02.05.2005 - Saigon & Mekong Delta

Up
02.05.2005 - Saigon & Mekong Delta
26.04.2004 - De Highlands, Dalat
18.04.2004 - Zuid Vietnam
10.04.2004 - Midden Vietnam
02.04.2004 - Rondje Noord Vietnam
29 03.2004 - Een weekendje in Halong Bay
25.03.2004 - Welkom in Hanoi
achtergrond: Cu - Chi tunnels
Tip: hue - verboden stad
Achtergrond - De Vietnam War
02.05.2004 Goodmorning Saigon

Uitslapen lukt niet, we worden net voor 6 uur smorgens wakker. Niet van de herrie want het is zeer stil in ons kamertje op 4 hoog, meer omdat we genoeg hebben geslapen.  Wat doe je op zo'n eerste dag in een miljoenen stad ?  Weinig....  de gids uitpluizen, lekkere broodjes halen en smiddags eens rondkijken in de buurt. We zitten midden in de backpakkers wijk. Als je hier je zelf op straat durft te vertonen vliegen de cyclodrivers, boekenverkopers en motobike jongens je om je oren. Elke 1,5 meter wil iemand wat van je. He, wat grappig op de hoek van de straat zien we al veel muziek en dvd shoppies.  Dat gaat weer fout..

S'avonds lopen we wat rond in de drukke straten van Saigon. Het LamSonplein tussen het Rex Hotel en de schouwburg schijnt de beste plaats te zijn om op zondagavond de brommerparade te bekijken. In dikke rijen rijden honderden trotse bezitters van een Honda hun rondjes door downtown Saigon. Het is één grote show, een soort gemotoriseerd flaneren. Jongens in trendy kleding en meisjes met opvallend korte rokjes rijden hier rond. De overige brommerbezitters kijken vanaf de stoep naar de menigte. uiteraard zitten ze hier op de brommer (te fozen). Op het plein zelf laten lokale schoonheden zich door fotografen of hun vriendjes vereeuwigen.

    

03.5.2004 - Chu Chi Tunnels 

Het plan is om vandaag de Cu Chi tunnels en een tempel in Cau Dai te bezoeken. En dat alles in 1 dagtocht.  S'morgens bij het touristen bureautje blijkt dat niet door te gaan omdat wij de enigen zijn voor deze dag. Er wordt ons een halve dag naar de tunnels aangeboden. S'middags blijkt hier ook een gratis lunch bij te zitten. Hebben wij weer mazzel. 

 

Cu Chi (30 km ten westen van Ho Chi Minh Stad)

Cu Chi is de verzamelnaam voor het geweldig uitgebreide, 300 km lange tunnelsysteem dat zich ondergronds tot aan de Cambodjaanse grens uitstrekt. Het complex dat in samenwerking met de plaatselijke bevolking door de Viet Cong is gegraven bestaat uit verschillende lagen. De eerste tunnels dateren uit de Franse tijd, maar het systeem werd uitgebreid in de Amerikaanse oorlog. Er waren tunnels ten behoeve van troepentransport en bevoorrading, waarin men zich alleen kruipend kon voortbewegen. Sommige liepen dood en waren bedoeld als valstrik voor eventuele indringers. Het complex bevatte militaire oefenruimten, opslagplaatsen en verpleegruimten. In andere tunnels waar gewoond, geleefd en gewerkt werd waren scholen, vergaderzalen, winkels en andere plaatsen met een sociale functie ingericht. Tijdens het bezoek krijg je een zeer goed beeld hoeveel de Vietnamezen voor hun vrijheid over hebben gehad.

Meer achtergrond info over de Tunnels 

Hebben wij weer. Een gids die maar blijft praten. Zo'n Vietnam veteraan. In zijn verhaal probeert hij de gruwelen van de oorlogen van Vietnam uit te leggen. Het blijft voor ons echter pittig ingewikkeld. Eerst de Fransen, dan de Americanen en daarna Noord tegen Zuid... De tunnels zijn een stuk kleiner dan die van Vinh Moc. We proberen een aantal stukjes waarbij wij als de grote westerlingen soms op de knieën moeten kruipen om verder te komen. Je moet hier ook geen tunnelvrees hebben. 

    

04.05.2004 - Citytour Ho Chi Minh

Uitgerekend op bevrijdingsdag in Nederland maken wij een City tour door Saigon waarmee we beginnen in het museum voor de Oorlogsmisdagen.

Gisteren bij de boeking kregen we als extratje een gratis ontbijt bij het boekingsbureau. Ook hier begint de dag al vreemd.  Weer zijn we de enigsten die uitgerekend vandaag de city tour hebben geboekt, en er is dus geen bus beschikbaar.  Ook hier lossen ze dat wel even op.  Ze huren een prive taxi voor ons waarmee we langs een aantal bezienswaardigheden zullen gaan. Zeg maar een auto met privechauffeur en een vietnamese jonge dame van 23 jaar als gids.   

 

 

Een van de vele zalen in het Reunification Paleis

We bezoeken het Reunification Palace, the Notre Dame cathedral, Central Post Office, het War Crime Museum, the Emperor Jade Pagoda, lunchen op het kantoor en gaan daarna naar een hele grote markt in Chinatown. Niet vergeten de Thien Hau tempel en city Hall. 

Noemenswaardig vinden wij het volgende:

Het Paleis der Hereniging (Reunification Palace), bevindt zich op de plaats van het vroegere onderkomen van de gouverneur-generaal, dat in 1963 na een bombardement vervangen werd door een nieuw gebouw, het Paleis der Onafhankelijkheid, onderkomen van de president. Op 30 april 1975 trokken de communistische troepen binnen en bezetten het gebouw dat sindsdien de huidige naam draagt. De diverse zalen bevatten prachtig houtsnijwerk, aangebracht in meubilair, muurpanelen en plafonds. De grote balzaal bevond zich op de vierde etage.

De Notre Dame Kathedraal met zijn ca. 40 m hoge torens waren voor reizigers op weg naar Saigon een duidelijk teken dat men zijn bestemming naderde. De kerk werd gebouwd tussen 1877 en 1883 in neo-Romaanse stijl als een kopie van de Notre Dame in Parijs. 

De Thien-Haupagode dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw. Ze is gebouwd door de Kantonese gemeenschap van Cholon. Het goed onderhouden heiligdom is opgedragen aan Thien Hau, de taoïstische godin van de zee en de beschermer van vissers en zeevarenden. Toegangspoort en binnenplaatsen zijn aan de bovenzijde versierd met veelkleurige keramische beelden. Direct na de toegangspoort staan verbrandingsovens voor het offeren van papiergeld voor de doden. De kolossale wierookspiralen die aan het dak hangen, kunnen maximaal één maand onafgebroken branden; op kaartjes bovenin staat de naam van de schenker. Achter in de tempel staan nissen met beelden van de godin. 

De drukke Ben-Tanhmarkt ligt in het hart van centraal Saigon. De grotendeels overdekte markt werd in 1914 gebouwd en stond bekend als de Hallen.  De hoofdingang met de vierkante klokkentoren is een bekend herkenningspunt in de stad.  De markt beslaat een oppervlak van meer dan 1 ha. Te koop zijn meest uiteenlopende goederen, variërend van groente en fruit, vlees en vis tot kleding en schoeisel, lingerie, parfum, huishoudelijke artikelen en elektronica. Stalletjes verkopen er eenvoudig en smakelijk eten.

    

 

Het schokkende resultaat van Agent orange

Museum van Oorlogsmisdaden 

Het is niet echt een museum zoals je dat gewend bent. Je krijgt hier de meest afschuwelijke wreedheden voorgeschoteld, een schokkend beeld van de gruweldaden die tijdens de Vietnamoorlog zijn gepleegd. Buiten staan Amerikaanse pantservoertuigen, tanks, houwitsers, helikopters en raketten opgesteld. Het meest indruk maakten de foto's die in het  museum hangen : de Viet Cong-strijder die uit een helikopter gegooid wordt; de gevolgen van de bombardementen met B-52 bommenwerpers op steden als Hanoi en Haiphong; de slachtoffers van aanvallen met fosfor en napalm en het uitmoorden van het dorp My Lai.
We zien hier ook potten met embryo's die misvormd zijn door toepassing van Agent orange, het uiterst giftige ontbladeringsmiddel dat de Amerikanen op grote schaal over het zuiden hebben gesproeid. In een aparte ruimte is een model nagebouwd van de beruchte tijgerkooien op het eiland Con Son, waar de Zuid-Vietnamese regering haar politieke tegenstanders opsloot. 

 


   

Pagode van de Jade-keizer

De Pagode van de Jade-Keizer werd aan het eind van de 19e eeuw gesticht ter ere van de taoïstische heilige Ngoc Hoang. Het is een van de kleurrijkste heiligdommen van de stad: niet alleen is de pagode een prachtig voorbeeld van Chinees-Vietnamese tempelarchitectuur, maar ook is het er zeer sfeervol, met gelovigen die hun wierookstokjes komen branden als hulde aan de Jade-Keizer. 

De pagode staat bij taoïsten, boeddhisten en confucianisten in hoog aanzien. Het meest opmerkelijke in het heiligdom zijn de enorme beelden van heiligen. De twee woest uitziende figuren halverwege de tempel zijn generaals die een tijger en een draak hebben overwonnen. Het beeld van de Jade-Keizer zelf staat tegen de achterwand. Rechts ervan zit op een lotusbloem de veelarmige moedergodin van de boeddha's. Je ziet haar niet op deze foto.

Het geheel, inclusief de wierrook doet ons erg mysterieus aan en het voelt hier alsof de geesten van 100 jaar geleden rond dwalen. We wanen ons even terug in Tibet.

 

    

6 en 7 mei - Mekong Delta tour

Heel erg populair is het hier om een Mekong delta tour te boeken. Eerst een stuk met de bus naar het rivieren gebied. Hier en daar een stukje varen, markten bezoeken, wat tempels en dan in de buurt overnachten, want de volgende dag stap je weer in de kleine bootjes om de "floating markets"te bezoeken.

 

De eerste dag begint met een busrit van pakweg 2 uur.  We hebben een jonge Vietnamese gids van 27 jaar, genaamd Khoa. Hij is een beetje een playboy. Al snel gaan de gesprekken in de bus over bars, cocktails, vrouwen en hashies. Deze dag zijn we met 20 personen. De helft gaat aan het einde van de dag weer terug omdat ze een ééndaagse tour hebben geboekt. We zitten tussen heel veel jongeren. Ik denk zelfs van de touristen dat ik (rob) de oudste ben. Gelukkig valt dit niet zo op. 

We stappen eerst in een grote touristenboot die ons naar een eiland brengt waar we rond gaan kijken. De gids laat ons diverse werkplaatsen zien, eentje waar ze alles met kokonoten doen. Een stop bij locals waar we tropische vruchten kunnen proeven en waar het personeel een vergeefse poging doet om hun lokale muziek ten gehore te brengen. Het zingen door de meisjes gebeurt echter zo apatisch dat het lijkt alsof er een begrafenis plaats vind. Dan begint de "band" te spelen.. Een verzameling oude mannen die eruit zien alsof ze net zijn opgestaan en alsof hun roes nog niet is uitgewerkt.  Een paar duracell batterijen kunnen ze hier wel gebruiken.  Snel stappen we over in kleinere bootjes. Het lijkt hier aardig op een kruising tussen de klongs in Bangkok en de Backwaters in India.  

Overnachting in Can Tho. Ook hier lijkt het alsof ze nog nooit buitenlanders hebben gezien. Op de boulevard aan het water loopt vrijwel de gehele bevolking van het stadje rond. En als we langskomen kijken ze ons verbaasd aan. 

    

dag 2 - floating markets 

Dit was de reden voor een 2 daagse tour. De markets. We staan om half 6! op. Na een gelukkig koele nacht. Na een tip van een van de medereizigers is het me gelukt de airco te "hotwiren" of te wel illegaal aan te zetten.  Vrijwel iedereen van de groep klaagt over de hitte en hoe ze ze hele nacht badend in het zweet hebben gelegen..  We doen vandaag 2 drijvende markten.  De eerste, ook de grootste lijkt wel op een groothandel.

 

 

Boten varen af en aan met groenten fruit, en dagelijkse spullen, zelfs benzineboten met petrol.  Uiteraard kunnen we onderweg genieten van het dagelijkse leven van de Vietnamezen. Ze zijn hier ook heel vriendelijk. Heel vaak wordt er naar ons gezwaaid, en dat terwijl er toch redelijk veel touristen bootjes heen en weer varen.

    

 

Drijvend overleven

Dit plaatje wilden we echt even laten zien. Op het heetst van de dag laat onze gids de boot naar een van de drijvende winkeltjes varen. Hier gaan we genieten van verse mango's, bananen, ananas, en zoetwater meloenen. Het kan niet op. Bijna ziek van een overdosis vitaminen varen we verder. Dit zijn nog kleine bootjes... Er zijn ook grotere bootjes die afgeladen zijn met vanalles. Ze dienen ook als hun huis. Het gaat blijkbaar beter met de mensen hier. Vrijwel alle bootjes zijn uitgerust met een motor.

Op de terugweg "doen" we nog een tempel en een wierrook fabriekje. Eigelijk is het hier veel te warm voor. Loom slenteren we terug naar de minibus.  En dan eenmaal weer op weg gebeurt er weer iets vreemds.

Kinderachtige Chauffeur

We zitten lekker te kletsen met elkaar tot een van de groep een opmerking maakt aan het adres van de chauffeur.    Hij vind dat de chauffeur te hard en roekeloos rijd en vraagt hem of het wat minder kan, want hij wil graag heelhuids in Saigon weer aankomen.  Goh, denk ik. Normaal ben ik het die zijn mond open doet. Deze keer iemand anders. Wij zijn het gloeiend met hem eens. Onze gids vertaalt het en krijgt prompt ruzie met de chauffeur. Er volgt een flinke discussie waarop de chauffeur beledigt verder rijd met een snelheid van 30 kilometer per uur. Eigenlijk maakt dat het er niet beter op. Nu worden we constant door Bussen en trucks ingehaald en afgesneden. We nemen ons voor om een klacht te deponeren bij de bureau. Uiteindelijk staan alleen jacky en ik bij de balie te klagen. Nu nemen ze ons verhaal wel serieus maar moet je maar afvragen of ze er wat mee doen.  Onze gids is in ieder geval dolblij dat we het voor hem opnemen.  Die is tenslotte flink afgebekt door die idioot. 

Morgen gaan we Vietnam verlaten en reizen we met de bus naar Phnom Phen, Cambodja. Uiteraard kun je dat verslag hier vinden.

 

 

Achtergrond informatie :

 • 2 dagen Mekong Delta Tour - usd. 12 pp (incl overnachting en 1 lunch)

 • 1 dag Ho Chi Minh city tour - usd 6/pp incl lunch 

 • 1/2 Chu Chi tunnels : usd 4 /pp incl lunch

 • opentour ticket naar : Phnom Phen : usd 4,5 pp

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...