03.10.2004 - Koh Tao - 2de keer

Up
06.10.2004 - Het aftellen naar huis
03.10.2004 - Koh Tao - 2de keer
25.09.2004 - Bangkok - 3rde keer
14.05.2004 - Duiken op Koh Tao
02.03.2004 - Chiang Rai en omgeving
27.02.2004 - Pai en Mae Hong Song
26.02.2004 - Break in Chiang Mai
22.02.2004 - Chiang Mai hilltour
21.02.2004 - Chiang Mai
18.02.2004 - Ayuthaya
14.02.2004 - Daytour Kanchanaburi
06.02.2004 - Een weekje Bangkok   

01.10.2004 - Op naar Koh Tao - voor de 2de keer 

Het is half 8 sávonds en we lopen richting de duikschool op de Koasarn Road. Hier worden we pakweg 20.00 uur opgehaald door de buschauffeur om vervolgens de hele nacht te rijden naar Chumpon, het startpunt van de ferry. Uit eerdere ervaringen weten we dat dit nogal gaotisch gaat. De bus staat verderop op op een parkeerplaats en een "mannetje" loopt een paar ophaalpunten na. Degennen die hij het eerst ophaald moeten dus een flink stuk lopen, met alle bagage... en dat weten ze nog niet.

 

 


een van de vele duikbootjes in koh tao

Ons ophaalpunt is de een na laatste, en 3 ierse meiden komen zuchtend en zwoegend achter de ophaaljongen aanlopen. Vermoeid gooien ze hun tassen neer.   Ze worden bekant giftig als ze zien dat we nog even verder moeten. Hup de straat over, nog een een paar andere mensen ophalen bij een andere duikshop, het hoekje om en .. ja hoor. Deze keer staat er een bus. Zo'n hele grote met 2 verdiepingen. En dat voor pakweg 10 mensen. Er staat nog een bus naast die van ons. Hij lijkt een stuk mooier en luxer (ken je die van het groene gras van de buren..) De Ierse meiden willen het lieftst uitstappen om met die andere bus mee te gaan. Ik weet niet wat dat is. Deze bus is prima. Luxe, Airco en nog een film ook. Dat feest gaat dus niet door voor die meiden want die andere bus gaat naar Chiang Mai..

Het blijkt al snel dat ze A: nog niet zo lang op reis zijn en b: geen kaas hebben gegeten van een duikopleiding. Ze vragen wat een manual is en waarom je dat nodig hebt... Ook vinden ze 100 euro voor een basis open water opleiding aan de dure kant.. Nou ja, denk ik bijmezelf.. als deze kippies gaan duiken wordt het levensgevaarlijk in het water.  Niet dat wij nu ineens de experts zijn, integendeel we nemen besprekingen en manuals heel serieus. Duiken is niet iets wat je "effe" kan gaan doen. Blijkbaar heeft het merendeel van de jongere reizigers een iets andere opvatting van veiligheid.. 

Van 20.00 uur sávonds tot 5 uur smorgens zitten we in de bus. Op de pier aangekomen vertrekt de ferry pas half 7. Nog even wachten dus. Het heeft vrijwel de gehele nacht geregend. Nu is het even droog. Ben benieuwd of ze vandaag zijn uitgevaren om te duiken. 

    

Aankomst Ko Tao

We verwachten dat de aankomst licht gaotisch zal zijn. Zo gaat het altijd hier, hebben we gemerkt en gehoord. Op de pier staan alle touts je alweer opte wachten. We kennen de weg en lopen direct naar Planet Scuba.

Verbaasd als we zijn noemen ze ons bij de naam als we bepakt binnenkomen.. Blijkbaar is het faxje van Bangkok kantoor aangekomen.

 

Dit is Koh Tao... Overal vind je kleine bootjes en duikflessen....

We zijn in de veronderstelling het zelfde bungalowtje als vorige keer te krijgen. Dit gebeurd echter niet, we zitten midden in het dorp, echter wel in een bungalowtje.  Eigenlijk nog zo gek nog niet. 24 uur stroom, kamer is groter en we zitten direct bij alle winkels en restaurants ipv het afgelegen Sairee Beach.  Dat was ook leuk, maar nu hebben we het gevoel de zaken nieuw te beleven in plaats van te herhalen.. Dat vinden we prettiger.  Even lekker koud douchen en dan een broodje gaan eten. Alvast wat sjoppies inventariseren.
Dat gaat fout. We zien weer veel DVD's  10x voor 22 euro. Een mooi surfpakje voor nog geen 65 euro voor jacky en voor beiden een thermisch ondershirt om je body lekker warm te houden a 44 euro pp. Vanavond maar eens kijken wat we echt nodig hebben.

De rest van de middag liggen we te chillen. Want echt slapen tijdens zo'n nachtrit doe je ook niet. Morgen starten ons programma's 

    

3.10.2004 - Duiken !!

Rob begint s'morgens met wat theorie bespreking als aanvang van de Advanced Open Water cursus. Jacky is smorgens vrij.  S'middags gaan we beiden de boot in. Jacky voor 2 proef/herhalings duiken. Rob voor zijn eerste 2 van de Cursus ...

 

Rob 

Ik hoop dat ik een beetje normale instructeur krijg, want de ontvangst op Koh Tao was weer errug wazig. De hoofdreden om terug te gaan naar Tao is eigenlijk voor Jacky, zodat zij de basis cursus Open Water kan afmaken.  Het plan was dat ik dan 2 of 3 fun-dives zou gaan maken. Uiteindelijk hebben we beiden voor een arrangement gekozen vanwege a: de scherpe prijzen ( we krijgen veel korting) en b: als ik al ga duiken, dan kan ik net zo goed wat bijleren. Dus heb ik gekozen voor Advanced Open Water.

Deze cursus bestaat uit een aantal modulen, waarvan 2 verplicht.
Navigation untherwater, Peak Performance Buoyancy, Deep diving, Underwater Photography en een Night dive.

    

Op dag 1 heb ik s'morgens een briefing waarbij wordt uitgelegd wat we gaan doen, wat ik moet lezen en hoe dat allemaal werkt. Tony, mijn engels instructeur heeft gelukkig de tijd voor mij. Bij de eerste cursus zaten we met meerdere mensen. Deze keer heb ik de instructeur voor me zelf. Ik krijg van elke module een vragenlijst mee die ik aan het einde van de les moet invullen. Officieel begin je op de school te lezen en de vragen te beantwoorden. We doen het anders. Na de briefing gaan we een hapje eten, terug naar de bungalow en daar ga ik op mijn gemakkie lezen. 

 

Theorie tijdens een opleiding als deze vind ik altijd pittig. Je hebt een zware reis, onrustige benauwde nacht, er wordt je vanalles verteld en dan moet je nog voor 2 modules 40 pagina's engelse tekst doornemen. S'middags gaan we duiken. Net voordat we aan boord gaan nemen we de lessen nog even door. Ik heb maar een hoofdstuk echt af. De rest doe ik vanavond wel ( denk ik nog...) 

De eerste duik is weer even wennen. We spelen wat onder water met een compas, zwemmen van noord naar zuid en weer terug. En ik moet een vierkant zwemmen, dwz 20 slagen op 30 graden, dan 90 graden draaien en weer 20 slagen.. net zo lang tot ik terugkom op de startplaats, wat me natuurlijk ook lukt.

Neutraal Drijfvermogen 

De tweede duik gaat over Buoyancy, zeg maar uitbalancering. En dat is een reuze intressante les. Onderwater is je balance heel erg belangrijk. Op de eerste plaats om rustig op een vaste hoogte te zweven. Dat kost je minder energie, en daarnaast beschadig je het rif niet. Bij deze oefeningen moet ik zo rustig mogelijk door een rechtopstaand vierkant zwemmen waarbij ik de hoek niet mag raken. Hoe rustiger je dit doet, zeg maar hoe beter je balans hierbij word. Het grappige van duiken en goed uitbalanceren is als je inademt je rustig omhoog gaat, en adem je uit zak je naar beneden. Dan heb je ook nog een trimvest aan waarbij er lucht in je vest gepompt kan worden, of je kunt er lucht uitlaten. Omdat alles onder water veel lichter is draag je ook nog een loodgordel.

De grote trim/balanceer truck is dan ook een ideaal evenwicht te vinden onderwater met behulp van het lood, en je trimvest.  Beheersing van je beademing doet de rest. Als je rustig en relaxed in het water licht ben je al snel met je adem aan het oefenen/ balanceren zeg maar. 

Al snel blijkt dat het balanceren de meest belangrijke oefening onderwater is, immers als je in staat bent een neutraal drijfvermogen te vinden, kun je meer genieten van de vissen en koraal om je heen. Je verstoort de natuur ook minder.  

Het is donker als we terug in de haven komen. Snel wat eten en dan neem ik mij voor om de volgende 2 hoofdstukken door te nemen.  Na een hoofdstuk val ik in slaap. 

    

Dag 2 ...

We slapen deze keer in het centrum vlak bij de haven. Een leuk bungalowtje. Geen herrie s'nachts want er zijn bijna geen toeisten.  We beginnen vroeg. half 8 melden op kantoor, even de theorie doornemen, briefing op de boot.

Ik begin vandaag met een diepduik van 30 meter, gevolgd door een fotografieduik. En s'avonds ga ik op voor een nachtduik .

 


thaise stalletjes ...

De diepzeeduik is geweldig. We zitten verassend vrij snel op 31 meter!. Daar beneden moet ik een paar intelligentie testjes doen. Kijken of ik geen last heb van stikstof narcose waarbij je overmoedig kan worden en niet meer precies weet wat je doet. Bij mij valt het mee. Op deze diepte doen we ook een test met en rauw eitje. De druk is zo hoog dat de dooier rond op zijn plaats blijft zweven, waarna een grote angel fish brutaal door onze test heen komt zwemmen en het eitje opeet.

Alles voelt goed. Het pak, de bril, en de flessen. Dit is werkelijk de eerste echte keer dat ik 150 % geniet. Ben heel relaxed en kan van alle vissen en coraal genieten. Op een moment heb ik echt een gevoel dat ik lekker zweef. Beetje in en uitademen en je zweeft over de bodem als een mantarog.... Om deze duik helemaal een toppertje te maken zwemt er 20 meter verder een grijze shark voorbij!....

De tweede duik gaat over fotografie. Met de camera van Tony, de instructeur gaan we wat onderwater foto's maken. Heel grappig.

En sávonds als het donker wordt, volgt het sluitstuk van mijn advanced cursus. Een nachtduik. Onnodig om te zeggen dat alles stikdonker is.. We gaan niet zo diep, maar dat is toch niet belangrijk. We zijn met Tony, de instructeur en Alex, een engelse jongen die nu mijn buddy is.  En allemaal krijgen we een duiklamp mee.

Het is even wat onwennig en spannend, maar algauw wennen we ook hieraan. Je ziet hier ook weer andere vissen. Het voordeel van nachtduiken is dat je met je duiklamp gericht kunt schijnen, waardoor je meer gefocusd bent op een richting. Daarbij wordt alles door het felle licht super kleurig. Meer nog dan met daglicht, waarbij algauw de kleur rood wordt weggefilterd. Aantal diertjes gezien die we overdag niet tegenkomen. En gedurende de gehele duik achtervolgd door een 2 meter grote nieuwsgierige Barracudda. 

Fantastische duikervaring.   

Jacky 

Uiteindelijk wordt ons verhaal door de Thai begrepen. Ik wil eerst weer even kunnen wennen aan de materialen en het onderwater zijn voor ik mijn cursus afmaak. We krijgen een heerlijke cottage in het dorpje vlakbij de pier. Een koude douche, geen airco, maar een lekker eigen huisje en genoeg ruimte op het balkonnetje voor een stoel en een hangmat. Lekker relaxen dus, en voor Rob wordt het relaxed leren... De eerste keer dat ik in het water ga mag ik weer wat herhalingsoefeningen doen. Daarna onder water terug naar de boot zwemmen. De 2de duik lijkt al meer op het echte werk. Ik ga samen met mijn instructor Dennis het onderwater leven verkennen. Er is nu iets meer te zien. Dennis beweegt of dat het een doolhof is waar we doorheen moeten zwemmen. We zien verschillende vissen en wat mooie koraal. Weer een duik in mijn logboek. En een geslaagde dag. Ik ben klaar voor mijn examen voor morgen...

 

Examen - Padi Open Water

De volgende dag ga ik met Kate op pad. Kate is een leuke enthousiaste meid die mijn instructor is. Verder gaan we op pad met Mike. Mike en ik moeten elkaars buddy zijn en we moeten Kate volgen. Het duiken begint gelijk lekker en de eerste duik gaan we naar een diepte van 18 meter. Niet dat dat veel anders voelt dan 12 meter, maar het hoort bij het examen. We gaan naar de duikspot 'Chumpon Pinnacle'. De zee is zeer wild en de golven komen meters hoog. We krijgen uitleg van Kate welke onderdelen we onder water nog moeten behandelen. Ik krijg een groot compas om mijn pols geschoven en we gaan ons klaarmaken voor de duik. Door de hoge golven wordt ik reuze misselijk en dat is geen lekker begin. We springen snel het water in en de misselijkheid verdwijnt gelijk als we een halve meter onder water zijn. Naar beneden gaan we reuze snel en het klaren van de druk in mijn oren gaat super goed. We dalen af langs een lijn en halverwege moeten we onze eerste oefening uitvoeren. Het masker vol laten lopen en weer legen. Ik heb een rotmasker op en het water blijft in mijn neus zitten. Gelukkig wen ik naderhand wel aan het gevoel. Het duiken gaat soepel. Ik blijf na mijn idee aardig stabiel onderwater, maar Mike ben ik constant kwijt, en is steeds opnieuw ver boven ons. Ik voel me al beter dan gister. toen ik nog een beetje zenuwachtig was. Het is vrij rustig in het water, er zijn niet veel groepen, hoewel er 3 boten aan de oppervlakte zijn. Er is veel koraal te zien en we zien 1 duiker fotograferen. Vele barracuda's zien we in groepen voorbij zwemmen. Ik voel me al veel vrijer in het water.

    

Watching Nemo & Stringrays

De 2de duik voor vandaag voel ik me echt super. Niet meer misselijk op de boot geweest toen we naar de volgende duikspot moesten varen, dus dat is een heerlijke start. We zitten nu bij de spot 'Twins'. We gaan tot uiterlijk 15 meter onder water en komen daar uit bij 2 grote rotsformaties vol met koraal. Vele vissen die er als bescherming rond het gekleurde koraal zwemen. We zien zelfs nog Nemo met zijn zusje en ouders, en we blijven er nog een tijdje rondkijken. Sierlijke vissen dwalen nieuwsgierig om ons heen. Met handbewegingen maakt Kate duidelijk wat voor soort vis we zien, we worden snel wat wijzer. Plots ziet Kate dat een rog (Blue spotted stingerray) heel stilletjes verstoppertje aan het spelen is. We nemen een kijkje dichtbij. Het dier blijft rustig liggen. Na een paar minuten komen we uit bij een natuurlijk tunneltje onderwater, met beleid zwemmen we er door heen. 

 


blue spotted stingray

We moeten nog 2 oefeningen doen. We moeten door een buddahouding aan te houden laten zien of we stabiel in het water liggen. Ook moet ik mijn masker helemaal af doen, en dat gaat easy. Ik heb nu een ander masker en deze werkt 10 keer beter, gelukkig...
Als we om de 2de rots willen gaan zwemmen komen we een duiker tegen die alleen is. In de theorie heb ik toch gelezen dat je nooit alleen mag duiken, maar na wat aanwijzingen volgen we Kate en de andere duiker de andere kant op. Beetje vreemd, maar wel grappig. Plots zie ik een flinke grote vis vanachter een rots komen. Ik wijs snel naar Kate doordat ik denk dat het een Triggerfish is. Kate geeft me gelijk en wordt dolenthousiast. Het lijkt wel of ze het dier voor de eerste keer ziet, heerlijk om met haar te duiken.. De Trigger kan nogal gevaarlijk zijn als we te dichtbij zijn (zoals we nu zijn...) en hij heeft zijn vinnetje achter zijn hoofd opstaan. Het dier kan dan heel agressief worden, gelukkig staat zijn vinnetje in zijn goede bui (naar beneden) en hij zwemt wat rond zodat we hem goed kunnen bekijken en gaat er daarna weer vandoor. Op het koraal zie ik ook nog een grote lilla bol. Kate raakt het aan en wijst naar ons. Ik voel er ook aan en het voelt reuze zacht. Later hoor ik van Rob dat de 'Nemo's' zich daar ook wel eens in verschuilen.

Christmastree worms

Verder zijn er vele 'Christmastree worms' (zie foto hierboven) Vele vrolijke kleurtjes op het rose koraal. Als Kate haar hand er langs haalt verschuilen de tree's zich als een speer in het koraal en komen na een paar seconden weer tevoorschijn. Voor het eerst gaat de tijd veel te snel voorbij en mijn Buddy Mike zit met weinig lucht. We gaan op weg naar de boot en deze keer gaan we in het open water naar boven, ipv langs een touw. We moeten op 5 meter blijven rondzwemmen, en dit lijkt nu wat lastiger doordat er geen touw zit. We komen hier Rob nog tegen die samen met zijn Buddy ook op weg naar boven is. Na het spoelen van alle duikspullen vullen we het logboek in en krijg ik mijn tijdelijke pasje als open water duiker. YES, ik heb em binnen. De volgende dag hebben we niet meer gedoken, het was genoeg geweest. Het is een heerlijke herinnering en een gave ervaring rijker...

Morgen nog een dagje rust en dan terug naar Bangkok 

 

 

Achtergrond informatie :

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...