16.07.2004 - Arthurs Pass & Christchurch

Up
16.07.2004 - Arthurs Pass & Christchurch
05.07.2004 - Kaikoura (walvissen) en Hanmer Springs
03.07.2004 - Van het Zuiden naar de Otago Peninsula en Dunedin
27.06.2004 - Van Queenstown naar Milford Sound
21.06.2004 - De eigenzinnige Westcoast
17.06.2004 - Abel Tasman National Park
11.06.2004 - Wellington & crossover
07.06.2004 - de thermoroute
01.06.2004 - Het Northland van NZ
27.05.2004 - Welkom in New Zealand
Tip: mount cook
Tip: The lost world   

In de laatste dagen van onze tour door New-Zealand bezoeken rijden we van Hanmer Springs richting de Lewiss Pass, wederom naar de Westkust om via de Arthurs Pass weer terug te rijden naar Christchurch waar we onze camper weer inleveren. Misschien nog even langs Akaroa in de Banks Peninsula. 26.07.2004 vliegen we dan naar Sydney (Australie). 

Voor Jacky (en ook voor mij) gaat het allemaal té snel. We hebben al 20 redenen gevonden om terug te komen. Twee daarvan is toch wel het mooie weer en de uitzichten


jacky happy in New-Zealand

 


   


Dauwdruppels in de morgen

16.04.2004 - Richting Lewiss Pass

Het plan was om vanochtend een wandeling rond de bergen in Hanmer Springs te maken.  Dat doen we dus niet, want bij het ontwaken miezerd het en is alles grauwdicht van de mist. Het geheel levert wel weer mooie plaatjes op van de ochtendmist op het gras.

We rijden door naar de Lewis Pass.

 

Waarin een land snel kan veranderen

We rijden nog geen uur. Dan trekt de mist weg, de wolken verdwijnen en de zon komt door. Wat is alles opeens anders. De bergen steken weer strak af tegen de blauwe lucht. De beekjes gaan weer glinsteren en de weilanden worden verblindend groen. Je bent die Lewis Pass trouwens voorbij voor je er erg inhebt. Onderweg zien we van alles stomen. Ja, de zon doet goede zaken hier. Overal waar de zon doorbreekt zien we de rijp verdwijnen, gepaard gaande met stoomvorming. Het is een pracht gezicht. De route van Hanmer Springs richting Greymouth (westkust) is er ook weer eentje die tot de categorie toppers gerekend mag worden.  Bergen met witte toppen, volop bossen afgewisseld door weids uitgerekte landschappen waar rivieren door heen lopen. 

    

Spookstad Waiuta

17 kilometer voorbij Reefton slaan we linksaf richting Blackwater. Achter dit gehucht moet het gehucht Waiuta hebben gelegen. We volgen een slingerweg door de bossen. Gelukkig volgt er na 8 km nog een onverharde grindweg anders hadden we niet verder gekund. Waiuta is een spookstadje waarvan de nog bestaande huizen voor het merendeel zijn overwoekerd. Ooit het middelpunt van een rijke goudmijn. Op deze verlaten plek was in 1905 een flinke ader goud gevonden. Het stadje groeide in zijn hoogtijdagen naar 500 inwoners. Ze hadden allerlei clubs, winkels, etc. het was een echte stad geworden. 

 

 


Verlaten stad Waiuta 

In 1951 storte de hoofdschacht in en moest de mijn sluiten. Het gevolg was dat vrijwel binnen een maand alle inwoners waren verdwenen. Het enigste wat ze konden doen is verhuizen. We lopen wat door het verlaten gebied. Hier en daar staat nog een huis of gebouw overeind. Bovenop de berg vinden we de ingang van de hoofdschacht. We lezen op de informatie borden dat tie maar liefst 850 meter diep was. Onderin bevonden zich talloze gangen. Alle inwoners leefden van deze mijn. Het was dan ook een economisch drama toen deze instorte. 

We rijden verder op de Highway 7 richting de Westkust. Bij Stillwater slaan we links af, de scenic route volgend richting de Arthurs Pass. Het is inmiddels al weer 5 uur en de zon verwijnt achter de bergen. Tijd om weer een plaatsje te zoeken.  Voorbij het gehucht Kokiri ligt een Powerstation. Daar gaan we staan. Dat komt trouwens mooi uit. Op het parkeerplaatsje begint ook een historische wandelroute. Leuk ideetje voor morgen na het ontbijt. We hebben ons voorgenomen om elke dag toch een stukje te lopen hier. 

    


Arthurs pass regio

 

17.07.2004 - Arthurs Passage 

's Nachts horen we plots een dof geluid wat steeds harder te keer gaat. We worden even angstig dat de sluizen hier gaan werken en dat we daar enige tijd van mogen meegenieten. Als het geluid echt haast naar onze campervan te horen is herinneren we ons dat er een spoorlijn naarst loopt, en dat die herrie de oude diesel lokomotief is. Voornamelijk worden er scheepscontainers vervoerd. In de morgen maken we een wandeling door het sprookjesbos en lopen langs andere sluizen die wel hun werk doen. De zon laat zich niet zien door de vele mist die in het bos hangt.

 

Na de leuke trip gaan we met de Van weer verder richting oosten. Na 5 kilometer lijkt de mist plots te vertrekken en ineens hebben we weer zicht en worden we verrast door de waanzinnige omgeving naar de pass toe. Bij het Lake Brunner meer zetten we de auto weer aan de kant voor een nieuwe wandeling. De mooie berg uitzichten van Arthur's N.P. komen goed tot zijn recht. Al snel staat er een bordje voor een half uur durende track. Een rondje door het bos heen en zelf sluiten we het af door lekker een stuk rond het meer te gaan lopen. 
Na deze ochtend gymnastiek gaan we op weg naar Arthur's pas. 
Het Arthur's Pass nationaal park is bekend om zijn besneeuwde bergen, dichtbegroeide bossen, diepe kloven, woeste watervallen en rivieren. Vanuit gelijknamige dorpje Arthur's Pass zijn korte en langere wandelingen te maken.  Veel van deze wandelingen zijn nu ontoereikend vanwege sneeuw en ijzel. Vorige week zijn er 2 studenten gered door rescue teams omdat ze waren ingesneeuwd tijdens een dagwandeling.Ze werden na 4 dagen gered door helicopters.  De doc site verschaft hier heldere info over hiking. De crossing moest vroeger een echt spektakel zijn geweest. In de informatie ruimte van het bezoekerscentrum staat een oude postkoets uit 1890. Ze spanden 4-6 paarden voor het rijtuig dat 14 mensen mee kon nemen. In vroeger tijden ze er meerdere dagen over. Nu is er een viaduct gebouwd waarmee je in een paar uur van west naar oost kunt rijden. 

Op de parkeerplaatsen worden we snel begroet door de Kea's. Door de mensen wordt dit dier lekker verwent met kaakjes en brood. Ondertussen is het dier super slim geworden en zoekt de mensen eerst op voordat hij eigen voedsel gaat zoeken. De afvalbakken worden geleegd voor lekker voedsel en ze vinden het zelfs fijn om aan het rubber van de auto te knabbelen zodat het raam eruit valt (gratis eten...) of om de banden lek te maken. 1 Kea gaat beginnen aan een voorband van onze car... Grr, en gewoon niet weggaan he... Bij de pass kunnen we het niet laten en stoppen we bij elke parkeerplaats. Het is ook zo een plaatje hier! Het is hier alleen erg koud en we besluiten wat door te rijden voor een slaapplekje. We komen uit bij het lake Pearson. Uiteindelijk blijft het kwik maar zakken... Later blijken we bezoek te hebben van een andere campervan. 

    

18.07.2004 - Spiegelmeer.....

Het was wel weer bikkelen geblazen afgelopen nacht. Bij het wakker worden staat de teller nog op minus 7C. Maar de zon komt op.. en hoe. Door de zon gaat zich rondom de bergen en op het meer mist vormen. Eerst heel hevig, iets later lost dat zich op en blijft er een laagje op de bodem hangen. Vooral op het meer is dit een prachtig gezicht. Alles om ons heen is bevroren. De takjes van de bomen zitten vol met rijp. Dat levert dus prachtige plaatjes op. Jacky en ik zijn meer dan een uur bezig om ons heen foto's te klikken. Zoiets zien we normaal alleen in de plaatjes boeken.

 


Lake Pearson 

Een uurtje verderop stoppen we bij een canyon waar een rivier ondergronds doorheen loopt.  Het is jammer dat we onze speleo uitrusting niet bij ons hebben want, je kunt mits je goed bent uitgerust door de grot van de ene kant naar de andere kant door het water heen kruipen. Bovendien is alles aan de oever bevroren.. beetje koud dus, maar toch jammer.  

We willen nog wat wandelen in de omgeving.  Helaas, al bij de eerste afslag van het Graigieburn Nat. park  houd de weg op na 15 meter!!  De weg is bevroren en je moet sneeuwkettingen om. Zo gaat het momenteel op elke zijweg. Het is wel een groot skigebied. We passeren een paar van die ski-mountains met hele uitdagende advertentie borden bij de ingang.  We komen ook mount Cheeseman skiresort tegen..(cheeseman??). Afgezien van de bevroren wandelpaden hebben we absoluut geen spijt van dit omweggetje van 3 dagen... Arthurs Pass is wat ons betreft de mooiste van Nieuw-Zealand.

Na een kilometer of 40 is het afgelopen met de bergen. Als er nog net een beetje sneeuw langs de weg ligt zien we hele families met kinderen allemaal hutje mutje op die ene berg spelen. Sleetjes, picnictafels en dikke handschoenen komen naar voren. Dit moeten de gezinnen uit de stad zijn...  We rijden de laagvlaktes in en binnen een uurtje rijden we in het centrum van Christchurch. Voordat we een campingplaatsje gaan zoeken gaan we nog even de stad in voor een nieuwe Lonely Planet (Australie) en we checken alvast een Backpackers in de buurt van het centrum. Nog even internetten en dan terug naar het Holidaypark. We hebben net weer verse boodschappen gehaald. Vanavond is het weer feest. Patat met Kip. 

    

het antieke trammetje van Christchurch

19.07.2004 - dagje regelen en rondkijken

Niet zo'n bijzonder dagje vandaag. Nog even terug naar de backpackers om deze definief te bevestigen. Dan direct langs het theaterbureau om kaartjes te halen voor de komende rugby wedstrijd van de All Blacks tegen South Africa as zaterdag. En Yes.. laten ze nog mooie kaarten hebben.  We ontdekken ook nog een paar boekenzaakjes in de buurt.  We leuren wat met onze 2 gidsen, maar geen van allen wil ze inkopen, terwijl een adresje buiten de stad er toch wel 14 dollar voor wilde geven.. nou ja zeg. 

 

Genoeg redenen om straks nog wat te gaan shoppen in Christchurch. Om de hoek van ons toekomstige hostel zit er ook een general buying store, zeg maar een winkel die alles koopt..  We hebben nog het een en ander over. De toaster, waterkoker, hangmat, groothoeklens .. het gaat allemaal in de verkoop. Ben benieuwd of we er nog wat voor krijgen. Ik zag een fotograaf met een tweedehans lens voor 250 dollar. Jammer dat hij er geen 2de bij wilde hebben. Het zelfde verhaal met die boekenhandelaren. Ze hadden al een aantal boeken dus wilden er geen nieuwe bij hebben.

S'middags rijden we langs de kust richting de Banks Peninsula. We besluiten bij de Governers bay omhoog te rijden en op de bergtoppen een wandeling te maken. Het is dan wel bewolkt en gemiddeld 3 graden hier boven, toch hebben we een prachtig uitzicht over de bay van Littleton en de bergen van de Peninsula. Het is hier stil en vredig dus besluiten we maar eens te camperen bovenop de berg bij een mooie parkeerplaats met uitzicht op de baai. Morgen nog een dagje met de auto en dan is het voorbij met de vrijheid en worden we weer rugzakkies..  In het hostel zij we van plan om nog eens een hoop spullen te sorteren en naar huis te sturen. We gaan wederom proberen om een licht rugzakje te maken.. (jaja) 

 

Christchurch (300.000 inw)

Toch wel voor velen het start- of eindpunt van een trip door New-Zealand. Niet zo gek dat je hier vele hostels en motels vind. Alle grotere autoverhuurbedrijven hebben hier een vestiging. Het centrum is touristisch te noemen. Vele shoppies, internetcafes, restaurantjes, takeaways, gratis shuttle bus. En dan 100den folders van alle activiteiten die je in en rondom Christchurch kunt doen.  

De stad heeft een typische engels karakter. Onderweg in de stadbus stappen wat jongeren in die net van school komen. De jongens halflange korte grijze broeken met overhempjes en spenchers. De meisjes met v-hals spencers en schotse rokjes. Het leven lijkt hier ook zo gemoedelijk. Als we ergens op de hoek van de staat op een kaart staan de kijken worden we aangesproken door een oudere dame die beleefd vraagt of ze kan helpen! Wouw, dat maak je in Europa niet meer mee. 

De oude victoriaanse gebouwen, neogotische kathedraal en keurig onderhouden parken doen ook erg engels aan. Christchurch ligt ideaal voor dagtochtjes naar de walvissen bij Kaikoura, het Franse Akaroa, de heilzame baden van Hanmer Springs en de ruige bergen bij Arthur's Pass.

    

20 en 21.7.2004 - rondwandelen Banks Peninsula

We hangen wat rond op de Banks Peninsula.  Hier en daar een wandelingetje. S'morgens worden we wakker gestoord door heel veel auto's op de parkeerplaats. Blijkt het de 50+ club te zijn die gaat wandelen. Het hoogste woord hebben ze..  mooi. S'middags rijden we naar een ander gedeelte van deze summitroad en gaan op de hoek van de peninsula rondwandelen. Hier staan nog een aantal oude verdedigingswerken van rond 1950. Je mag overal kijken. Op deze punt is het niet alleen supervredig, er is ook verder geen mens. S'avonds slapen we op deze parkeerplaats. De volgende morgen is het spullen inpakken, schoonmaken en de auto inleveren.

 

 


zicht op de Banks Peninsula

Auto inleveren

We hadden een heleboel heisa verwacht rond de schade. Uiteindelijk hebben we de schade toch maar zelf direkt opgegeven. Er komt een monteur bij die schat de schade op ongeveer 250-300 NZ dollar. Nu wordt het wat ingewikkeld. Officieel hebben we een Maui auto, met een contract van Backpackers... Maui heeft een borg van 5000 NZ dollar, Backpacker "maar" 1000 dollar. Aangezien we geen eigen risico heben afgekocht hebben we hier dus niets extra's voor betaald en moeten we die schade dus zelf betalen. Hadden we wel een stukje eigen risico afgekocht, dan waren we 500 dollar kwijt aan premie en was er nog altijd een rest eigen risico van 600 dollar. Dus schade betalen. Hadden we het eigen risico volledig afgekocht dan was het afkoopbedrag boven de 1000 dollar gekomen. Die ben je dus altijd kwijt.. (uiteraard ben je voor hogere schades verzekerd)

Nu hebben we dus niets afgekocht en het risico genomen. In the end zijn we dus ongeveer 200-300 NZ dollar kwijt aan de kleine schade en hebben verder geen extra kosten dan de auto zelf.  Eigenlijk helemaal niet slecht.  Nu krijg je niet direct je borg minus de kosten van reparatie terug, maar later als de auto gerepareerd is.  Nu nog afwachten of ze coulant met ons zijn.. Je hoort het over 6 weken..

Binnen 30 minuten staan we buiten, krijgen zelfs nog een lift naar de airport. Daar nemen we de bus naar het centrum en kuieren even door de stad. Alle bagage staat nog op de kamer en moet worden uitgezocht. 2 tassen vol met spullen en 2 dozen met levensmiddelen.  Nu gaan we een doos voor thuis maken, een doos voor de keuken hier in de backpackers, we brengen nog het een en ander naar de lorrenboer, gooien wat weg en hopen dat het restant in de rugzak past.. 

Heerlijk vanavond weer lekker koken in een grote keuken, een lekker douche en een lekker warm 2 persoonsbedje met dekbed en verwarming.  Dat wordt lekker slapen.

    

 

Charlie'Bs hostel 

22.07 - 25.07 - De laatste 4 dagen Christchurch.

We hebben het weer voor elkaar hoor... Ons hele slaapkamertje ligt weer vol met nieuw verzamelde spullen. Van een bakpan (gekocht voor de camper) tot nieuwe truien die we hier in Nieuw-Zeeland hebben gekocht. We moeten maar weer snel een doos vol selecteren om naar huis toe te sturen. Wat zullen er al vele cadeautjes voor ons thuis liggen wachten... Tot nu toe zijn alle pakketten die we naar huis hebben gestuurd goed aangekomen met de post. 
Verder gaan we nog een avondje lekker naar de film. Heerlijk hangen op de luxe stoelen en goed concentreren, want er is hier geen nederlandse ondertiteling... We zijn naar de film 'King Arthur' geweest. De bios zat totaal niet vol, en dat op vrijdag avond in de stad, hadden wij totaal niet verwacht. 

 

The All blacks tegen South Africa 

Toen we in de stad aankwamen hebben we meteen kaartjes geregeld voor de 'All Blacks'. Het nationale rugby-team van N-Z zou spelen tegen Zuid-Afrika. We weten totaal de spelregels niet, maar we willen het een keertje meemaken. Die sfeer er omheen en lekker kou leiden in een stadion... hihi. Het moet een spannende pot worden. De stad is al lekker in feest stemming, vele lopen met zwart-witte mutsen op en in het centrum worden er nog vele vlaggetjes en mutsen verkocht voor de wedstrijd. Ons Guesthouse geeft een barbeque voor $5 (€2,50)voor de wedstijd en heeft een groot beeldscherm waar iedereen de wedstrijd op kan volgen. Het eten lijkt heel simpel voor het geld, dat is het ook, maar wel verrassend lekker. 
   De wedstrijd is trouwens verassend spannend. De springboks zijn sterker dan de kiwi's. Ze staan de gehele wedstrijd voor in punten. Tot op de laatste 10 seconden ... Dan gebeurt er een wonder.  Een All Black breekt door de ijzersterke verdediging en maakt een 6 punter. Eindstand 23-21, NZ-SA.  Met recht een great escape voor de Nieuw-Zeelanders dus. Het station ging uit zijn bol.. 

Grappig dat Rugby in NZ trouwens, Het is hier echt een familiefeest. Man, vrouw en kind komen naar de game (een test heet dat hier).  Er is geen verkeerd woord gevallen, geen agressie, geen grote hekken, politie en honden. Nee alles is hier gemoedelijk en geordend. Ze drinken wel veel bier (in flesjes) maar toch word niemand hier vervelend of aggressief.  Wat een land. Doet me denken aan Nederland. Ik ( rob ) vond bijvoorbeeld een verglijkbaar evenement als een belangrijke voetbal wedstrijd toch al niet zo intressant. Toen ik een kleine jongen was mocht ik mee met mijn vader naar Sparta (Rotterdam). Maar omdat ik voetbal niet intressant vond ging ik lege flesjes rapen achter de tribune omdaar mee dubbeltjes te verdienen. Is mijn vader nu nog woest over.... 

    

Slenteren door Christchurch

De stad Christchurch (het centrum) is leuk om doorheen te lopen. We zien best wel veel touristen ( aziaten, jappanners). Sommige kiwi's lopen nog steeds in de korte broek ( 8graden overdag). We hebben veel tijd om lekker te internetten en ons voor te bereiden op Sydney. Onze grootste vraag. Wordt het een huur camper of gaan we iets kopen. Voorlopig hebben we bij het zelfde bedrijf als NZ een mooie aanbieding voor een busje voor 55 dagen tegen 58 NZ dollar per dag.  Dan kom je uit op rond de 3200 AUd.  Als we zo eens om ons heen kijken heb je daar nog niet eens een Holden stationwagen voor. En moet je de campinguitrusting zelf kopen. En de verzekering komt er dan nog bij. We horen ook genoeg verhalen van mensen die in Sydney langer moeten blijven omdat ze hun auto niet kunnnen verkopen. 

Onze conclusie : voor 2 maanden is huren toch voordeliger ( en luxer). Belangrijk voor ons hierbij is de complete campeeruitrusting. Er zijn genoeg jongeren die een hele goedkope auto kopen en dan de helft van de tijd doorbrengen in Hostels. Pas bij 3 maanden wordt het intressant en het overwegen waard om een auto te gaan kopen. 

 

    

26.07.2004  - Einde New-Zealand 

Vandaag vliegen we van Christchurch naar Sydney.

Na 2 maanden New-Zealand heeft dit land ons hart gewonnen. Zeker is dat we hier nog eens terug komen..

 

Bijvoorbeeld voor de Tangariro Crossing,
of de ballonvluchten
of het kayakken
of de bergwandelingen
of zeeleeuwen en pinkies bekijken op zee

of...of. ..of...

Het is gewoon te mooi en er is gewoon te veel te doen hier

New-Zealand we love you.

 

Klik hier voor het vervolg  : Australie

 

 

Achtergrond informatie :

 • Ons adres in Christchurch : Charlie B's Backpackers
  268 Madras Street www.charliebs.co.nz 
  op 5 minuten van het centrum
  Ze hebben een 3 dagen slapen = 15 % korting aanbieding
  en van alle gemakken voorzien.

 • Ticket All blacks : van 50 NZ dollar tot 100,-- nz dollar

 •  

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...