23.08.2004 - Queensland - deel 1

Up
20.09.2004 - 4 dagen Sydney
11.09.2004 - New South Wales
05.09.2004 - Queensland - deel 2
23.08.2004 - Queensland - deel 1
17.08.2004 - The Northern Territory
11.08.2004 - de Australische Outback
02.08.2004 - Victoria & South Australia
26.07.2004 - Welkom in Sydney
Tip: auto kopen 1
Tip: auto kopen 2
Tip: ayers rock
Tip: great barrier reef
Tip: Kosciusko
Tip: great ocean road
Tip: auto kopen & ticket info   

We hebben bewust het noorden van the Northern Territory overgeslagen (Darwin, Kakadu etc). Hierdoor hebben we straks wat meer tijd aan de Oostkust. In deze aflevering rijden we vanaf Tennant Creek via de barkly Homestead naar Mount Isa naar de Oostkust... waarbij we Townsville eerst even naar boven rijden voor een National Park in de Paluma Range  waarna we afzakken naar beneden, de mooie Oostkust volgend met stops aan Arlie Beach en the withsundays, een rondje Capricorn Coast. Dan het binnenland in voor een Cattlestation gevolgd door Bundaberg, voor het proeven van de lokale rum

Noord Queensland, Cairns en Cape Tribulation slaan we over..Niet omdat het niet mooi is, maar omdat we de rust tijdens het reizen willen houden en niet elke dag in de auto willen zitten.
Queensland in de één na grootste staat van Australië en wordt met recht ook wel Sunshine State genoemd. Ze zeggen dat hier 300 dagen per jaar de zon schijnt. Het is bij uitstek een staat om te ontspannen en te genieten van de kilometers parelwitte stranden en de prachtige eilandjes (in totaal zo’n 1000!) voor de kust van de Grote Oceaan. Eén van de meeste bijzondere natuurlijke attracties is het Great Barrier Reef en de ongerepte tropische regenwouden in het noorden, welke veelal zijn benoemd tot werelderfgoed. De staat kenmerkt zich tevens door de uitgestrekte mangrovebossen en wetlands.

 

De Queensland Highway van de Nortern Territory naar de Oostkust 

23.08.2004 en verder 

Ja hoor, wij zouden bij Tennant Creek wel even rechtsafslaan om effe naar de Oostkust te rijden.. We vergissen ons, want we doen er 4 dagen over. Gemiddels 450 km per dag vinden we wel genoeg. We rijden hierbij niet harder dan 100 km anders kunnen we elk uur langs het tankstation rijden 

Als er één weg toch wel uitgestorven is, dan is het deze wel.  We volgen de Barkley Highway langs Mount Isa,  Julia Creek, Charters Towers naar Townsville aan de Oostkust. Dat is vanaf Alice Springs een dikke 2000 km. rijden. En het verveelt niet. We komen veel roadtrains tegen, waarvan sommigen wel heel erg lang zijn ( 4 containers). Het landschap veranderd voortdurend, van vlak met alleen wat verschillende grassoorten tot aan heuvels en boomgebieden. Sommige stukken liggen vol met dood gereden kangaroo's, er vliegen vele grote eagles rond die wel een lekker vleesmaaltijdje kunnen gebruiken. Ook zijn er weer verschillende kleurrijke kakatoe's en andere papegaaien te zien. Er wordt hier nog veel aan de weg gewerkt. Hele stukken zijn nog maar 1 baan breed, met een gravel berm waar je op kan rijden als je ruimte geeft voor tegemoet komend verkeer, bijvoorbeeld roadtrains.  We gaan dan echt wel opzij hoor, anders wordt je auto gezandstraald. 

De 23ste zijn we de Staatsgrens van Queensland gepasseerd. We konden daar direkt onze klok weer terugzetten. Australië is zo groot dat er drie tijdzones nodig zijn om de stand van de zon te volgen. Dat zijn de Eastern, Central en Western zone, en ze vallen samen met de staatsgrenzen. Om de situatie te bemoeilijken loopt de Central-tijd slechts een halfuur voor op de Eastern-tijd.  

Alle dagen slapen we gratis langs de highway, soms op een parkeerplaats waar ook andere campers staan. Wel zo veilig. 

De 24ste rijden we tot 80 km voorbij Julia Creek waar we ergens op een zijweg tussen de bomen gaan staan. Lekker rustig met verder toch een open vlakte waardoor we de zon weer mooi onder zien gaan. De maan is half en de lucht super zuiver. Buiten hebben we 's nachts geen torch nodig, van boven komt al een spotlight...

We hebben alweer hele einden achter de rug zonder begroeiing langs de kant van de weg. Als Rob aan het rijden is horen we steeds 'plof, splash, poink'. Als ik eens goed kijk zat de hele lucht vol met allemaal kleine stipjes. En op het scherm van de auto zijn een aantal sprinkhanen raak terecht gekomen. Het moet hier echt een plaag zijn, zoveel hebben we er nog nooit gezien! We zien een hele grijze gloed om ons heen, en in het licht van de zon zien we allemaal glinstertjes van de mormels. We zijn blij dat we nu niet naar de wc moeten, want hier stap ik toch echt niet uit de auto... De 25ste komen we tot 150 km voor Townsville. We kunnen nog wel verder rijden maar bij het tanken hier bij een Shell station zien we dat ze hier ook een wasmachine hebben en gratis douches.  Bij het afrekenen verteld de dame achter de kassa dat je gratis op de grote parkeerplaats mag overnachten.  Dat is makkelijk, we moesten toch al een wasje doen.  Dit station blijkt ook een grote pleisterplaats voor de "truckies", zoals de truckchauffeurs worden genoemd. We genieten 's avonds en 's ochtends weer van de heerlijke douche. In de outback staan grote markeringen om zuinig om te gaan met water. Hier lekker niet, Mmm.   


Paluma Tropical rainforest

26.08.2004 - Paluma National Park 

We gaan nu richting de stad Townsville waarna we direct naar het noorden rijden naar het eerste National Park wat we op de Bruce hwy tegen komen, het Paluma Range N.P. We moeten weer even omschakelen en wennen aan de drukkere wegen en de stadjes. We vonden het heerlijk om door de desert te rijden en van de NP te genieten. De steden zijn we echt een beetje zat. 

 

 

Vlak voor Townsville waait het behoorlijk hard en het is flink bewolkt, de wind is altijd goed te merken met het hoge dak van onze camper. Voor ons lijkt het naast de weg net of er brand is. Het is nog steeds woestijn gebied, en erg kaal. Als we dichterbij de 'brand' komen zien we al snel dat het zeker geen brandje is. 300 meter bij ons vandaan is het zand op de grond heel onrustig over de grond aan het cirkelen en er wordt aardig wat zand de lucht in gezogen. We zien een kronkelende lijn ver de lucht in. Nu pas realiseren we dat we naar een tornado aan het kijken zijn! Gelukkig is het geen super sterke, maar wel een beetje beangstigend. Het zand aan de grond ging erg tekeer, het leek wel of er een 20-tal paarden voorbij galoppeerde... Het zand werd door de tornado-wind naar boven gezogen, net een sliert met een slinger erin. Het was echt een dwaas gezicht. Gelukkig was de tornado niet zo sterk... Zoiets had ik alleen nog maar op tv gezien, dus ik realiseerde me niet dat ik dat ooit nog eens in het echt kon zien, vandaar dat wij dachten dat we een brandje zagen, maar eigenlijk kon dat ook helemaal niet met die wind...

We rijden bij Townsville direct door de stad heen, en na ruim 60 kilometer slaan we linksaf voor het Paluma Tropical Rainforest. Om ons heen horen we volop vogel geluiden en zien we een totaal andere natuur om ons heen. Vele verschillende bomen en bloemen, en heel belangrijk, het is groen! Het informatie bord heet ons welkom in het 'Park of the clouds', we hoeven dus ook voor morgen niet op een zonnetje te rekenen... We kijken wat rond bij een waterval 'little crystal creek' en gaan op zoek naar een aangegeven camping plaats vanuit het lonely planet boek. We moeten een stuk over een unsealed road (11km), en komen uit bij een mooi meer met een aangelegen dam. 2 jaar geleden hebben ze hier ook een camping aangelegt, en die ziet er nog totaal niet gebruikt uit. Het is nog vroeg maar Rob zorgt voor het eten, en we smullen van gebakken aardappeltjes en chili-con-carne, lekker stinken dus. Rob is heerlijk buiten aan het kokkerellen op het gratis gas-fornuis cq Barbeque die op de camping staat. Heerlijk zo'n grote keuken... hihi. We genieten van alle vogels die om ons heen aan het huppelen zijn. Het ziet er hier erg verzorgt uit, met nette toiletten en duidelijke campingplaatsen, hoewel wij daar natuurlijk geen gebruik van maken... hihi. Eigenlijk moesten we voor dit plekje voor vannacht van tevoren boeken, hoewel de Lonely Planet zegt dat er een zelf-registratie systeem is, en dat we voor $4 p.p. mogen overnachten. We zitten alleen op de campsite, en zullen morgen wel betalen als we een ranger tegen komen, deze plek is het echt wel waard om voor te betalen. 's avonds gaan we de dam op om te wachten op de Bats (vleermuisjes) die hier elke avond hun maaltijd op willen halen van muggen. De muggen zijn er wel, maar het geduld om op de bats te wachten hebben we niet. Na een uurtje gaan we weer lekker in onze bus schrijven en lezen. Het is hier echt frisser en het begint nog te regenen ook. Ik weet niet hoe we het voor elkaar krijgen, maar we staan wederom moederziel alleen in deze regio....  vinden we helemaal niet erg hoor.

    

27.08.2004 - Nog een dagje Paluma...

We worden wakker van het geluid van een kettingzaag buiten de campervan. "Oh jee, een ranger", fluistert Jacky, waarop ik direct in de kleren schiet en buiten eens ga kijken. 
"Het valt wel mee, het is een Houthakker", zeg ik gerust. Een half uur later raken we in gesprek met deze man. De Rangers hebben op deze campplaats een aantal dode bomen gemerkt die hij volgens opdracht weg moet halen.  Zijn companen komen er ook nog bij. Hij verteld heel enthousiast over het Noorden van Queensland, waarbij blijkbaar de ruige ongereptheid nog volop aanwezig is. 


cooking op bbq's

Voor het echte Noordelijke puntje van de Cape Peninsula heb je toch wel een 4x4 nodig. Hij zou ons graag een paar weken meenemen om de speciale plekjes te laten zien, maar helaas hij moet bomen omzagen en opruimen. Zijn maat gaat vanavond naar een feestje, een dikke 200 km verderop, waarop ik hem vertel dat wij dat ook wel doen, maar dan direct willen blijven slapen. .... 

Oh ja, vrijwel alle campingsite en picnic plaatsen zijn voorzien van gas bbq's. En daar mag je gratis gebruik van maken. Zo komt het dus voor dat we s'avonds lekker op zon bakplaat staan te koken. Je kunt er prima chili con carne op maken...

S'middags rijden we naar de tweede stek van dit park..een campsite met een lekker koel meertje. Wederom de rest van de middag lekker lezen, luieren en badderen in het natuurlijke badmeertje. 

Temperatuur is heerlijk, zelfs te warm in de volle zon, dus zoeken we de schaduw op. 

28.08.2004 

Op weg naar Airlee beach overnachten we op de top van een berg, waar we spontaan een barbeque van de plaatselijke Lions club aantreffen.  Uien snijen, en hup de hamburgers en ander vlees op de barbeque. S'avonds zien we vanaf de top van de berg talloze branden beneden op het platte land. Het blijkt dat ze daar de restanten van de Sugarcorns verbranden. 

    

29.08.2004 - Airlee beach & the Whitsundays

We rijden naar Airlee beach, zeg maar het torremolinos en Ibiza van de Eastcoast van Australie. Bij aankomst rijden we door een hoofdstraatje vol met shoppies, backpackers, bars en touroperators... We besteden de middag met het verzamelen van folders. We willen hier een zeiltochtje maken en misschien nog een duikje plegen bij het beroemde Coral Reef. s'avonds lopen we vanaf de camping (1km verderop) naar het gezellige centrum. Hier spelen de hele avond eenmansbandjes. Volop gezellige muziek dus en het bier is hier goedkoop. Het is druk met mensen, veel jongere backpackers. De LP had er al voor gewaarschuwd. Dit plekkie is een toeristencentrum, voornamelijk vol met backpackers die hier een paar dagen op het strand komen luieren en niets doen, of gaan zeilen op een van de vele zeilboten die dagtochten of zelfs meerdaagse tochten aanbieden op en rond de Whit Sundays... 

We vinden het niet erg hoor, een lekker avondje uit temidden van muziek, een beetje babbelen met een paar Australische gasten naast ons (poef, wat kunnen die zuipen) en een tropische avond lucht. 

De Whitsunday Islands is een eilandengroep bestaande uit 74, meest onbewoonde, eilanden. De eilanden zijn ontstaan uit vulkanische activiteit tussen de 50 en 100 miljoen jaar geleden. Miljoenen jaren van erosie volgden en gaven de eilanden hun huidige ruige vormen. De eilandengroep is grotendeels dicht bebost. Onder andere komt hier de inheemse grasboom voor. De droge hellingen van de eilanden zijn begroeid met eucalyptusbomen en acacia’s. De kusten zijn rotsachtig met steile kliffen, overgaand in zandstranden met palmbomen. De meeste eilanden zijn omgeven door koraalriffen en bieden daardoor uitstekend gelegenheid tot snorkelen of duiken. Een zeiltocht langs enkele van deze eilanden is dé manier om alles goed te kunnen zien. In en rondom Airlie Beach is er van alles te doen, zoals een Wildlife Park, skydiving, jetski’s en bungyjumpen. Er is een gezellig haventje en er zijn vele restaurantjes en bars.

Oh ja, gedurende 2 nachten verblijven we op een prachtig holidaypark net buiten Ailie Beach met zwembad en zonneweide (Island Gateway). We vergeten alleen naar het zwembad te gaan.

    

30.08.2004 - dagje Airlie beach

We worden wakker met het geluid van vele parkieten soorten om ons heen. Het hele park zit er vol mee. Net alsof je in de tropische tuin van de Rotterdam Zoo hebt overnacht.  We doen lekker lui, langzaam ontbijtje, koffie en daarna op ons gemakkie met de bus naar het stadje. Eerst even op de marina kijken. Hier liggen alleen maar gloednieuwe boten, vooral veel catamarans. En ze zijn allemaal te huur, met of zonder bemanning. Je kunt hier ook de America's cup nadoen. 2 supersnelle zeilboten strijden dan 3 uur tegen elkaar op volle zee. Een beetje zeilboot kost al gauw tussen 500 en 800 Aus dollar per dag.  De rest van de middag slenteren we door de hoofdstraat, vol met shoppies.  Het is inmiddels maandag, de muziek is er niet meer en het is een stuk rustiger dan het weekend. 

 

van klein tot groot

31.08.2004 - We gaan Zeilen & Duiken 

Gaaf, spannende dag vandaag. De wekker gaat om 6 uur en om 7 uur staan we bepakt en in de regen te wachten op de bus die ons komt ophalen..  Helaas.......  de receptioniste komt ons even vertellen dat het bedrijf de boeking heeft gecancelled.  We zouden de hele dag gaan zeilen op een catamaran. Tussendoor zouden we nog 2 duiken maken...... De bewolking hangt laag, het regent en eigenlijk vinden we het niet zó erg.  We kunnen een dag wachten of direct ons geld terug krijgen. We kiezen voor het laatste en zijn van plan weer door te rijden. Dat duiken komt straks wel weer in Thailand... Zeilen kunnen we overal nog langs de kust.. 

Efin,  om half 8 s'morgens rijden we dus maar weer verder, richting Rockhampton. Nu moet je voorstellen dat tussen Airlee beach, Mackay en Rockhampton alleen maar een saaie snelweg ligt van 500 km..  Veel gebeurt er dus niet onderweg.  Net buiten Airlee beach ligt het Conway National Park, en we gaan hier een waterval bezoeken.. Weer helaas, de waterval staat droog..  De rest van de dag is het donker en regent het... Mooie rijdag dus. In Mackay nog even mail checken en wat ceedees opsturen. Daarna weer de lange en eindeloze highway op richting Rockhampton.  Net voorbij een gehucht Marlborough stoppen we  en parkeren we "overnight" op het terrein van een tankstation, wel gratis natuurlijk. 

    


Cattle farm bij avondlicht
01.09.2004 - Rondje Capricorn Coast

De eerste dag van de lente wordt ons vertelt, het is heel raar dat het vandaag regent doordat het in de lente nooit regent wordt ons verteld. Na aardig wat kilometers te hebben gereden mogen we weer eens gaan tanken. Tijdens het vol gooien raakt Rob aan de praat met de roadhouse eigenaar. Een praatje over tourisme en het weer. Als Rob  zegt dat het weer een beetje saai is komt de man meteen terug met een verbazingwekkend antwoord, en dat zet ons wel aan het denken. 

Het heeft hier de afgelopen 10 maanden niet geregent en hier zijn de mensen super blij dat er eindelijk weer eens een druppeltje valt! We zijn gelijk een stukje blijer met het weer, maar stiekum hopen we wel weer op zonneschijn hoor... hihi.

 

Vlak voor Rockhamthon besluiten we de touristenroute langs de Capricorn Coast te gaan volgen langs de plaatsjes Yeppoon en Emu park. In Yeppoon bezoeken we nog een informatiecentrum die ons misschien ideeen kan geven voor een dag als dit. Rob zijn oog valt op een folder van een cattle station die hier in de buurt moet zitten. Hij heeft het er al weken over dat hij zo een grote farm eens wil bezoeken, dus hier ligt zijn kans. Met een mooi foldertje in de hand gaan we op weg via Biloela naar het Kroombit NP te rijden waar een farm tegen aan ligt, Het Lochenbar station. 'A real outback farmstay experience'. Als we aankomen na 2 uur rijden worden we hartelijk ontvangen en zonder probleem mogen we een campingplekje voor onszelf uitkiezen. We merken al snel dat er hier vele groepen kunnen komen om zich uit te kunnen leven. Er zijn een aantal huisjes en het wordt hier zelfs officieel jeugdherberg genoemd. Morgen mogen we gelijk al met het programma meedraaien, en Rob wordt voor het paardrijden om 9 uur verwacht. Daar ga ik maar niet meer met mee, na die experience van Nieuw-Zeeland... hihi. 

    

02.09.2004 - Dagje Cattlestation

Het is zover, we zijn al wakker en hebben de wekker niet gehoord... Als ik met mijn slapperige koppie op de wekker kijk is het al bijna 8 uur. Rob springt gelijk zijn bed uit en kijkt wat er met de wekker aan de hand is... Het blijkt bijna 7 uur te zijn, sorry Rob! Als het uiteindelijk na een lekkere warme douche 9 uur is geworden en we klaar staan om eens flink onze handen uit de mouwen te steken, zitten we met nog 2 meiden aan een tafel te wachten... De ene meid werkt hier nu 4 dagen en blijft tot december te werken. De 2de dame is hier nu ook 4 dagen maar is tourist net als wij. Na een kwartier wachten gaan we de paarden maar eens opzoeken. Sandra is al druk met de paarden bezig, en nadat alle paarden zijn opgezadeld gaat het drietal op pad. Rob hoop nog iets te kunnen verbeteren aan zijn paardrijden, iets wat hij zichzelf heeft aangeleerd, dus alle tips zijn welkom. 

 

 


Typische Cow-girl

Rob...  Vanwege allerlei verzekeringspremies mogen gasten eigenlijk niet harder dan stapvoets....en moeten ze een helmpje op.. prima.   We gaan met zijn drieën. Sandra, nog een andere jonge dame die hier een paar dagen blijft, en ik. Ik leg uit wat ik graag zou willen bijleren. Beetje balans en lichte draf en galop..  We lopen rustig de farm af. Verderop is een grote open vlakte waar we wat kunnen oefenen. Je blijkt namelijk ook met je benen te kunnen sturen! Dat wist ik nog niet.  We rijden een paar rondjes in diverse snelheden. Ik voel met net de Lone Ranger... Om mij heen zie ik een grote open vlakte. Al dit land behoord tot deze farm. Een uurtje les is op deze manier snel voorbij. 

Ondertussen is bekent dat ik met Allan mee ga. Allan blijkt de eigenaar te zijn van deze 10000 hectare landgoed, met zijn 1200 stuks vee en nog vele andere dieren. Ik merk al snel dat deze man zich niet echt aan de tijd houdt en na een uur vraagt hij ons eindelijk mee, na een kop thee... Hier nog een praatje, en daar nog een praatje en eindelijk gaan we echt op weg. Met de Jeep gaan we eerst tanken en wat jerrycans met benzine vullen. We gaan vanmorgen het water checken, en wat hout zoeken. Uiteindelijk hebben we lekker met 4X4 door zijn land gereden en af en toe moest Allan wat pompen aan de praat zien te krijgen. Doordat het zulk droog weer is hebben ze, volgens mij zelf gemaakte, pompen om flink wat water naar de dieren te kunnen krijgen. Verder zoeken we na het checken nog wat brandhout om het kampvuur mee de bevoorraden. Met een goed gevulde wagen keren we weer terug naar het basiskamp waar Rob stiekum achter een boom op ons zit te wachten (met fototoestel...). De rest van de dag hebben de boeren niet veel te doen, dus wij maken er ook maar een luiermiddag van. Om half 5 worden we door Allan geroepen of we willen kijken naar het verbranden van wat droog land. Voor de veilligheid staan er 1 kleine brandweerwagen klaar en er staat een auto klaar om te kunnen ontsnappen als de brand niet meer onder controle gehouden kan worden. Dit is allemaal wettelijk verplicht, maar het verbaast ons dat iedereen zich er hier ook echt aan houdt. Als we terug kijken op vandaag komen we toch echt wel tot de conclusie dat we geen vuile handen en kleren hebben, en dat de boeren hier toch echt wel een lui leven leiden! De koeien hebben een zeer groot land waar ze kunnen grazen en hoeven verder niet meer verzorgt te worden. Misschien kunnen we morgen nog koeien melken ofzo, dit hebben we beide nog nooit gedaan... 

 
Het Kroombit National Park & Lochenbar Cattlestation

Lochenbar Station is een echt ‘cattlestation’. Eind 19e eeuw ontstond Rockhampton toen honderden mijnbouwers hier strandden na een vals bericht dat hier goud te vinden zou zijn. De stad bleef bestaan en ontwikkelde zich tot de zogenaamde ‘beefcapital’ van Australië. Tegenwoordig wordt hiervandaan over het hele land rundvlees geleverd. Vandaar ook dat er in de omgeving vele cattlestations liggen, landerijen waar gigantische kuddes vee worden gehouden. Op sommige van deze veeboerderijen worden ook kamers verhuurd, en zo verdienen de boeren een centje bij. Wij overnachten op één van deze cattlestations. Op dit station krijgen we uitleg over de dagelijkse werkzaamheden op een dergelijk bedrijf.  Hier kan je ervaren hoe het echte ‘Outback’-leven moet zijn. Koeien, geiten, schapen en veel land.  Regematig komen backpackers hier een paar maanden werken om weer wat bij te verdienen. Vlak bij ligt het Kroombit National Park, met een oeroud tropisch regenwoud. Het park herbergt meer dan 400 verschillende vogelsoorten. Er is een sealed road naar een mooi uitkijkpunt. Er zijn diverse 4x4 tracks, die zijn nu echter niet te berijden vanwege de 3 daagse regenval. 

    

 


Baobab trees op de farm

03.09.04 - Rondje rond de farm 

Vandaag gaan we een rondje rond de farm per 4weel drive auto. We weten geen tijd van vertrek, omdat dat daarna nog 3 keer kan veranderen wordt ons verteld. We weten wel dat de rit 3 uur duurt en dat het 35 dollar gaat kosten. Om 9 uur zijn we net alletwee klaar met eten en douchen en heel toevallig komt de jeep aanrijden en kunnen we mee.  Er wordt wat uitgelegt over de bomen die we zien en de vogels. De zwarte kakatoe komt over vliegen, en als die zich laat zien wordt het weer slechter zegt onze gids, we zullen zien.

 

Na een uur zijn we weer terug bij onze camper...  na een uur gaan we afrekenen om maar weer verder te rijden richting het zuiden. We hebben het echte leven op een grote farm gezien, en echt werken hoeven de mensen hier niet. Uiteindelijk heeft de rondrit ons totaal 6 dollar gekost, het was dus toch een kleine ronde... Het was zeker leuk en leerzaam. Ik maar denken dat de keien gemolken moeten worden op een farm en de beesten misschien bijgevoed moeten worden ofzo, maar melken doen ze hier al jaren niet meer! De kosten komen uit het vlees van de dieren, de melk heeft geen zin voor het verkopen, ze halen het geld er niet uit. En de dieren hoeven ze alleen te voorzien van water, en dat gaat met pompen die ze 1 maal per dag aan moeten zetten. Alle dieren lopen los en hebben genoeg land om zich heen om te grazen om in leven te blijven. De dieren hebben niet genoeg eten om zich voor te kunnen planten, dus op markten worden jonge koeien gekocht, die hun lang genoeg houden zodat er genoeg vlees aan zit om te verkopen. 
We kiezen zelf een touristische weg uit en rijden een stuk over gravel door de bossen richting Bundaberg. Er word veel bosgebied verbrand hier, doordat het haast windstil is. De branden gaan snel en komen best hoog ook. Vlak voor bundaberg camperen we aan het Monduran dam op een camping voor 11 dollar. 

    

04.09.2004 - Bundaberg

De wekker gaat vroeg, we willen op tijd zijn in Bundaberg. Komt het plaatsje je misschien bekend voor? Dan kan best eens kloppen... Bundaberg staat bekent om zijn Rum-fabriek. We willen proberen om een tourje mee te lopen door de distillery. Meestal hebben we pech en moeten we dit soort dingen altijd van tevoren bespreken, maar we gaan graag op goed geluk. En geluk hebben we want we hoeven maar een half uurtje te wachten... 

 
Bundaberg, bekend centrum van suikerriet verwerking. Hier maakt men de beroemde Bundaberg Rum. Dit gebied word de Capricorn Coast genoemd. Net onder Rockhampton ligt namelijk de Tropic of Capricorn, de steenbokskeerkring. Rock-hampton is het centrum van veeteelt; Je rijd hier door 'Cattle Country'. 

 


Rob & Jacky achter de tap? 

Ons entree-ticket bevat 2 bonnetjes voor een gratis Bundaberg drankje na afloop van de tour. We hebben alle tijd om nog even bij een groot t.v scherm rond te hangen. Hier worden de reclames van Bundaberg afgespeeld. Voor deze reclames hebben ze gebruik gemaakt van een grote witte beer, en ze hebben een hoop leuke reclames... Rond de fabriek staat een groot zwaar hekwerk die vol spanning staat voor s'nachts. Daar wil je niet tegen aan staan... 2 vrolijke mannen showen ons het hele gebouw en we zijn weer kompleet voorzien van alle info over de lekkernij. Als ze ons vragen welke rum we wel eens drinken worden ze gek als wij de naam Bacardi zeggen... hihi. De meeste rum wordt hier gemaakt, maar de mixjes (blikjes rum-cola) worden in Sydney gemaakt. Na afloop van de tour krijgen we inderdaad 2 glaasjes Bundaberg rum, en niet zulke kleine glaasjes ook! We gaan beide voor een mixje (Bundaberg rum en cola) en Rob neemt nog een sterke Rum. Ik geloof dat ik maar 's middags verder moet rijden naar Hervey Bay... De drankjes worden geschonken in een leuk opgezette bar, en natuurlijk moeten we nog even shoppen in het touristen winkeltje... Uiteindelijk nemen we nog een aantal blikjes mee van het mixje dat we op hebben, Mmm Heerlijk! 

Misschien toch beter dan Bacardi???    

 


Whale-watching

05.09.2004 - 365 dagen op reis /Whale Watching

We zijn nu precies een jaar onderweg, en we maken er een leuke dag van, net als alle 365 dagen zijn geweest... hihi. 's Morgens vragen we ons nog af wat voor plannen we gaan maken voor morgen, en ineens besluiten we een middag te gaan varen om Walvissen te kunnen spotten. 

Dit verhaal gaat hier verder ...

Achtergrond informatie :

 • Airlie Beach : Zeilen en duiken
  een van de vele aanbieders: www.seasation.com.au
  prijsvoorbeeld
  Dagtrip 80 aus dollar (inclusief lunch)
  extra : 2 duiken met spullen 55 aud 
  Dus dagje duiken komt uit op 270 aud dollar 

 • Kroombit - Cattlestation/Jeugdherberg/Tourist Park
  1 nacht in de dormitory : aud 18/ pp pnacht
  camping :6,50 ausd pp per nacht
  paardrijden :  30  aud per uur
  rondje met de baas mee op veecontrole: 3 ausd per persoon/voor 2 uur
  4wheel drive naar het Krombit National park: 110 aus/ pp hele dag
  www.kroombit.com.au

 • Bundaberg : Rum Fabriek 
  Tourtje : ongeveer 17 aus pp/ voor 2 uur tour
  inclusief 2 flinke drankjes 
  www.bundaberg-brew.com.au

 • Queensland Parks & Wildlife Services : www.epa.qld.gov.au
  voor de campingpermits en park info

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...