27.06.2004 - Van Queenstown naar Milford Sound

Up
16.07.2004 - Arthurs Pass & Christchurch
05.07.2004 - Kaikoura (walvissen) en Hanmer Springs
03.07.2004 - Van het Zuiden naar de Otago Peninsula en Dunedin
27.06.2004 - Van Queenstown naar Milford Sound
21.06.2004 - De eigenzinnige Westcoast
17.06.2004 - Abel Tasman National Park
11.06.2004 - Wellington & crossover
07.06.2004 - de thermoroute
01.06.2004 - Het Northland van NZ
27.05.2004 - Welkom in New Zealand
Tip: mount cook
Tip: The lost world



      

27.06.2004 - touren richting Otago en Southland.

In deze provincies ofwel mini continenten gaan we het volgende bekijken.  De Haastpas, Queenstown met al zijn adrenaline verhogende activiteiten, bungeejumps, dierenparken, skigebieden. We rijden via Te Anau naar de Milford Sound voor een tochtje over de fjorden. Hierbij worden we ook nog staande gehouden door een politiewagen

 


mount aspiring nat park

Vanaf de Fox Glacier rijden we op de scenic highway 6 richting Haast. We hadden nog naar Gillespies Beach gewild voor de seal colony en bij lake Matheson willen stoppen voor een mooie Panorama foto van de gletchers. Dit heeft geen zin vanwege het verschrikkelijke slechte weer.  Onderweg stoppen we bij Lake Moeraki. Volgens de gids (LP) loopt er een pad vanaf dit meer richting de zee (Monro Beach) waar rond deze tijd een colonie Pinguins moet verblijven.  De wandeling van 40 minuten is fantastish. Er is een pad gemaakt door een oeroud orgineel tropisch bos. Overal stroomt water. Alles is groen en vanwege het slechte weer lijkt het nog donkerder en enger in dit bos.  Helaas zien we geen Pinquins op het strand, wel vervelende sandflies. Deze beestjes zijn kleiner dan muskieten, en ze bijten je overal waar maar mogelijk is. Het strand schijnt er overvol mee te zitten in de zomer. 5 km verder zit Knights Point, een stopover langs de kust met adembenemende uitzichten over de kust en zee. We schieten niet erg op want weer een paar kilometer verder zit Ship Creek. Weer zo'n stukje natuur waar je prachtig kunt wandelen. Helaas wordt het alweer donker, dus maken we een paar foto's en rijden we verder.

Vanavond Fish and Chips ?

Jacky heeft beloofd dat we vanavond "fish 'n chips" gaan eten zodra we in Haast city aankomen.  Ja hoor.  Haast city blijkt een gehucht met 6 portocabins, 10 huizen, een supermarkt en jahoor een snackbar..  alleen die is dicht vanwege de winter. Dat wordt dan toch maar weer koken vanavond (aardappelen met rode kool en een restantje pasta).   We vinden een plekje op de verlaten DOC site aan de voet van de Haast Pas.  Normaal kost je dat slechts 5 nz dollar pp/per nacht. Maar deze plek is verlaten, ideaal voor ons dus. Weer een nachtje uitgespaard. 

 



      


net voorbij de haastpas....

28.06.2004 - De Haast pas en Wanaka 

Ons doel vandaag is Wanaka, waar we de mount Iron willen bewandelen, want klimmen kun je het nauwelijks noemen. De hele nacht heeft het weer geregend. Zodra we de Haast pas passeren (je kunt het nauwelijks een pas noemen met zijn 536 meter) klaart het op. We komen dus letterlijk in een andere provincie.

 

Daarna wordt het een drama. De weg richting Wanaka is zo mooi. Bergen met sneeuw, het zonnetje door de wolken, schapen in de weilanden. Elke 5 minuten moeten we wel stoppen om foto's te maken. Dat gaat de hele middag zo door.  We rijden inmiddels door het Mount Aspiring National park met zijn besneeuwde bergen, gletchers, valleien en meren. Bij het naderen van Wanaka besluiten we om eerst boodschappen te halen en dan door te rijden naar Queenstown via de hoogste bergweg van New Zealand, de Cardona pas. Meestal is deze pas ontoegangkelijk vanwege de sneeuwval. Volgens het informatie centrum is de pas open, ligt er wel sneeuw langs de weg, maar is de weg s'middags wel goed begaanbaar.

Omdat het nog zo'n mooi weer is en nog redelijk aan de vroege kant besluiten we de bergweg te nemen. Het blijkt een goed besluit. Al bij het gehucht Cardona begint het skigebied.  Op het hoogste punt staan we in de sneeuw op een parkeerplaats met mooie uitzichten over de Remarkables, een van de berggebieden die om Queenstown heen liggen. 

Rond 5 uur bereiken we Queenstown. Daar gaan we morgen eens uitgebreid doorheen lopen. Eerst maar eens een slaapplekje vinden. Na wat heen en weer rijden komen we uit op een verlaten DOC-site aan de rand van het meer.  We nemen maar aan dat deze plek gratis is want we zien verder geen voorzieningen.  Wel komen er in de avond meer busjes naar beneden gereden. Heerlijk, vanavond eten we kip met brood. Dat is lekker makkelijk. De supermarkt New World heeft altijd kant en klaar gegrilde kip in de schappen liggen.

We hebben vanavond nog veel te doen, zoals alle foto's downloaden en bekijken. 

 



      

29.06.2004 - Queenstown

We hoeven Queenstown eigenlijk niet eens te beschrijven. De eerste indruk toen we er gisteren doorheen reden was die van een druk bezocht wintersport plaatsje. Veel mensen in winterjassen en skis op het dak.. (dat zal in de zomer ongetwijfeld net andersom zijn, zwembroeken en waterskies).  Vandaag slenteren we op ons gemakkie door het centrum. Het is hier een feesweek "Mid winter party". Vanavond is er muziek op een grasveld aan de waterkant. Overdag zie je in de straten verklede mensen lopen en overal staan er standjes..  Na een dag slenteren langs alle sport, outdoor en aktie winkels hebben we het wel gezien. Ik heb bij een fotograaf nog een fotoceedeetje gekocht maar dat blijkt s'avonds een blunder te zijn.  Verderop verkuurt de lokale shop kayaks, mountainbikes en sneeuwkettingen....

Onze conclusies:

1. Als je hier alles wilt doen ben je een vermogen kwijt.
2. Bij een attractie per dag ben je minstens 30-50 dagen zoet. (al naar gelang je intresses.)

We gaan nog even lekker fish en chips eten, allebei naar de kapper en daarna naar het feestterrein. Hier spelen leuke bandjes. We staan toch wel zo'n 3 uur lekker te swingen. De mensen zijn hier zo anders. Gewoon lekker spontaan, en aardig. Er wordt hier spontaan meegedanst en gezongen. Geen aggressie, niet teveel bier maar gluhwein en koffie. Het is alles wintersport hier. 

Uiteraard ontbreken de eetstandjes niet. De mensen hebben echt naar dit feest toe geleefd. In de lucht dwalen gezichten gemaakt van ballonnen, sterren en zonnetjes. Iedereen swingt mee. 

 

Queenstown is actiestad

Je kunt hier bungy-jumpen, zorben, parasailen, skydiven, speedbootvaren en raften. Daarnaast organiseren ze tourtjes naar naar de ruige Skippers Canyon en de spectaculaire fjorden Milford Sound en Doubtful Sound. De stad heeft ook een gondola. Op de top van Bob's  Peak (460m) heb je een waanzinnig uitzicht over de stad,  het Wakatipumeer en de verderop gelegen bergrug de Remarkables. Het centrum is een aanschakeling van souvenirwinkels en touroperators. Uiteraard kun je een bootcruise over het Wakatipumeer maken.

Queenstown biedt vier mogelijkheden tot bungy-jumpen. Je kunt springen vanaf de Kawarau Suspension Bridge (45m), de Skippers Canyon Bridge (71m), de Skippers Canyon Pipeline (102m) en de Nevis Highwire (134m).

We lezen in de gids dat velen mensen een dubbele baan hebben. Neem nu de lokale fietsenverhuurder. In de zomer begleidt hij moutainbike tochten en verhuurd fietsen. En in de winter is tie ski intructeur. De parasollen gaan in mei naar binnen om plaats te maken voor de ski-rekken.

Over skieen gesproken. De Coronet Peak (1651m) is een van de beste skigebieden van Nieuw-Zeeland en biedt skimogelijkheden van juli tot en met september. De top is per kabelbaan te bereiken. Daarnaast ligt Queenstown aan de voet van de Remarkables, waar je ook prima kunt skieen

 



      

30.06.2004 Queenstown 2 

We slapen op een DOC-site, 12 km buiten de stad (12-mile Delta), lekker gratis. Wel een waanzinnige site aan het water. We zien meerdere campervans hier en daar op de site staan. S'morgens na een ontbijtje toast met kaas en sla gaan we weer richting stad.

Na een cappuccino bij de cafe mac gaan we op weg naar de suspension bridge. Niet om zelf te jumpen, maar om naar de echte stoere springers te gaan kijken. Voor NZ$5 (2,5 euro) mogen we een stukkie dichterbij kijken en een film meemaken voor de voorbereiding van het springen. De angst is goed af te lezen op de gezichten...

1,2,3 Bungee

Alle bungeejump sites in Queenstown zijn eigendom van A.J. Hackett, de uitvinder van de bungeejump. Het verhaal gaat dat hij op teevee een documentaire gezien had waarin mensen van een houten toren afsprongen met aan hun enkels een elastische liaan. In 1988 besloot deze meneer dit ook een keer te doen maar dan van de eifeltoren. Hij was direct beroemd. Inmiddels heeft zijn bedrijf meer dan 50 patenten met betrekking tot het springen en de technieken hiervan. Hij is er ook niet armer van geworden. Het eerste en echte centrum voor de sprong, de Kawarau Suspension Bridge was vroeger (1888) in gebruik door de mijnwerkers. De brug wordt nu alleen nog maar gebruikt voor het springen. Er is een heel multi media circus omheengebouwd voorzien van shoppies, restaurant en een soort theater waar je de sprong een beetje kunt meebeleven. Zo'n sprong is niet echt goedkoop. Zo'n 125 dollar, maar je krijgt er dan wel een thirt en video bij. De laatste nieuwe attractie is een jump van de harbour bridge in Oakland. 

 



      

Bezoek aan een Dierenpark

Een dierenpark?  Ja, we willen niet overdrijven, maar de meeste actiesporten doen we al in Nederland/Belgie. Bungeejumpen willen we niet en skieen... daar doen we het niet lang genoeg voor. Paardrijden en Ballonvaren doen we in Christchurch. 

Dus na een uur gaan we naar een dierenpark toe, het 'Deer Park Heights'. We verwachten een soort kinderboerderij waar we dan met de campervan door heen mogen rijden. Een kinderboerderij is het zeker, maar wel 1 met geweldige uitzichten op de witte toppen en over queenstown heen! De dieren kunnen gevoerd worden dus ze zijn lekker tam, goed voor de foto's, we klikken dus weer aardig wat foto's, heerlijk...


onze wollie

 

We zien herten, schapen, geiten, bizons, lama's, bokkies, varkern, paardjes en kippen... Later op de dag krijgen we zelfs nog het magische licht van de ondergaande zon mee. Wat hebben we toch een geluk! Als het echt al begint te schemeren komen de herten pas echt dichterbij. Nieuwsgierig kijken ze toch wel voorzichtig de auto binnen. Jammer dat het prive gebied is, we hadden er graag willen camperen... Het blijkt ook nog eens een filmset van de Lord of the Rings te zijn geweest.  Als je dit plaatje hier onder bekijkt begrijp je direct waarom...

Lord of the Rings locatie

 



      

01.07.2004 - Richting Fjordland en Milford Sound

Afgelopen nacht hebben we op 20 km vanaf Queenstown op een parkeerplaats aan het grote meer gestaan. Er was een heldere maan. Deze ochtend moesten we natuurlijk weer een aantal verschrikkelijke mooie foto's maken.  
Het is de bedoeling om via Te Anau in een keer door te rijden naar Milford Sound.

 

De Rugzakkies krijgen een Boete ??

Het is wederom verschrikkelijk mooi weer. De bergen, het blauwe water en de uitzichten zijn enorm. En ineens komt een Politieauto ons tegemoet die ons onmiddelijk aanhoud. We blijken 120 te rijden daar waar je maar 100km per uur mag. Tja, zegt ze; "Ik vind het heel erg voor je, maar de Nieuw Zeelandse wetgeving is vrij streng, je krijgt een bon van 120 NZ dollar" en daarna "Have nice day"....  Ach die boete hebben we toch al, dan maar een foto erbij denken we dan. 

De rest van de dag maken we hier en daar een foto. De weg van Te Anau naar de Milford sound mag best Scenic genoemd worden. Overal zijn er hiking tracks en camping sites.  Als we bijna bij de Homer Tunnel zijn, moeten we even stoppen voor de wegwerkers. Gisteren is er een stuk land naar beneden gekomen waardoor de hele toegangs weg was versperd. Dat moet een flinke landverschuiving geweest zijn. Uit veiligheidsoverwegingen gaat deze weg om 5 uur vanavond dicht tot de volgende morgen. We komen nog wel een aantal bussen en campervans tegen die de andere kant uit gaan. Bij een fotostop maken we ook nog even kennis met de Kea, de Nieuw Zeelandse Alpine Papegaai. De Homer tunnel is inmiddels verlicht, maar nog steeds heb je een gevoel van "wanneer gaan ze die nou eens afmaken". Bussen moeten in het midden rijden. Het grappige is dat deze tunnel ook nog eens naar beneden loopt.... Heel raar.

Als we eindelijk in Milford aankomen blijkt het bezoekercentrum (= lees  boten boekings hal)  net 2 minuten dicht te zijn.  Maar we lezen door de ramen dat er morgen om 11.00 uur een cruise vertrekt van 1.45 minuten a 45 NZ dollar pp. 
Er is een parkeerplaats bij de pier voor 50 bussen. Er liggen op dit moment 10 superdeluxe boten aan de kade. Sommige boten kunnen wel 200-350 mensen tegelijk meenemen schatten we. Ik vraag aan een passerende medewerker hoeveel mensen er wel niet in de zomer komen. "Wel duizenden per dag ", zegt ze trots..

We gaan even hoofdrekenen. Als het in de zomer zo druk is dat die boten 4 x per dag uitvaren, en gemiddeld 100 personen aan boord hebben, waarvan elk persoon minimaal 45 NZ dollar en soms wel 66 NZ dollar betaald..... Dan komt er per dag toch een smak geld binnen.. En dat voor een rondvaartbootje.. Daar kunnen ze in Rotterdam bij de Spido nog wat van leren.

Nu is het wel zo dat er per jaar 6 meter regen valt. Je moet wel heel veel geluk hebben als je een blauwe lucht treft tijdens je cruise. We gaan het morgen zien.  Behalve een boekingskantoor en een airport strip is er verder helemaal niets hier.. Nog geen winkel. Toch geeft de reisgids een bevolkingsnummer van 170 aan. Waar die mensen wonen weten we niet.  We vinden een plekkie achter de airstrip. Als ze maar niet gaan vliegen om 7 uur. 

 



      

02.07.2004 - Milford Sound Cruise

Het lijkt wel of we weer mazzel hebben. Bij het wakker worden kijken we naar buiten. Ja zeg .. het is helder blauw weer. Om 11.00 vertrekt de eerste boot.  Met een kortingsbonnetje kunnen we weer 8 dollar uitsparen. We blijven Nederlanders.. Zoals je ziet is het stralend weer aan boord. Wel ijskoud. De "chillfactor"voelt aan als minus 10 graden, terwijl het ongeveer 4 graden plus is. Echt druk kun je het niet noemen. Ik schat zon 50 mensen, maar die vallen bijna niet op op zo'n superboot waar er toch wel 350 op kunnen..

 


milford sound 

Milford Sound en Fjordland 

Een vaartocht door een van de mooiste fjorden van New Zealand. Je ziet onderweg steile bergwanden en mooie watervallen. Ook vaar je voorbij de Mitre Peak, met zijn driehoek de hoogste  berg van Fjordland (1692). Net voorbij Te Anau begint ook de meest populaire hiking track van NZ, De Milford Sound Track. Deze 4 daagse trek is zo populair in de zomer dat tie weken van te voren is volgeboekt. 



      

nog eentje milford sound 

Na de mooie tocht over de fjorden rijden we richting de Zuidkust waar volgens de kaarten vanalles te beleven is. Op 10 kilometer voor Manapouri overnachten we langs een rivier in een natuurgebied. Weer in het wild.. Inmiddels is het volle maan en hebben we snachts gewoon een prachtig zicht over de bergen van het Fjordland National Park.  Echt waar.  Je kunt de witte toppen in de verte zien. 

Wat een land..

Morgen het rondje Zuidkust van Invergargill naar Dunedin en dat gaat hier verder 

 

 

Achtergrond informatie :

  • Zoek je een overzicht van alle aktiviteiten in Queenstown. 
    Bekijk dan de makers van de Visitors Guide : www.itag.co.nz

  • Varen over de Milford Sound : www.redboats.co.nz
    1 van de 6 operators in Milford en ook een van de grootste 
    Rondje van 1.45 minuten 46 NZ dollar pp, inclusief koffie en thee
    Er zijn ook buffetten en snacks verkrijgbaar.

  • 18 km Te hard rijden in New Zealand : 120 NZ dollars.....

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...