07.06.2004 - de thermoroute

Up
16.07.2004 - Arthurs Pass & Christchurch
05.07.2004 - Kaikoura (walvissen) en Hanmer Springs
03.07.2004 - Van het Zuiden naar de Otago Peninsula en Dunedin
27.06.2004 - Van Queenstown naar Milford Sound
21.06.2004 - De eigenzinnige Westcoast
17.06.2004 - Abel Tasman National Park
11.06.2004 - Wellington & crossover
07.06.2004 - de thermoroute
01.06.2004 - Het Northland van NZ
27.05.2004 - Welkom in New Zealand
Tip: mount cook
Tip: The lost world   

07.06.2004 - Op naar het Zuiden

Vanaf de Zoo rijden we naar het zuiden. We gaan de Thermal explorer route volgen. De door de AA uitgezette route voert ons door Hamilton, Rotorua en Taupo. Voorlopig genoeg om ons een week bezig te houden. Tussen Hamilton en Rotorua ligt Matamata, ook wel bekend als Hobbiton, het Lord of the Rings dorp. Bij aankomst is het touristen centrum al dicht. We hadden gehoopt morgen een Lord of the Rings tour te kunnen nemen.

Verderop zie je hoe langs spuitende geisers en vulkanen komen als we de thermoroute volgen richting Rotorua, Taupo en het Tongariro Nat. Park.

 

Op de ramen lezen we dat dit wel mogelijk is, maar 50 NZ dollar pp kost. Dat vinden we te veel geld voor een 1 1/2 uurs tourtje. We overnachten op 10 minuten buiten het stadje op een heuvel.  Het is net donker als de eigenaar van het land even komt kijken wie er op zijn heuvel staat. Gelukkig mogen we blijven staan. Bill, de eigenaar bied ons zelfs vers water aan.  Deze avond is de maan erg laat en kunnen we wederom genieten van het sterrenstelsel en de melkweg.  Het is wel erg koud aan het worden.

    

08.04.2004 - Op naar de Geijsers...

Op de radio horen we dat het -1 graad heeft gevroren! Daar liggen we dan in ons campertje onder een dun slaapzakje... Daar gaan we snel even wat aan doen. Gelukkig hebben ze hier grote warenhuizen (The warehouse) waar je voor weinig thermisch ondergoed kan kopen. Het is tijd om naar Rotorua te rijden.

Onderweg zoeken we nog wat kleine hot pools, maar die zijn niet te vinden. Het landschap is betoverend.

De website van het Nieuw-Zeelandplein beschrijft dit gebied als volgt

In Rotorua en Taupo wordt het je warm onder de voeten, koken modderpoelen, spuiten geisers en ruikt het naar zwavel. Het lijkt soms wel of je je in de onderwereld bevindt. In het zuidelijker gelegen Tongariro nationaal park braken de vulkanen regelmatig giftige aswolken uit. Hartverwarmend is de Maoricultuur waar je in Rotorua niet aan ontkomt.

Je kunt simpelweg niet om het supercommerciŽle Rotorua heen. Want wie naar Nieuw-Zeeland reist wil geisers, kokende modderpoelen en uitingen van de Maoricultuur zien. In Rotorua kun je kiezen uit een aantal geothermische parken. Op loopafstand van het centrum ligt het Whakarewarewa Thermal Reserve met zijn geisers en kokende modderpoelen. In de Waimangu Thermal Valley ligt het grootste kokende meer ter wereld, omgeven door dampende rotsen. Halverwege Rotorua en Taupo ligt het Waiotapu Thermal Wonderland met daarin de grot, het bad en de inktpot van de duivel. De Champagne Pool is een kokend meer dat sist als champagne. In dit wonderland spuit de Lady Knox-geiser iedere ochtend om exact kwart over tien. De minder spectaculaire Hells Gate ligt aan de weg naar Tauranga.

We komen s'middags aan in Rotorua. De weergoden zijn ons gezind. Het is de gehele dag al schitterend zonnig weer, bij een temperatuur van 7 graden. We gaan eerst maar eens naar het informatie centrum. Onze reisgidsen slaan hier op hol. Er is zoveel te doen. Maar eens op ons gemakkie een Top-10 Holiday campsite opzoeken.  We camperen graag in het wild, maar dat gaat niet echt in een stad. Deze campsite is best prijzig met zijn 14 NZ-dollar pp.(7 euro) We boeken direct voor morgen een excursie naar het Whakerewarewa Reserve met daaraan vastgekoppeld eenn Maori Dinner - show. 

Om de hoek van ons holidaypark vinden we het Kuirau Park, onze eerste kennismaking met de rokende thermische poelen. Dit park is gratis. 

    

09.06.2004 - Rotorua - Maori show

De ochtend en middag besteden we aan het stadje verkennen. Het is verschrikkelijk zoveel leuke (outdoor) winkeltjes ze hier hebben.  Half 4 worden we opgehaald voor een excursie naar Te Whakarewarewa (Pohutu Geiser) met een bezoek aan het Maori Arts en Crafts institute. Aansluitend maken we een leuke Maori Cultuur show mee. Als Afsluiting hebben we daar ook een buffet diner van traditionele Maori cooking, de hangi.

Een hangi is een in de hete grond klaargestoomde maaltijd en niet te verwarren met een hongi. Want dat is de traditionele neusgroet van de Maori.

 
Voor Maoricultuur ben je in het Whakarewarewa Thermal Reserve aan het juiste adres. Er staat een fraai bewerkt ontmoetingshuis waar je dagelijks traditionele dansuitvoeringen kunt bijwonen. Er zijn verder nog oude woningen en voedselbewaarplaatsen te zien. Jonge kunstenaars leren er in het Maori Arts and Crafts Institute het traditionele houtbewerken.

De ontvangst is zeer professioneel. De geijser indrukwekkend. Bij aankomst staat dit putje te spuiten. Een geothermische attractie met fontijnen van 30 meter hoog. Overal stoom. Verderop is een modderput aan het pruttelen. De gids loopt van hot naar her. We moeten rennen om haar bij te houden. Overal maken we natuurlijk foto's  De avondshow is heel erg leuk. We leren hoe het officiele ontvangst protocol in zijn werk gaat, spreken nu vloeiend wat Maori woorden. En we dansen zelfs met die jongens.  Op tv hebben we wel eens dat indrukwekkende krijgsdansje gezien wat ze voor het begin van een rugby wedstrijd spelen. Nu deden ze dat in het echt. De gezichten beschilderd en zingen, brullen en dansen. Een leuk begin van dit stadje.

    

10.06.2004 - Emailen en sleetje rijden

S'morgens doen we rustig aan. Nog wat briefkaarten schrijven, de website bijwerken, wat mailtjes maken... tot we van de Camping site worden gestuurd. Check out is om 10 uur en nu is het al half 12. De eigenaar vind dit niet zo leuk en vraagt of we nog een nachtje blijven.  "Laten we maar naar de stad gaan, het is uitverkoop bij Kathmandu sport (zeg maar de nz Perry sport)" zeggen we tegen elkaar. .

Fout natuurlijk, want er worden weer een aantal spullen gekocht. We moeten straks echt weer een doos opsturen want het past allemaal niet meer in de backpack.

S'middags rijden we naar de rand van de stad voor een Gondola van Skyline Skyrides hoog de berg op. Boven op de top van de Mount Ngongohata hebben we een spectaculair uitzicht over Rotorua en het gelijknamige meer.   En gaan daar ook nog sleetje rijden en in zo'n simulator zitten. Dat sleetje rijden is fantastisch.Je kunt kiezen uit  3 tracks die starten boven op de berg. Eenmaal de eerste bocht door vliegen die bakkies als een razende de weg af.. Het gaat allemaal maar net goed. Ik (rob) wordt nog een keer ingehaald door een paar kinderen die 4x zo hard gaan.. Ben blijkbaar ook niet meer de jongste.

    

11.06.2004 - Thermisch Wonderland

Natuurlijk moeten we maximaal genieten van dit thermisch gebied, dus bezoeken we het meest bekende thermische wonderland Wai-O-Tapu.

Dit gebied beslaat zo'n 18 vierkante km, waarvan je slechts een klein stukje kunt bezoeken. De site ligt vol met ingezakte kraters, koude en kokende poelen van modder, water en stoomwolken. De eerste vulkanische aktiviteiten gaan 15.000 jaar terug in de geschiedenis. De vele kleuren duiden op de aanwezigheid van zwavel, ijzeroxide, koolstof, silicum, mangaan en arsenicum. Vooral die kokende, borrelde modderpoel verdrop is grappig om te zien. 


Thermisch wonderland
Wai-O-Tapu   

Lady Knox Geijser

Deze geijser erupteert dagelijks om 10.15 uur. Ze werd ontdekt ergens in 1896 door gevangenen in een werkkamp bij de aanplant van een naaldbos. Na een wasbeurt in de chloridebron kwam, tot verbazing van de gevangenen, de bron tot een geweldige eruptie. 
In 1903 was de eer, om door middel van zeep, de geiser te doen spuiten aan Lady Knox, een dochter van de toenmalige Gouveneur-generaal Lord Ranfurly. (Daar hebben ze nu nog een biermerk van) Toevoeging van zeep vermindert  de oppervlakte spanning van het water waardoor de hete stoom en water vrij kunnen komen door de ventilatieschacht van de geiser. Tot 1931 erupteerde de geiser op eigen kracht elke 23 tot 25 uur. Daarna werd de geiser dagelijks met een beetje zeep geactiveerd voor de bezoekers. Het waterreservoir van de geiser is ongeveer 27000 liter en met een volle tank kan de eruptie tot bijna een uur duren. Ze is alleen niet zo hoog meer, maximaal 20 meter. 

Daarna rijden we naar het vlakbij gelegen Waikite Vally Thermal Pools, want ik heb Jacky een hot pool beloofd.  5 kilometer verderop hebben ze het handig gedaan. Bij de Manaroa Spring komt zuiver kokend water uit de bron, voorzien van mineralen.  Dus bouwden ze er 2 baden om lekker in te relaxen. Eentje van 37 graden en eentje van 39 graden.  Het water loopt van de bron over een aantal terrassen om af te koelen direct het bad in.  Er zijn ook prive hot pools die je kunt afhuren.  Een restaurantje, douches erbij en de zaak is klaar. Tegenwoordig hebben ze ook een kleine campsite erbij gebouwd. Als je hier campeert mag je gratis in de pool badderen.  Net iets voor ons dus. Vanavond in de pool en morgenochtend voor we weer verder rijden.

    

12.06.2004 - Hot poolen & Jetboaten

Wat dacht je dan, natuurlijk gaan we smorgens nog even hot poolen....  Er is niemand in het bad aanwezig om half 9. Logisch, want officieel gaat tie pas om 10 uur open. 

Daarna rijden we richting Taupo. Erg snel gaan we niet want elke 15 minuten stoppen we wel voor een foto.

Het is een bijzondere dag. Vlak voor Taupo stoppen we voor een bijzondere dam waarvan de Sluis net op het punt staat om open te gaan. 

 

Die sluis vormt het sluitstuk van de Waikato rivier. $ keer per dag zetten ze de sluis even open om het overtollige water te lossen. Op deze rivier kun je ook met een Jetboat heen en weer scheuren, wat we dus ook even gaan doen. Tussen het stuwmeer en de grote Huka falls boeken we Huka Jet.  Een boot die zich met een snelheid van 80 kilometer door het water snijd. Scherp langs de kant of bergwand. Telkens denk je dat we iets zullen raken. Als extratje laat de kapitein de boot ook nog eens een paar keer 380 graden half door de lucht spinnen.  De halve bemanning is splashnat (ja nieuw woord). Bijzonder spectaculair. Verderop bezoeken we de huka falls. Dit is werkelijk fantastisch om te zien.. Het water van Lake Taupo stroomt de Waikato rivier in. Aan het begin is de rivier nog 60-80 meter breed en 10 meter diep.  Als het water het nauwe kanaal van de Huka falls bereikt is de breedte nog maar 10 meter en 5 meter diep. Kun je nagaan met wat voor een kracht het water door de 100 meter lange smalle canyon perst.

Taupo is een leuk stadje van 24000 inwoners gelegen aan het gelijknamige meer. Ook hier staat adventure en outdoor hoog op de amusements ladder. De "gemeente" heeft een goed ingericht bezoekerscentrum.  Even buiten de stad vinden we een gratis campsite aan de rivier. 

    


lake taupo

13.06.2004 - Taupo 

Het leuke van Taupo is dat als je het stadje binnenrijd je direct op een heuvel uitkomt met een mooi panorama over de stad en het meer. Hier gaan we even ontbijten.

Dan wordt het tijd voor een wandelingetje. Verderop ligt een vulcanisch terrein "The Craters of the Moon".  Gratis toegang. Overal komt stoom uit de grond. Ze hebben er een mooie rondgang van 45 minuten van gemaakt. 

 

 

Taupo ligt aan een ondergelopen vulkaankrater en biedt vertier aan watersportliefhebbers en hengelsporters. In het Taupomeer vang je de grootste regenboogforellen van het land. Je kunt in Taupo ook bungy-jumpen, skydiven en speedbootvaren.

In het Wairakei Park (even ten noorden van Taupo) liggen de Huka Falls, waar het water van de rivier de Waikato zich spectaculair door een nauwe opening perst. Het nabij gelegen geothermische gebied Craters of the Moon is de moeite waard.

Dan rijden we om het meer heen. Ergens aan de overkant vinden we een prachtplek om te lunchen. Dit is zo cool. Soms vergeet je de tijd.  Alles om ons heen is blauw. Het water van het meer, de lucht.. behalve de walkant dan, die is gifgroen. Na 2 weken hebben we al het gevoel. Dit is ons land. Hier zouden we wel willen blijven.  Alle outdoor activiteiten dicht bij de hand.  Grotten, wild water, klimrotsen, wandeltracks, en fantastische mountainbike routes.. wat wil je nog meer. 

Mount Tongariro crossing ?

We slapen aan de voet van Mount Tongariro, 2o km voorbij het stadje Turangi. Morgen willen we een gedeelte van de Tongariro track lopen.  Niet de bekende track over de crossing. Dat gaat niet echt want die is aardig ingesneeuwd en daar heb je van die stijgijzers voor nodig. En die hebben we nu niet. Nee.. van de parkeerplaats van de mangatepopo road naar de Red Crater, het hoogste punt op 1900 meter, maar dat zal vanwege de sneeuw niet haalbaar zijn.  Het is hier nu 20.00 uur, stil en verlaten.  Er waren een paar bergbeklimmers eerder op de middag, maar die zijn nu  vertrokken.  In de zomer kun je in dit National Park de mooiste meerdaagse wandelingen maken. Zojuist waren we getuige van een van de mooiste zonsondergangen in NZ tot nu toe.  De zon werd van geel in oranje en verdween langzaam over de steppen velden achter de bergen 20 km verder.  

Tijd om te gaan slapen...

 

Van hieruit rijden we in een keer naar Welllington, waar we de boot naar het Zuidereiland boeken. Het vervolg kun je hier lezen 

Sunset in het Tongariro National Park 

Het Tongariro nationaal park, met zijn actieve vulkanen Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe. De Ruapehu kwam in 1995 nog tot uitbarsting. Dit national park is bijzonder om zijn unieke vegetatie, kratermeren en warmwaterbronnen. Je kunt kiezen uit vele korte- en meerdaagse wandeltochten. Populair zijn de meerdaagse Round the Mountain Track en de Tongariro Northern Circuit. Overnachting in DOC hutten behoort tot de mogelijkheden.  Het park is gratis. Voor de hutten moet je vooraf een ticket bij een DOC - informatie site kopen. In de winter biedt de Ruapehu goede skimogelijkheden. 

 

 

Achtergrond informatie :

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...