01.06.2004 - Het Northland van NZ

Up
16.07.2004 - Arthurs Pass & Christchurch
05.07.2004 - Kaikoura (walvissen) en Hanmer Springs
03.07.2004 - Van het Zuiden naar de Otago Peninsula en Dunedin
27.06.2004 - Van Queenstown naar Milford Sound
21.06.2004 - De eigenzinnige Westcoast
17.06.2004 - Abel Tasman National Park
11.06.2004 - Wellington & crossover
07.06.2004 - de thermoroute
01.06.2004 - Het Northland van NZ
27.05.2004 - Welkom in New Zealand
Tip: mount cook
Tip: The lost world   

01.06.2004 - Rondje Northland 

Das moeilijk, we zitten nu al te puffen van alle mogelijkheden, parken en routes. Het plan is om eerst maar eens ten noorden van Auckland te gaan kijken.... Het beroemde Northland, bekend om zijn 90 mile beach, Cape Reinga, the hole in the rock, whale watching, whangarei. 

Na wederom een nachtje in een motorhomepark op 10 km van Auckland gaan we s'morgens eerst naar de Auckland Zoo.(is het plan dan). Natuurlijk moeten we op zoek naar de beroemde Kiwi !!!

 

Vrij camperen en vast zitten 

We lagen zo lekker te slapen en zijn door de wekker heen zijn geslapen. Op de terugweg als we weer in Aukland aankomen gaan we zeker nog naar de Zoo toe...
We doen het rustig aan en na een lekker ontbijtje doen we boodschappen (voor de zoveelste keer...) en gaan we de twincoast route naar het noorden volgen. Op de luxe wegenkaarten van de wegenwacht staat deze touristenroute duidelijk aangegeven. Zo moeten we langs de mooiste plekken en uitzichten van Nieuw-Zeeland komen. Ten eerste rijden we al door de bossen en de bergen. En inderdaad al snel komen de eerste great views, waanzinnige vergezichten! We kunnen het niet laten om er een aantal foto's van te maken. Het weer is niet zo helder, maar gelukkig is het droog. Er zijn hier ook een aantal wandelpaden aangegeven. Daarvan komen we er vast nog heel veel van tegen. Het zonnetje komt zo af en toe door en na een paar uur kunnen we genieten van kleurrijke luchten en soms een rode zon. We kiezen een plekje langs het water en gaan een nachtje in het wild staan. De weg gaat over in gras en Jacky denkt dat het geen probleem is om hier te staan. Uiteindelijk slippen de wielen door en staan we vast... Na wat rommelen van heen en weer proberen te rijden hebben we de camper aardig kunnen keren, maar we kunnen nog niet weg! Vrij snel komt er een 4-wheel-drive auto om de hoek zetten en willen ons graag een handje helpen. Wat hebben we toch weer een geluk... De wagen word op het droge gezet en we laten em hier maar staan en beginnen met koken. Het leuke van zo'n camper is dat er ruimte genoeg is om met zijn tweeen het eten klaar te kunnen maken. De bloemkool wordt dus al snel in de pan gemikt.

    


Ons eerste wild plekje 

02.06.2004 - Wild camperen 

We hadden gisteren besloten om een geen wekker te zetten, en nu worden we 8 uur wakker! Spiekend uit de grote ramen liggen we naar het water en de bomen te kijken. De schapen om de camper en de fluitende vogeltjes. Als Jacky de schapen wil voeren zetten de beesten het snel op een rennen... Een heerlijk ontbijt met gebakken ei en vers brood brengt ons weer in het echte leven. Vandaag gaan we verderop naar het noorden.

 

 

Als we een uurtje opweg zijn lijkt het wel als of alle mensen hier van de aardbodem zijn verdwenen. We rijden door groene weilanden en valleien en komen bijna geen auto's tegen. De wegen zijn hier prima. Meestal 2 baans, maar breed genoeg. De meeste huizen onderweg hebben geen verdiepingen. Het is net alsof ze een camper hebben neergezet en later hebben uitgebouwd. Als je bedenkt dat er in heel New Zealand 4 miljoen mensen wonen, waarvan 1 miljoen alleen al in Auckland kun je wel bedenken dat de rest van New Zealand vrij rustig is.

Vanavond hebben we een prima plek, aan een meertje, bij een verlaten watersportclub. Ergens bij de Kaiiwi Lakes. Normaal een zeer druk bezocht watersport gebied met 3 meren, maar vandaag is er niemand meer.  Later op de avond komt nog wel even de terreinbeheerder een kijkje nemen. Met 5 euro op zak is die ook weer gelukkig en kunnen we blijven staan. 

    

03.06.2004 - Sterren kijken vanuit je bedje 

We wilden vroeg gaan slapen, maar vanwege de heldere nacht hebben we zowat de halve nacht naar de sterren hemel liggen kijken. Deuren open, af en toe hoor je een vogel ergens in de verte. Voor de rest alleen maar stilte ..

De eerste stop wordt het Waipoua Kauri Forest. Hier staan eeuwenoude kauribomen. Vanaf de weg leidt een korte wandeling naar de zilverkleurige woudreus Tane Mahuta. Deze 'heerser van het woud' is 1200 jaar oud, 52 meter hoog en heeft een omtrek van 13 meter.  Je komt 
hier veel National parken tegen. 

.

Ik (rob) heb nog wat wondjes aan mijn voet overgehouden van het duiken in Thailand, dus een wandeltrack zit er (nog) niet in, dat bewaren we voor wat later. Overal in NZ vind je bossen en mooie tracks. 

Onze camper is van alle gemakken voorzien. Douche, wc, warm en koud water, een breed bed, radio ceedee speler en zelfs een magnetron en kachel, de twee laatste werken natuurlijk alleen op stroom. We kunnen dus op onze wildstack gewoon warm douchen s'morgens.  Nu zijn de cds nogal prijzig hier dus maken we ze zelf.. We hebben in Bangkok veel mp3 ceedees kunnen kopen en met de juiste software en ons trouwe laptoppie kunnen we zelf een aantal muziek ceedees voor in de auto maken. Wat wil je nog meer.  Vandaag camperen we aan het begin van de beruchte 90-mile beach. Eerst maar eens een power-campsite opzoeken, want er moet een hoop was gedaan worden.

 
90 mile beach

Het 90 kilometer lange zandstrand van Ninety Mile Beach heeft zandduinen van meer dan 150 meter hoog en 6 kilometer breed. Bij laag water kun je per auto of bus over het strand rijden. Niet met een huurauto of camper, want dat is contractueel verboden. Je kunt vanuit Paihia of Kaitaia met een excursiebus over dit strand naar Cape Reinga. Sleetje rijden vanaf de hoge zandduinen is bij de prijs inbegrepen. (pakweg 50 Nz dollar pp)

Cape Reinga

is een van de noordelijkste punten van het Noordereiland. Als je bij de vuurtoren uitkijkt over zee, dan zie je aan de golfslag en de kleuren in het water dat de Tasman-zee en de Stille Oceaan elkaar hier ontmoeten. Bij een oude pohutukawa-boom, onder aan de kaap, verlaten de zielen van overleden Maori het land om hun laatste reis naar het mythische thuisland Hawaiki te aanvaarden.

    


boerderijen in nieuw-zeeland

04.06.2004 - Verjaardag Rob

Ja... het is mijn verjaardag...(rob). Als ik terugkom van het douchen heeft Jacky een verjaardagsontbijtje gemaakt. Vanavond mag ik ook kiezen wat we eten.. (hehe, dat doen we toch al samen). Het wordt mijn lievelings eten. Kip met gebakken aardappeltjes en sla... 

We zitten nog te dubben of we vandaar de 90-mile beach richting op gaan tot aan cape Reinga, maar daar zien we vanaf. Het is 220 kilometer heen en weer. 

 

In plaats daarvan rijden we direct naar de Bay of Islands, alwaar we een dolfijnentour willen boeken op een grote Catamaranboot. Zeg maar een halve dag-excursie. Ik maak er een verjaardags cadeautje van. We komen aan het einde van de middag aan in Paihia, het middelpunt van de Bay of islands.  We kunnen direct een tourtje voor morgen boeken. Wr zijn ze supervriendelijk hier, we hoeven zelfs niet te betalen voor ons half uurtje internet/email checken.  De vriendelijke man achter de balie wijst ons een mooie wildcampeer plek aan.  Het is winter en niemand doet moeilijk als je je campervan op een golfbaan zet!  Die golfbaan is snel gevonden, een zijweggetje in en het koken kan weer beginnen.  Sinds we in NZ zijn en met die camper op pad, zijn we iedere dag na het vinden van een sta plaats samen bezig met onze avondmaaltijd.  Wat kunnen aardappelen en spruitjes toch lekker zijn als je 8 maanden op rijst en noodles hebt geleefd. We maken er elke avond een feestmaaltijd van.  Compleet met sla, een wijntje en vrijwel iedere dag een keuken/woonkamer met uitzicht over de bergen of ene baai.

    

05.06.2004 - Dolfijnen trip in the Bay of Islands

We hebben een wekker gezet, maar ik wordt al om 5 uur wakker. Half 6 verzetten we de campervan naar het centrum dichtbij pier waar de boten vertrekken. Dat is best leuk, want je ziet hoe het kleine stadje Piahia en Waitiangi met zijn 7000 inwoners langzaam wakker wordt met het lichter worden van de dag. Paihai is een echt touristen stadje. Van het niveau klein en knus zonder dat het te groot wordt. Het heeft een pier met 2 grote water-tour aanbieders, 1 postkantoor en 1 hoofdstraat. Dit soort stadjes vinden we leuk. Knus en niet te groot.

De Bay of Islands is een paradijselijk maritiem park met ontelbare eilandjes en goudgele stranden. Ideaal voor zeilen, diepzeeduiken, zeevissen of zwemmen met dolfijnen. Dit populairste gebied van het land is tevens de bakermat van het huidige Nieuw-Zeeland. Hier staan nog gebouwen van de eerste kolonisten en zendelingen.

 

9 uur vertrekt onze super-catamaran.  Het is niet druk, ik schat een man of 30, terwijl er meer dan 150 op de boot kunnen. Het is de bedoeling om een poosje rond te varen, dolfijnen te spotten en uiteindelijk te varen naar een ander bekend punt, ookwel de "hole in the rock" genoemd. Bij gelegenheid kunnen we zwemmen met de dolfijnen, hoewel de temperatuur van het water onder de 10 graden ligt. 

Zodra we ver in zee zijn spotten we inderdaad een aantal dolfijnen, zelfs eentje vlakbij de boot! Daarna is het weer rustig. Het wordt langzaam lekker weer. De zon schijnt zelfs meer als vanmorgen. De hole in the rock is best spannend. Onze boot vaart er doorheen! Dat heeft tie vaker gedaan. Wel spectaculair...

Gloeiwormen

S'middags als we richting Whangarei rijden komen we een lokatie tegen met grotten waarin gloeiwormen zitten. Deze wormen komen alleen in NZ en Australie voor. Ze gloeien omdat ze hiermee insecten aantrekken die ze dan weer kunnen opeten. Dat gaat nog hardstikke slim ook. Vlak voor zich maken de wormpjes een web met een plakkerige substantie. De vliegen zien dit niet en vliegen tegen het web aan.. Dan komt de worm en is het einde vlieg. (Grappig,  de gids vertelde dat dit hele moderne wormen zijn, ieder met hun eigen web-site)  

 

Slapen op de Golfbaan 

Whangarei is niet de moeite om hiervoor een nachtje te blijven, dus rijden we nog een stukje door richting Auckland. Het begint al donker te worden dus gaan we voor een slaapplaatsje zoeken. Je hebt in NZ veel DOC sites (Department of Conservation) waar je in de natuur kan kamperen. Dit kost vaak tussen 6 en 12 dollar per persoon/per nacht. Nu hadden wij het idee om vaak op zo'n site te staan. Toevallig komen we er eentje tegen. Ze zijn best moeilijk te vinden. Deze site ligt aan zee tussen de duinen. Toch gaan we er niet staan. We hebben inmiddels al een paar keer wild gekampeerd en het blijkt dat :

1. buiten de stadjes
2. golfbanen
3. boatramps  
4. verlaten weilanden

toch wel de meeste ideale plaatsen zijn.
Vanavond vinden we een golfbaan aan zee. S'nachts stopt het met regenen en wordt het helder. Dan krijg je het volgende resultaat. A room with a view....

Room with a view 

    

06.06.2004 - terug naar Auckland - Zoo part 2 

Na een stille nacht worden we vroeg wakker.  De eerste golfers staan om 6 uur op de baan, terwijl het nog licht moet worden. Ik heb altijd al gedacht dat golfers niet helemaal bij hun paasei waren. Wie gaat er nu om 6 uur smorgens golfen?

Dan staan we ook maar op om de zon op te wachten want het is kouder aan het worden. Vannacht was het 7 graden!

 

Na een perfecte zonsopkomst (foto's maken om 7 uur smorgens) bakken we een eitje op de golfbaan, en rijden richting Auckland. Al deze tijd volgen we de door de Automobile Association (AA) uitgezette Twin Coast Discovery Highway die ons alle highlights van het paradijselijke en historische Northland laat zien.

Eenmaal in Auckland rijden we eerst naar de marina voor wat spectaculaire foto's van de haven en de skyline. dan heb je nog een paar van die haven winkels waar ze van alles voor de boot verkopen, dus ook camping spullen. Nu zijn we op zoek naar een inverter. Een apparaat waar je van 12v - 220 volt kan maken. Ze bestaan echt. Hiermee kunnen we de laptop en camera tijdens het rijden weer opladen. Voor 95 dollar (50 euro)  vinden we er nog eentje ook. Dan de stad in voor wat noodzakelijke boodschappen. Vanavond eten we vers hardgebakken witbrood met rundvlees en champignons. smullen dus. 

Morgen poging 2 voor de Auckland Zoo. 

    

07.06.2004 - Zoo - deel 2

Deze keer is het geen probleem om op tijd wakker te worden. We zijn er zelfs om half 10. De dierentuin is net opengegaan. Hier en daar wordt de zoo verbouwd. We zijn al in redelijk veel dierentuinen geweest. Deze is best leuk. De hokken zijn ruim en verzorgd. Er is een stukje tropisch regenwoud, veel vogels. Helaas geen kiwi en pinguin... Toch lopen we hier ruim 3 uur rond. Hij is niet zo groot als Rotterdam. Het zeehonden verblijf is schitterend. Er moet ontzettend veel werk verricht worden om  dit zuiver en schoon te houden.
Toch is de toegangs prijs slechts : 13 NZ dollar (6,5 euro)

 

Na de Zoo gaan we richting Zuid, de thermische velden... en dat kun je hier volgen

 

Achtergrond informatie :

 • Kings sea adventures: Halve dagtocht dolfijnen spotten : 60 NZdollar pp
  (30 euro), www.dolphincruises.co.nz 

 • De gloeiwormen in het stadje Waiomio( let op geen waitomo!). De kawiti caves:  10 NZ dollar ipv 35 in de beroemde Waitomo Caves... 
  (en net zo leuk met een prive gids)

 • De Zoo : slechts 13 dollar pp. www.aucklandzoo.co.nz

 •  

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...