotspartijen is een gat ontstaan net boven het water oppervlak. Andere brokken staan rechtop en lijken wel om te vallen.

Vannacht blijven we op de boot slapen. Over de gehele dag hebben we geen zon gezien, dus op een zonsondergang hoeven we niet te rekenen. Het wordt sneller donker dan we dachten. Om ons heen gaat de sfeerverlichting al aan. Andere boten in onze omgeving zijn snel te herkennen. Het wordt vroeg slapen vanavond. Al blijven de generatoren van de andere boten nog even doorechoen tussen de baai en de rotspartijen

    

30.03.2004 - A Room with a view

We hebben echt een room with a view. Doordat de boot constant in beweging is en rondjes draait om het ander veranderd steeds ons uitzicht.   1 voor 1 vertrekken de boten uit de baai en als een van de laatsten gaat onze boot ook weer opweg. Na een ontbijtje aan boord varen we naar Cat Ba Island waar we ons inchecken in het hotel waar we vanavond blijven. Al snel gaan we weer op pad met een andere boot.  Het is even een verschil met die van gisteren, deze boot is tweederde kleiner. Maar met zijn 12 meter lengte nog steeds best groot.

 

 


wakeup in halong bay

Cave-man

Als we aankomen in Haai Bay wandelen we eerst naar het dorp Viet Hai. Onze gids, Tue, wil met ons een berg beklimmen voor de mooie uitzichten over de vallei. Aangezien de mist erg laag hangt en het nu miezerd, is het pad naar de berg te glad. Tue stelt ons iets anders voor: Een wandeling door de vallei en een bezoek aan een school en ziekenhuis in dit dorp is een leuk alternatief.  We drinken wat bij een dorpsrestaurantje waar ook een andere groep met gids zit. Die gids horen we vertellen over een cave, en natuurlijk willen wij daar ook naar toe.... Tue twijfelt even en snel lopen we met 2 zaklampjes in de hand achter de andere groep aan. Na een half uur wandelen krijgt Tue het erg warm. We zijn de andere groep kwijt, en eigenlijk weet hij de weg niet.  De wandeling door de valley is toch ook al mooi, dus ons maakt het niet veel uit. 

Na wat heen en weer lopen ziet Tue de kans om de weg te vragen aan de locals. We worden weer wat op weg geholpen en komen uiteindelijk aan bij een verlaten en eenzaam huisje. Tue geeft het op,  en verontschuldigt zich nog maar eens. Hij steekt snel een peukje op. We zitten wat te kletsen en plots horen de Nieuw-Zealandse dames wat stemmen.  We kijken verschrikt op richting het geluid en we zien..... de Grot.

De andere groep komt net uit de grot zetten. Eindelijk zijn we in het donkere hol. Na een paar stappen zien we echter al weer een lichtstipje wat steeds groter word naarmate we dichterbij komen, en we lopen de grot via de andere ingang er al weer uit. Rob heeft van anderen een tip gekregen en we gaan op onderzoek uit naar een andere gang waar de soldaten tijdens de vietnam oorlog hebben geschuild (of dit echt zo is vragen we ons wel af). Na wat klimmen en klauteren zien we een grote hal. 1 voor 1 komt de groep ons achterna. Rob wordt al snel de Cave-man genoemd, en ik later Cave-woman.  Blijkbaar heeft niemand, ook de gids, geen ervaring mee. Als Tue zijn mond eindelijk weer open doet zeggen de Nieuwzeelandse dames bijna in koor "cave-boy" tegen hem. 

Rob komt helemaal los, en gelukkig hebben we een hoofdlampje bij ons ("He Maccyver", zegt een van de dames) We ontdekken flinke gangen en kruipen en klauteren wat rond. Iedereen is super enthousiast geworden. Het is haast jammer dat we weer terug naar de boot moeten.  Ook al kan er maar een grot "surprisingcave" heten, deze grot gaf toch ook dit effect.

    

 


Cat Ba island by night

kayakken

Na de lunch gaan we kayakken. Een grote kayak waar we met 2 personen in kunnen. Nu kunnen we de reusachtige bergketen eindelijk eens van dichtbij inspecteren! Onderaan de berg zijn stukken weggesleten en bestaat uit schelpjes die dicht tegen elkaar aan zitten. In deze kleine boot merken we pas hoe snel je hier kunt verdwalen, we bliven dan ook dicht in de buurt van de grotere boot. Sommige eilandjes zijn bewoond, en honden blaffen als we te dichtbij komen. Ze weten maar al te goed hoe ze hun land moeten bewaken en rennen met ons mee vanaf de kant. 

 

I am from the Moon

Na een uurtje varen we met z'n alle weer verder naar Cat Ba eiland. Na een lekkere douche gaan we per busje naar het dorpje toe op zoek naar een goed restaurant. Na het eten hebben we nog 2 uur vrij om het dorp te bezoeken voordat de bus weer naar het hotel terug rijdt. De eerste indruk van het dorp is: 'Wat is dit voor kermis!' De hoofdstraat is volgezet met gekleurde knipperlampjes. Mensen en kinderen komen op ons afgestormt om ons hun waar te verkopen. Een grietje van 7 jaar probeerd het ook. 'You buy?' No, thanks zeggen we beleefd. 'Where are you come from?' Probeerd het meisje nog eens. Wij stellen de vraag terug en krijgen het antwoord: 'I'm from the moon, and you?' We are from the stars... bye bye. en het grietje laat ons weer met rust.
Er staan volop fotograven met camera's op standaards. Die foto's maken van de mensen met op de achtergrond de berg waar Ho Chi Minh is geweest. De fotograven zijn niet zo blij met ons dat wij zelf een foto maken, maar ze zijn wel nieuwsgierig en komen een kijkje nemen.

    

31.03.2004- terug naar Hanoi 

Vandaag gaan we weer met de grote boot op stap. We worden terug gebracht naar Halong bay waar we na een lunch weer met een bus naar Hanoi worden gebracht.
Ook al is het geen helder weer geweest, gelukkig is het vaak droog geweest. We hebben een geweldige ervaring gehad op de boot. En genoten van de mooie uitzichten van Halong.

Het eten aan boord is zeer goed.

 

1.4.2004

Vandaag gaan we onze motor bestellen, doen we een pakketje met souveniers op de post en kuieren nog wat rond in Hanoi...

Morgen : Noord Vietnam by bike 

 

 

 

Achtergrond informatie :

 • www.oceantoursvietnam.com
  Wij hebben prettige ervaringen met deze company
  Goed eten, goede overnachtingen, goede gids, alles van begin tot het eind
  was prettig geregeld
  3 dagen/2 nachten usd  45,-- pp

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...