Australie

Andere bezochte / te bezoeken landen:
Up ] China /Tibet ] Nepal ] India ] Thailand ] Laos ] Vietnam ] Cambodja ] Nieuw Zeeland ] [ Australie ]

Reisverhalen en Tourtips :
 
20.09.2004 - 4 dagen Sydney
11.09.2004 - New South Wales
05.09.2004 - Queensland - deel 2
23.08.2004 - Queensland - deel 1
17.08.2004 - The Northern Territory
11.08.2004 - de Australische Outback
02.08.2004 - Victoria & South Australia
26.07.2004 - Welkom in Sydney
Tip: auto kopen 1
Tip: auto kopen 2
Tip: ayers rock
Tip: great barrier reef
Tip: Kosciusko
Tip: great ocean road
Tip: auto kopen & ticket info

Oppervlakte

7.682.300 km≤ (226,7 x Nederland)

Hoofdstad

Canberra

Inwonertal

19,3 miljoen (2000)

Bevolkingsdichtheid

2,5 inwoners per km≤  (2001)

Godsdienst

Anglicaans (22,1%), Rooms-katholiek (27%), overige christelijke groeperingen (21,9%), islamitisch (1,1%), boeddhistisch (1,1%) overige godsdiensten (16,6%), 11,3% niet aangesloten bij een geloofsgemeenschap.

Taal

Engels; inheemse talen

Nationale feestdag(en)

26 januari (Australia Day), 25 april (ANZAC Day)

Klimatologische gesteldheid

Droog tot semi-droog; variŽrend van  gematigd in het zuiden en oosten tot tropisch in het noorden

 

Via Ausstralie terug naar Bankok ???  Hier moet je een uitreisticket Bangkok voor hebben

Hier een Tip van Kjelt en Willeke / www.lowlandersontour.nl

"Morgen vliegen jullie dat prachtige land al weer uit. Nieuw land, nieuwe stempel in het paspoort. Wij mogen trouwens de komende 3 jaar AUS niet zo makkelijk in. Moeten we officieel gaan aanvragen bij de ambassade, omdat we te lang gebleven zijn. Zo'n electronisch visum is maar 3 maanden geldig, maar dat is ons nooit verteld (en het staat ook niet op je stempel in je paspoort). Dus toen wij naar 5 mnd. weggingen werden we even uit de rij geplukt. Vliegen jullie trouwens terug naar Bangkok ? Want dan moet je een geldig ticket Thailand uit kunnen tonen bij het inchecken (het verhaal we gaan over land naar Laos of Vietnam werkte niet bij onze vliegmaatschappij) . Dat kregen we bij het bevestigen van onze vlucht in Sydney te horen (en wij wouden nog wel in Bangkok naar een ticket shoppen) Uiteindelijk voor de zekerheid maar een goedkoop ticket in Sydney geregeld. En alleen in Sydney werd er naar dat ticket gevraagd, in Bangkok konden we zo doorlopen. Je kunt trouwens ook zo doorlopen op Schiphol. Aangezien wij een vlucht via Rome hadden staat er nergens meer douane je op te wachten. Wel handig als je nog wat cd's uit Bangkok wil meenemen. Oja leuke tip voor Bangkok: fietsen door de stad. De NL gids is een beetje vaag figuur


Deet in Aussie ( een tip van de werelverkenners.nl)

Deet: We zijn toch wel lekgestoken. Plaatselijke dichtheid van 4 bulten per
vierkante centimeter. Toch hebben we het idee dat het wel helpt, maar je
moet echt onder je kleren ook smeren en liefst dan nog eens op strakke
plekken. Zeker in het Kakadu NP (naast Darwin) is het een gekkenhuis. Maar
ook Lichfield NP is erg. We hebben in Darwin 80% deet gekocht, sterk spul,
maar beter dan Tropenzorg. Voelt lekkerder op je huid. NIET OP JE GEZICHT
SMEREN. Da prikt.


Visum australie aanvragen (Tip van www.worldtrip.nl)

Hoioi,
lees net ff bij jullie voorbereidingen over de visums. Ik heb nog een aanvulling/verbeteri  ng.  Het visum voor Australie kan je online aanvragen bij:
http://www.eta.immi.gov.au/ETAAusXEn.html
Op deze site kan je het visum een jaar vooraf aanvragen en kosten zijn: AUD20 per persoon. Komt ongeveer neer op 12euro per persoon!
Ad.


Auto kopen in Australie 

Een andere mogelijkheid (dank aan Yvette en Boudewijn) is http://www.travellers-autobarn.com.au/ 

Daar kun je een auto kopen en ze kopen Ďem tegen een gegarandeerde prijs terug. Afhankelijk van de auto en je onderhandelingskwaliteiten tot zoín 50%.
Een veelgehoorde tip is : zoeken naar prikbord berichten waar andere backpackers autos verkopen.... ( wel iets hoger risico ) 

Sydney

Achtergronden
AustraliŽ heeft een oppervlakte van ruim 7,5 miljoen vierkante kilometer, zoín 185 keer Nederland! Het land is bestuurlijk ingedeeld in 

een zestal staten (Queensland, New South Wales, Victoria, South Australia, Western Australia en Tasmania) en twee territoria: de Australian Capital Territory met de Australische hoofdstad Canberra, en de Northern Territory met Darwin als hoofdstad. 

AustraliŽ is vooral een oeroud continent, waar de laatste 50 miljoen jaren geen grote geologische activiteiten hebben plaatsgevonden. In deze periode hebben verwering en erosie ongestoord hun stempel op het landschap kunnen drukken en de vorm en diversiteit veroorzaakt die AustraliŽ zo uniek maken. Ver voor de komst van de eerste Europeanen was AustraliŽ al bewoond. Archeologisch onderzoek en mondelinge overlevering geven aan dat de oorspronkelijke bevolking, de Aborigines, waarschijnlijk tienduizenden jaren geleden vanuit Zuidoost-AziŽ in AustraliŽ zijn aangekomen. Gedurende duizenden jaren hebben de Aborigines in een uniek evenwicht geleefd met hun omgeving, totdat de Europeanen hun beschaving grotendeels vernietigden, deels door agressieve kolonisatie, deels door volledig onbegrip. In 1788 vestigden de eerste Europeanen zich op dit door de Britten in bezit genomen continent, op de plek van het huidige Sydney. Bijna een eeuw lang werd het land door de Britten gebruikt als strafkolonie. In totaal werden er 168.000 gevangenen naar dit land gedeporteerd. Immigratie van vrije kolonisten kwam pas goed op gang in de tweede helft van de vorige eeuw, vooral toen op verschillende locaties goud werd gevonden. AustraliŽ kent een grote variatie in landschappen. 

In het oosten bevindt zich de dominante, sterk geŽrodeerde Great Dividing Range, de bergketen die van noord naar zuid de vruchtbare kuststrook van het droge binnenland scheidt. In dit gebied vind je een aantal onderling sterk verschillende nationale parken die we tijdens deze reis zullen bezoeken. In het zuiden is de Great Dividing Range het meest onherbergzaam, terwijl deze meer naar het noorden toe afvlakt. In westelijke richting gaat het bergland over in de grote vlakten van het centrale laagland. In het hart van AustraliŽ wordt de woestijnvlakte onderbroken door de prachtige MacDonnell Ranges, de wereldberoemde monoliet Uluru (Ayers Rock) en de kleurrijke Olgaís. In een periode van miljoenen jaren hebben rivieren diepe en vaak zeer grillige canyons en kloven doen ontstaan, zoals de Kings Canyon in het centrum en Carnarvon Gorge in het oosten van het land. AustraliŽ is ongeveer 55 miljoen jaar geleden geÔsoleerd geraakt, nadat het was losgeraakt van andere continenten. Sinds die tijd heeft de natuur zich onafhankelijk ontwikkeld en is er een unieke inheemse flora en fauna ontstaan. 

 

dank aan Baobab voor de teksten

 
eucalyptus De meest dominante en typisch Australische plant is de eucalyptus. Ruim 75% van de bomen in AustraliŽ behoort tot dit geslacht, dat 400 inheemse soorten kent. De nationale plant van AustraliŽ is echter de acacia, waarvan er zoín 600 soorten inheems zijn. Andere voor AustraliŽ specifieke planten zijn de woestijneik (Casuarina sp.), een boom die zich onder woestijncondities kan handhaven, de zeer aparte grasboom (Xanthorrhoea sp.), de slanke Livistona-palm en de reusachtige Bunya-den. Verder heeft het land een ongeŽvenaarde rijkdom aan wilde bloemen, waarvan een groot deel in de droge gebieden voorkomt. 
Karakteristiek voor de Australische fauna zijn de buideldieren (Marsupialia), waarvan er hier 120 soorten voorkomen en slechts enkele in Zuid-Amerika. De meest voorkomende zijn de ons allen bekende kangoeroe en koala en verder de opossum en de wombat. Een wonderlijke speling van de natuur is het vogelbekdier, een uniek eierenleggend zoogdier met een snavel. Dit dier komt onder andere voor in het Lamington National Park, dat vanuit Brisbane bezocht kan worden. 

AustraliŽ is een paradijs voor vogelliefhebbers. Er zijn ruim 700 inheemse, vaak opvallend gekleurde soorten, waaronder veel papegaaien en parkieten en ijsvogels. Van de laatste is vooral bekend de reuzenbosijsvogel of kookaburra, die ook wel ĎLaughing Jackí wordt genoemd. Ook de liervogel, de honingzuiger en de met de casuaris verwante emoe leven alleen hier. 


wombat


kangoeroe

 

Emoe Oppossum Honingzuiger Vogelbekdier 
Koala
Kookaburra


aboriginal
Voor de kust van Queensland ligt nog een stuk uniek AustraliŽ: de sprookjesachtige onderwaterwereld van het Great Barrier Reef. De oorspronkelijke bevolking van AustraliŽ, de Aborigines, vormden een van de eerste beschavingen die gebruik maakten van stenen werktuigen. Van oudsher maakten zij rotsschilderingen van zichzelf en van de dieren waarop zij jaagden. De Aborigines leefden in familieverband verspreid over het land. De rechten van de Aborigines op eigen land (en cultuur) werden pas in de jaren zestig officieel deels erkend. Tot de tweede wereldoorlog was de Australische bevolking verder voornamelijk van Engelse en Ierse afkomst. Na de tweede wereldoorlog kwam er een sterke immigratie op gang uit onder meer Griekenland, ItaliŽ, voormalig JoegoslaviŽ, Nederland, Polen, Libanon en Turkije, en de laatste twee decennia uit Aziatische landen. Het hedendaagse AustraliŽ is een uitgesproken multiraciale samenleving met bijna 19 miljoen inwoners, waarbij de 230.000 Aborigines een kleine etnische minderheid vormen. Het karakter van vrijbuiters kenmerkt de Australische samenleving nog altijd: stoere sportiviteit, pioniersgeest, het buitenleven, hang naar ruimte en avontuur zijn typerend Australisch.

Het verkeer in Aussie 

Max. snelheid 60 km en op snelwegen 100/120 km per uur
Openbaar vervoer Goede verbindingen
max toegestane alcohol promillage 0,05 promille. De alcoholcontrole is streng!

Dan alle verkeersborden langs de highways. Het wegennet in en tussen de grote steden is erg goed en zal geen problemen geven

Je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt, want ga je meer de geÔsoleerde gebieden in (zuid en noordwest AustraliŽ en omgeving Darwin, Ayers Rock en de Nullabor Plain) dan vind je veel onverharde wegen, 4-wheel-drive-tracks en eindeloze tweebaanswegen door de woestijn.

De Road Trains

 

Break the drive, stay alive

Fatique will kill you 

Drowsy drivers dry

Rest and stay Alive

Stop, Revive, Survive

Take a rest and refresh

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...