Laos

Andere bezochte / te bezoeken landen:
Home ] Up ] China /Tibet ] Nepal ] India ] Thailand ] [ Laos ] Vietnam ] Cambodja ] Nieuw Zeeland ] Australie ]

Reisverhalen en Tourtips :
 
20.03.2004 - Weekje in Vientiane ??
17.03.2004 - Tubing in Vang Vieng
14.03.2004 - Noi Vieng
11.03.2004 - Trekking in Laos
09.03.2004 - Muang Khua en Noi
05.03.2004 - Speedboot naar Luang Prabang

We komen Laos binnen via Chiang Saen/Thailand, oftwel Huai Xai, vandaar per boot naar Luang Prabang. Dan naar boven richting Nong Khiaw, Muang Khua, naar links Luang Nam Tha.  Dan terug naar Luang Prabang vanwaar riching Vang Vieng, Phon savan en dan is het tijd om richting de Vietnamese grens te gaan....
Misschien wel vliegen via Vientiane .....

 

Oppervlakte

236.800 km2 (ca. 7 x Nederland)

Hoofdstad

Vientiane

Inwonertal

5,1 miljoen (1997)

Bevolkingsdichtheid

21,5 inwoners per km2 (1997)

Godsdienst

Boeddhisme (60%); Animisme en andere religies (40%)

Taal

Lao (officiële taal); Frans, Engels en etnische talen.

Nationale feestdag(en)

24 januari (Army Day); 13-15 april (Nieuwjaar); 2 december (National Day)

Klimatologische gesteldheid

Tropisch; regenseizoen mei - oktober; droge seizoen november - april

Tips van reizigers onderweg 

Tips van kjelt en willeke -  www.lowlandersontour.nl

- check je visa wanneer je hem aanschaft staat er tourist op (15 dagen) non immigrant (30 dagen). Ook bij de grens opletten dat ze goed stempelen.
- U$ en travellercheques zijn overal in wisselbaar bij BCEL bank staat overal dat ze geen geld op VISA card meer geven. We hebben mensen gesproken die wel met VISA geld gekregen in Vientiane.
- Wij vonden het zuiden (Bolaven plateau en Si Phan Don en het noorden (Luang Nam Tha en Luang Prabang) het mooist. We hebben toeristen gesproken die in het noordwesten (Chiang Khong/Huang Xai) Laos binnenkwamen en in het zuiden vanuit Pakse naar Vietnam of Cambodja reisde. Hoef je geen dubbele stukken te doen.
- Onze LP was ruim 2 jaar oud. Meeste prijzen waren 10% gestegen. Reistijd was 10% minder dankzij betere bussen en wegen.
- Vang Vieng is toeristisch (leuk om even te relaxen)
- 3 daagse trekking hebben we geregeld bij het toeristenbureau in LNT en kostte 35U$ pp

Visa voor Laos duurt drie dagen!  www.doendani.com 
Om een land binnen te komen heb je bij sommige een visa nodig. Bij Thailand krijg je deze gratis bij elk vliegveld of elke grensovergang. Voor Laos kun je deze bij de ambassade van Laos in Bangkok krijgen, maar ook bij zowat alle reisburo's en guesthouse's Wat wij niet wisten was dat ze dan gewoon je paspoort opsturen naar Bangkok en dat dit drie werkdagen duurt. Tel drie werkdagen bij zaterdagochtend op ( dag van aanvraag ) dan kom je bij woensdagochtend uit! 
Op ons dooie gemakkie zijn we inmiddels naar Chang Kong ( grenspost tussen Laos en Thailand) afgereisd, want de mogelijkheid was aanwezig dat we ons visa + paspoort bij de grens konden ophalen.

 

Reactie van Jochem over visum laos
ik las bij laos over het visa dat dat 3 dagen duurt.
ben er zelf net geweest en je kan ook aan de grens met chang kong(thailand)/ huxhai een 15 dagen visa krijgen voor 30US$(net als bij de vliegvelden en de vriendschapsbrug).
laos is geweldig, vooral de mensen zijn erg vriendelijk, geen opdringerige verkopers en tuktuk drivers.
nog een tip, neem ook euro's mee, krijg je momenteel veel meer voor dan voor dollars, ook in vietnam en thailand.
29.06.2003

Luang Prabang Sunset 

Achtergronden

Laos, Vietnam en Cambodja hebben alledrie deel uitgemaakt van het Franse Indochina. De huidige grenzen zijn relatief kort geleden getrokken. Samen met het buurland Thailand vormen deze landen etnisch en historisch een uiterst boeiende regio. Eén van de opvallendste karakteristieken van de regio is dat zij zoveel verschillende minderheden telt. Met name in de bergen van Laos en Vietnam leven tientallen stammen, die als gevolg van een lang isolement hun tradities nog goed bewaard hebben. De voorouders van veel stammen kwamen vanuit Indonesië en Melanesië, via China de regio binnen. Hun invloed is nog duidelijk zichtbaar in de gelaatstrekken van bijvoorbeeld de Khmer in Cambodja.

 

 


Laos
Vientiane

'Patuxai', Laos' 
Daarnaast is de invloed van de Chinese cultuur in deze regio groot. Er is een eeuwenlange immigratiestroom vanuit Zuid-China geweest, waaruit bijvoorbeeld de Viets, de grootste bevolkingsgroep van Vietnam is ontstaan. Deze Viets breidde hun rijk tussen de 10e en 16e eeuw steeds verder naar het zuiden uit, waarbij de hindoeïstische Cham werden gedecimeerd. De Cham zijn hier nu nog slechts een kleine minderheid, hoewel zij eens een groot volk waren, dat bijdroeg tot de val van het Khmer-rijk. De Khmer zijn ook nu nog de grootste bevolkingsgroep van Cambodja. 

Zij beschouwen zichzelf als afstammelingen van de brahmaan Kambu, naar wie Cambodja ooit vernoemd werd. Ook de Indiase cultuur heeft een opmerkelijk stempel achtergelaten, met name in Cambodja. Er vond hier vanuit India tussen de 2e en 6e eeuw veel handel plaats. Samen met de kooplieden kwamen de Brahmanen, die het hindoeïsme uitdroegen. Vandaag de dag zie je die invloed nog duidelijk terug in veel monumenten, met name in een aantal tempels van Angkor. In de lange geschiedenis van Zuid Oost-Azië waren alle verschillende bevolkingsgroepen hier veelvuldig met elkaar in oorlog. Daardoor ontstonden steeds nieuwe, kleine of grotere koninkrijken. In het zuiden was het rijk van de Khmer, met Angkor als hoofdstad, tussen de 9e en de 13e eeuw enorm uitgestrekt en invloedrijk. 



In het noorden van Thailand en Laos nam het koninkrijk Sukothai in de 13e en 14e eeuw een belangrijke plaats in. De Fransen breidden hun invloed in deze streek sterk uit in de 19e eeuw. Daarbij annexeerden zij vanuit Vietnam langzaamaan steeds meer land ten oosten van de Mekong. Laos fungeerde voor hen vooral als buffer tegen het onafhankelijke Siam (nu Thailand) en Myanmar, dat onder Brits bestuur stond. Het zou nog tot na de tweede wereldoorlog duren voordat Laos, Vietnam en Cambodja zelfstandige staten werden. Het aanzien van de jaren ’70 van de vorige eeuw in deze regio werd vooral bepaald door de bekende oorlog tussen Noord- en Zuid-Vietnam, en door het beruchte Rode Khmer-regime in Cambodja. Sindsdien is het nu al lange tijd weer rustig.


mekong river

 

Wel ondervond de economie van dit alles zeer grote gevolgen. Dit is met name nog merkbaar in Cambodja, waar vooral mensen met een opleiding het slachtoffer werden van het bewind. Het land begint zijn problemen pas nu langzaam achter zich te laten, hoewel de verbijstering over wat er gebeurd is nog steeds voelbaar is bij zijn bevolking.

dank aan baobab voor de teksten

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...