11.06.2004 - Wellington & crossover

Up
16.07.2004 - Arthurs Pass & Christchurch
05.07.2004 - Kaikoura (walvissen) en Hanmer Springs
03.07.2004 - Van het Zuiden naar de Otago Peninsula en Dunedin
27.06.2004 - Van Queenstown naar Milford Sound
21.06.2004 - De eigenzinnige Westcoast
17.06.2004 - Abel Tasman National Park
11.06.2004 - Wellington & crossover
07.06.2004 - de thermoroute
01.06.2004 - Het Northland van NZ
27.05.2004 - Welkom in New Zealand
Tip: mount cook
Tip: The lost world   

14.06.2004 - Beklimming Tongariro

Mooi niet dus.  We waren zo verstandig om niet naar de informatie van het bezoekerscentrum te luisteren. Wij hebben dus geen stijgijzers bij ons.  Al na 3 kwartier wandelen op de Tongariro route kunnen we niet verder vanwege de gladheid.  Stoppen en omdraaien dus. Volgende keer beter.

Tongariro National park ->

 

We rijden daarna richting Wellington.  We denken dat te doen via een mooie en erg populaire rivertour route van Whanganui National Park, maar die is niet toegangelijk voor campervans vanwege de stormschade van jan/feb. Dan maar de Highway 4 richting Wanganui en dan naar Wellington.  Ook op deze weg zie je veel omgevallen bomen van die bovengenoemde storm. 

    


22 feb 1902 - de eerste kabeltram ging van start
In heel Wellington is geen campervan plaats te vinden dus zoeken we het erbuiten in Lower hutt. We overnachten in een TOP 10 Holiday Park. Hier boeken we ook onze overtocht naar het Zuider eiland.

We doen de overtocht met The Interisland Line. Dat kost per persoon 35 NZ dollar en voor de Campervan 155 NZdollar. Vanaf Wellington naar Picton duurt de reis 3 uur en 15 minuten. 

 

 

14.06.2004 - Bezoek Wellington 

De hoofdstad van  New Zealand ligt mooi ingeklemd  tussen de beschutte haven Port Nicholson en beboste bergen. Wellington (350.000 inw.) Men zegt dat het de beste plek is voor urenlang winkelplezier, culturele uitstapjes, culinaire verwennerij en een bruisend nachtleven.

Voor het mooiste uitzicht over de stad heb je de in de drukke hoofdstraat Lambton Quay de elektrische kabeltram naar de top van Kelburn Hill. Daarna kunnen we door de botanische tuin terug naar het centrum wandelen. 

Het nationale museum Te Papa is met voorsprong het mooiste museum van het land. Vooral de Maori-zaal met een ontmoetingshuis, woningen, voedelbewaarplaatsen en kano's is indrukwekkend. Verder zijn er zalen met kunst- en gebruiksvoorwerpen, kleding en maskers uit AziŽ, AustraliŽ en PolynesiŽ. De koloniaal-historische zaal toont de geschiedenis van Nieuw-Zeeland in de periode 1769-1850. Te Papa heeft ook veel aandacht voor de unieke natuur van dit land.  Dit is een fantastisch museum. Al bij de ingang vragen ze of ze iets voor je kunnen doen. En het kost niets. 

We kregen bij ons Campeer plaats nog een goeie tip. Om van Lower Bluff naar de stad te gaan kun je dat op 2 manieren doen.

1. neem de stadsbus voor 8 dollar pp
2. parkeer je auto naast het museum voor 8 dollar per dag! Met de supermarkt aan de overkant.. Dit was voor ons toch wel het meest intressant.

Zakje chocolade pinda's

Shoppen in Wellington is ook weer een succes.  We waren toe aan een paar nieuwe schoenen. Oh ja, nog even in het kort. Bij de eerste shop waar we schoenen pasten trok ik bij het passen al een paar schoenen naar de gallemiezen.. (kapot dus)..  Later bij het boodschappen halen proberen we een zakje chocolade pinda's te vullen. Nu heb je van die automaten in de winkel waarbij je een zakje onderhangt en een hendel overhaald. Nu was ik in de veronderstelling dat je die handel maar 1 keer moet halen, net als bij die pinda apparaten van vroeger... NEEEEEE.....  de pinda's vlogen het zakje in met als gevolg dat die bijna overliep (zo'n kilozak...) Kun je nagaan.. binnen 2 seconden hadden we een kilo pinda's... toch wat teveel voor ons.  Op het apparaat stond trouwens "Plse handle with care"... Nu begrijpen we wat ze bedoelden.

    

16.06.2004 

We zitten vandaag op een camping. Lekker weer alle kleding gewassen en in de droger gestopt, das dus weer lekker schoon. Het is een luxe en heerlijke camping. Voor 26 NZ$ (13 euro) mogen we van van alles gebruik maken. Er is hier een BBQ, maar het weer was vandaag zeer bewolkt, en Rob heeft lekker pasta gemaakt, Mmmm. Dus we hoeven niet meer te BBQ-en. Hoewel dat lekkere vlees hier wel heerlijk is, vergleken met soms in Azie... 

Afgelopen nacht hebben we weer wild gecampeerd. Deze keer aan de kust met het geluid van de zee op de achtergrond. De gehele nacht heeft het hard gewaaid. De camper ging de hele nacht heen en weer. S'morgens een pracht kustwandeling gemaakt naar een Lighthouse. Het oudste van NZ, het Pencarrow lighthouse anno januari 1906 (17 kilometer heen en weer). S'middags nog even de stad in, emailen en nog even naar het super museum

 

Jacky 

Ik heb net heerlijk gedouched. Zo een grote douche die we thuis ook hebben, lekker de radio aan (allemaal engelse muziek erop die we thuis ook hebben) Dus ik wilde bijna al mee gaan swingen en zingen, Swingen kon wel, niemand die het zien kon, maar zingen deed ik maar niet, zouden alle dames wegrennen bij de toiletten... hihi 

Hoewel de kiwi-mensen wel super aardig zijn! In 5 seconden weten we al of het europeanen of kiwi's zijn! De Nieuw-zeelanders zeggen gelijk "Hi, How are you guys". Waardoor er meteen een gesprek begint en we op moeten passen dat we geen uur aan het praten zijn... hihi. En dat allemaal met vreemde mensen! Dat gaat in de supermarkt in NL toch anders... En iedereen lijkt wel echt geiinterreseerd! Echt heel vriendelijk dus. Als we niets zeggen vallen we ook echt niet op, en ik moet zeggen, dat is heerlijk! In Azie zag iedereen dat we touristen waren, die bleke koppies vallen niet te verschuilen. Maar hier zien we er net zo uit als de bewoners hier. Alleen als we onze mond open doen... Wij hebben niet zo een (rot)accent! Op zich is het een leuk accent hoor, maar de eerste dagen verstond ik er echt helemaal niets van. Ze zeggen de E als de I, en dat klinkt heel raar. En verder zeggen ze heel vaal 'Cool', jong en oud, dus erg grappig om te horen. Oh, that's Cool! 

Het enige wat wij anders zijn is dat wij NOOIT met een korte broek zouden lopen met kniesokken hoog opgestroopt! BAH! hihi. Als het te koud is en wij met een muts op onze hoofd lopen, dikke jas aan, zo'n 8 graden. Lopen er altijd nog zat kiwi's met een t-shirt en een korte broek! Niet te geloven! En echt waar, wij zijn dan niet de enige met een lange broek, jas en muts op hoor. Ook zien we andere kiwi;s daar mee lopen... Ook lopen de schoolieren vaak met een uniform aan. We merken ook echt dat de kiwi's trots zijn op hun land en cultuur. 

Maori's en hun trots

Overal in het land kun je wat over de Maori te weten komen (de voorouders) en dat het land door de europeanen ontdekt is door Abel Tasman uit Nederland! Vandaar dat wij een provincie Zeeland hebben... En het zuidereiland van N-Z ook een provincie naar Abel heeft! (geleerd in het museum.. stoer he! hihi) Als we aan de kiwi's vragen of er in de buurt nog een mooi plekje te ontdekken is weten ze gelijk iets voor ons en wijzen ze de weg. Overal is het keurig netjes, het gras wordt goed bijgehouden in het land, overal waar maar mensen kunnen komen staan schone (gratis) toiletten en het museum waar we gister en vandaag zijn geweest gaat over N-Z en was ook gratis! En nog zeer groot en verzorgd ook! Vele National parken zijn gratis te bezoeken met een plattegrond gratis. Hoe ze het doen weet ik niet, maar het is hier heel plezierig reizen. Ik heb hier ook het idee dat het hier veel veiliger is op straat. Natuurlijk wordt er ook van alles uitgehaald hier door de jongeren, maar er is zo bizar weinig van te zien. En iedereen is zo aardig! Ook is alles hier veel goedkoper dan in Nederland, behalve iets naar huis opsturen dan... Grrr, dat wordt echt een hele overtocht, en gaat vooral bij airmail!! 

De ferry crossing,  Zuid here we come

Morgen, 17-06-04, om 14.00 uur gaan we per ferry naar het zuider eiland. Bij jullie is het dan nog 4.00 uur 's nachts... Een boottrip van ruim 3 uur, met de camper. Dan gaan we het andere eiland rond touren. We zijn reuze benieuwd. 

 

Toen we in Aukland-Underwaterworld waren (soort zoo) heb ik van rob een knuffelbeer gekregen, een pinguin. Een heel schattig en zacht beessie. Eigenlijk was het bedoelt om de auto makkelijker te herkennen, maar het is een wat grotere Pinkie geworden... Na 2 weken kwamen we er achter dat Pinkie ook geluid maakt als je op zijn buikkie drukt (ik knielde op Pinkie bij het opmaken van het bed...) Oeps, solly! 

    

De Kiwi 

Nog even iets over de Kiwi, New Zealands nationale trots.. In het Museum Te PAPA is er een expositie ingericht over alle dieren die je in NZ kunt vinden. Van veel dieren is er een gesproken tekst beschikbaar.  Ingesproken door kinderen.

Van alle teksten vonden wij de tekst van de Kiwi toch de leukste. Let op het lachje van het meisje als ze de kiwi probeert na te doen.....

Schattig toch.. 

lachen om de kiwi (wav file) 

 

Oke, morgen de oversteek naar het Zuider eiland.. Meer verhalen volgen hier...

 

Achtergrond informatie :

 • Museum Te PAPA
  "More than a museum, Te Papa tells the stories of a living nation, our land, people, culture and history. All housed in one extraordinairy place
  entree gratis, behalve voor speciale exposities 
  je kunt er ook parkeren voor 8 nz dollar per dag. 
  www.tepapa.govt.nz

 •  

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...