china-tibet-baobab

Toer tips /  Reis verhalen 
Up
30.09.2003 - Onze ervaringen china
27-30.09.2003 - Met de bus naar Nepal
26.09.2003 - dagje gyantse
22.09.2003 - 4 dagen trekking
18.09.2003 - 4 dagen lhasa
17.09.2003 - op naar lhasa
16.09.2003 - Een dagje Shengdu
15.09.2003 - richting shengdu
14.09.2003 - een dagje songpang
13.09.2003 - Een helse rit naar Songpang
12.09.2003 - 200 kilometer terreinrijden
11.09.2003 - De Geelkap orde
10.09.2003 - Op naar tibet
09.09.2003 - op naar Lanzhou
07.09.2003 - de baobabgroep
07.09.2003 - 2 dagen peking
06.09.2003 - vliegen naar Peking
05.09.2003 - Het Afscheid van Rotterdam
china-tibet-baobab
Tip: tibet-potala paleis
tip : Lhasa in het kort
Tip: chinese muur

dd.18.06.2003 - Negatief Reisadvies opgeheven in China 

 

dd.01.05.2003 - aanpassing reis 

Onze rondreis China Tibet ‘Gebedsvlaggen in de wind’ (reisnummer 358) hebben wij aangepast en wordt in de nieuwe vorm uitgevoerd zolang het advies geldt. Ons verblijf in Beijing laten we vervallen. Na aankomst op het vliegveld van Beijing nemen we een aansluitende vlucht naar Xi’an. Xi’an was ooit het beginpunt van de beroemde Zijderoute en was één van de belangrijkste Chinese keizersteden. Hier bevindt zich onder andere het wereldberoemde Terracotta leger. In Xi’an zullen we twee nachten verblijven en op dag 4 van de reis de nachttrein naar Lanzhou nemen, waar we op dag 5 van de reis aankomen. Vanaf hier gaat de reis weer volgens oorspronkelijk programma. Vanwege het verschil in kosten tussen de dagen in Beijing en Xi’an en het binnenlandse transport, bieden wij op dag 4 een excursie aan naar het Terracotta leger in Xi’an, inclusief transport, gids en entreegelden. De reissom, reisduur en vertrekdata blijven gelijk. Wij denken hiermee een zeer interessant programma aan te bieden voor de eerste dagen van de reis, in plaats van de vrije dagen in Beijing

Alle reizigers die al geboekt hebben voor één van deze reizen, worden middels een brief door ons op de hoogte gebracht.

Er geldt geen negatief advies voor andere bestemmingen. Baobab zal zich echter coulant opstellen door geen kosten te berekenen, indien reizigers die geboekt hebben voor een reis naar China, naar een andere Baobab reis willen omboeken.


BAOBAB reizen
Valkenburgerstraat 124
1011 NA Amsterdam
Tel: 020 - 6275129
Fax: 020 - 6245401
e-mail:info@baobab.nl
internet:www.baobab.nl
 vanaf  2.345  reisnr. 358  


Gebedsvlaggen in de wind


 

Voordat je China hebt bezocht, kun je je eigenlijk niet voorstellen hoe enorm veel facetten dit land kent. Iedere streek heeft zijn eigen specifieke landschap, minderheden, geschiedenis en keuken. 
Tijdens de 29-daagse reis door China en Tibet ligt de nadruk op de Tibetaanse cultuur en alle uitingen daarvan. We reizen daarbij soms op grote hoogte en maken met tentjes een lichte driedaagse trekking tussen de bergen. Zo kunnen we ons eigen tempo bepalen en stoppen waar we willen.
Deze reis kun je met recht een tocht naar een andere wereld noemen. Je kunt China en Tibet, met zijn legendarische bergen en bijzondere bewoners, niet bezoeken zonder er voor altijd door geraakt te blijven. Het ruige landschap wordt slechts af en toe onderbroken door wapperende gebedsvlaggen, eenzame tenten of herders die hun yaks hoeden. 
Het massieve Potala-paleis roept het beeld van de afwezige Dalai Lama op, en overal zie je monniken in hun rode boeddhistische gewaden. De hoge ligging van de gebieden waar we doorheen reizen maakt deze reis redelijk zwaar. 

Wij hebben de reis echter zo opgebouwd, dat je bij aankomst in Lhasa al enigszins aan de hoogte gewend bent. In China bezoeken we Beijing en Chengdu, waar je kennis maakt met de traditionele Chinese cultuur. Verder ligt de nadruk tijdens de reis echter op Tibetaanse elementen. Uiteraard bezoeken we alle belangrijke steden van Tibet. Daarnaast verkennen we de graslanden rond Xiahe, en trekken we door het ongerepte Amdo-gebied, dat een prachtige natuur kent met veel Tibetaanse dorpjes en kloosters. 

Om Tibet echt goed te ervaren trekken we de wandelschoenen aan en maken een lichte trekking rond het schitterende Yamdruk Tso-meer. Daarbij kamperen we middenin de natuur, omringd door besneeuwde Himalaya-reuzen. We eindigen onze reis in de lieflijke Kathmandu-vallei van Nepal. Omdat we je zoveel mogelijk willen laten zien, leggen we de grootste afstanden af met binnenlandse vluchten. Waar de afstanden het mogelijk maken, hebben we verder uiteraard beschikking over onze eigen bus.





Dagprogramma 



Dag 1 Vertrek uit Nederland
We vertrekken vandaag met Lufthansa naar de Chinese hoofdstad Beijing.

Dag 2 Beijing, vrije middag
Bij aankomst in Beijing worden we opgewacht door de reisbegeleiding en naar het hotel gebracht. Je hebt vandaag nog ruim de tijd om de stad te verkennen.

Dag 3/4 Beijing, vrije dagen
Beijing (Peking), de hoofdstad van China, telt ongeveer 12 miljoen inwoners. Je hebt ruim twee vrije dagen om op je gemak de vele bezienswaardigheden in en nabij de stad te bekijken, en dat is geen dag teveel. De bekendste plek van de stad is het Plein van de Hemelse Vrede (Tian An Menplein), waaraan onder meer de Poort van de Hemelse Vrede ligt met het beroemde portret van Mao Zedong. Achter deze poort ligt de Verboden Stad. Binnen de hoge dikke muren ligt een prachtige verzameling van paleizen, paviljoens en terrassen. Je kunt hier alleen al gemakkelijk een volle dag doorbrengen. Aan het Tian An Menplein liggen verder het mausoleum van Mao Zedong en de grote Hal van het Volk. Verder vind je in Beijing een groot aantal oude tempels, waarvan de ‘Tempel van de Hemel’ een van de prachtigste bouwwerken in China is. Naast grote bouwwerken zijn er ook stadswijken met smalle straatjes (hutongs) en sfeervolle pleintjes. Binnen het centrum kun je je het beste verplaatsen per fiets, net als talloze Chinezen dat doen. Wil je in Beijing grotere afstanden overbruggen dan kun je beter een taxi of de (goedkopere) metro nemen. Vlak buiten de stad ligt aan een meer het fraaie Zomerpaleis, omgeven door een mooi park. Velen zullen een voorstelling van de Beijingopera willen bijwonen, maar een voorstelling in het Acrobatiek Theater is zeker zo indrukwekkend.

Dag 5 Beijing, vrije ochtend en vlucht naar Lanzhou
De ochtend kun je vrij besteden in Beijing of deelnemen aan een optionele excursie naar de Grote Muur. Zo’n 90 km buiten Beijing gelegen slingert de muur zich heuvel op, heuvel af door het landschap; een schitterend gezicht! Het stuk muur dat wij bezoeken is deels gerestaureerd en iets minder toeristisch dan de stukjes dichter bij Beijing. Een wandeling over dit immense bouwwerk is een ‘must’ in elke Chinareis. In de vooravond vliegen we over een afstand van zo’n 1300 km naar Lanzhou, de hoofdstad van de provincie Gansu.

Dag 6 Lanzhou - Xiahe
Vanaf Lanzhou beginnen we aan onze tocht door het randgebergte van het Tibetaanse plateau naar Chengdu. We vertrekken per bus via een onherbergzaam en indrukwekkend gebied naar het op 3000 meter hoogte gelegen lamaïstische kloosterdorp Labrang in het stadje Xiahe. Onderweg rijden we door moslimstadjes, zullen we enkele typisch Chinese moskeeën zien en komen we veel Hui tegen, een moslimminderheid in deze regio. Ook stoppen we kort in Linxia, waar je kunt lunchen en even kunt rondkijken. Hier leven veel Dongxiang, een minderheid die waarschijnlijk afstamt van het leger van Djenghiz Khan.

Dag 7 Xiahe, vrije dag
Vandaag maken we voor het eerst tijdens deze reis kennis met de Tibetaanse cultuur. Het Labrangklooster is het belangrijkste Tibetaanse klooster buiten Tibet en wordt bewoond door monniken van de Tibetaanse Geelkapsekte (Gelukpaorde). Ondanks het feit dat het klooster tijdens de Culturele Revolutie veel te lijden heeft gehad, zijn er nu toch weer zo’n 2000 monniken en bruist het van religieuze activiteit. Wij hebben de gelegenheid om daar uitgebreid getuige van te zijn. De monniken houden zich bezig met bidden, mediteren, musiceren, thangka’s schilderen en tal van andere zaken. Het complex wordt dagelijks door vele pelgrims bezocht, die elke gebedsruimte binnen stappen en een gebedsronde rond het complex maken. De wanden van de kloostergebouwen zijn beschilderd met kleurige afbeeldingen van de vele goden en beschermers die de Tibetaanse godsdienst kent. Rondom het klooster loopt een pelgrimsroute langs gebedsmolens en stupa’s. Het is ook erg leuk om wat rond te dwalen door de straatjes van Xiahe. Verder leent de prachtige bergachtige omgeving zich goed voor een wandeling.

Dag 8 Xiahe - Langmusi
We rijden vandaag over de graslanden van het oude Tibetaanse gebied Amdo naar het zuiden. Het landschap is glooiend en biedt af en toe uitzicht op besneeuwde toppen. ‘s Zomers zijn de graslanden een zee van bloemen, waaronder vele zeldzame soorten, zoals edelweiss. We komen in een zeer dunbevolkt gebied met enkele Tibetaanse dorpjes. In het gebied leven voornamelijk halfnomadische Tibetanen met hun kudden yaks en schapen. ‘s Winters leeft men in de dorpen, ‘s zomers trekt men met de kudden over de graslanden. Van mei tot oktober vind je overal op de vlakte groepen tenten van de nomaden. We zullen een bezoek aan een nomadenfamilie brengen en daarbij vrijwel zeker de fameuze yakboterthee aangeboden krijgen. De yaks en schapen leveren hun eigenaars alles van melk, wol en vlees tot huiden. Laat in de middag komen we aan in Langmusi, waar we overnachten in een zeer eenvoudig hotelletje, dat vlakbij een klooster van de Gelukpa ligt.

Dag 9 Langmusi - Songpan

Vandaag voert de tocht door een mooi landschap van grasvlakten. Na elke pas volgt weer een nieuwe uitgestrekte vlakte. Hier leven veel grote roofvogels die zich regelmatig in de buurt van de weg vertonen. Zo’n 25 km voor Songpan dalen we af in de vallei van de Minrivier. Het landschap verandert van een grasvlakte in een groene vallei met bomen en landbouwgronden.

Nota bene: de conditie van de route tussen Xiahe en Songpan kan slecht zijn. Zware regenval kan de ondergrond gedeeltelijk veranderen in een modderpad en zelfs tijdelijk slecht begaanbaar maken. Dit kan tot gevolg hebben dat we vertraging oplopen en later in Songpan arriveren. Wanneer de rit meer tijd in beslag neemt, overnachten we in eenvoudige accommodatie onderweg.


Dag 10 Songpan, vrije dag

Songpan is een sfeervol oud stadje in het noorden van de provincie Sechuan. Op deze vrije dag kun je kiezen tussen een verkenning op eigen gelegenheid van het stadje met zijn oude stadspoorten, oude brug, kleine tempeltjes en moskeeën of een tocht per paard naar een klein Tibetaans klooster. Ervaring in het paardrijden is niet vereist, de paarden zijn mak en we rijden stapvoets. Het gebied is prachtig, met hoge groene bergen, diepe valleien met heldere beekjes en een rustieke sfeer. Onderweg komen we door leuke Tibetaanse dorpjes en zien we de bevolking op het land werken. We brengen een bezoek aan het Tibetaanse klooster, terwijl de begeleiders de lunch klaarmaken. Er wonen hier zo’n 40 monniken en soms is het mogelijk een kijkje te nemen in hun verblijven in het klooster. Tijdens de lunch geniet je van de rust van deze plaats en heb je een mooi uitzicht op de bergen. Ook op de weg terug is er genoeg te zien, met uitzicht over de Minvallei en Songpan. Bij terugkomst is er nog wat tijd om rond te kijken in het stadje.

Dag 11 Songpan - Chengdu

Op deze lange reisdag dalen we door de ruige Minvallei af naar Chengdu. We volgen de Minrivier, die zeker in de regentijd een kolkende watermassa laat zien. Langzaam wordt het landschap groener en beboster. We passeren kleine dorpjes en je hebt prachtige uitzichten in dit ruige landschap. Onderweg zien we Qiang (een minderheidsgroep), die opvallen door hun kleurige kleding.

Dag 12 Chengdu, vrije dag

Vermoeide reizigers kunnen bijkomen in een van de vele theehuizen van Chengdu. Vóór de Culturele Revolutie was Chengdu beroemd om zijn ‘uitgaansleven’ in de theehuizen, waar men onder het genot van een kopje thee vertier zocht met schaken en mahjong spelen. Tijdens de Culturele Revolutie werden de theehuizen gesloten, maar de oude traditie is nu weer helemaal in ere hersteld. Thee drinken is in China een heerlijk tijdverdrijf: bij aankomst haal je je kopje, dat flink gevuld is met verse thee. Daarna brengen schenkers urenlang vers heet water langs, totdat je kopje zo slap is geworden dat je toe bent aan een nieuwe. In Chengdu liggen diverse kloosters, maar daarvan is het Wenshuyuan klooster één van de interessantste. Dit klooster vervult een belangrijke rol in het Boeddhisme in China en fungeert niet alleen als religieus, maar ook als sociaal centrum. Het is bovendien bijzonder oud. Oorspronkelijk werd het gebouwd in de zesde eeuw, de gebouwen die je er nu ziet stammen uit de 17e eeuw. Het klooster heeft ook een theetuin tussen zijn muren, en mag bogen op één van de beste vegetarische restaurants van China. In het Wenhua Park ligt de belangrijkste taoïstische tempel van de stad, het Qing Yang Palace. In de dierentuin of het Panda Research Centre kun je de bekende grote panda zien, die in de bossen van deze provincie leeft. Je kunt in Chengdu ook genieten van de bekende Sechuankeuken met zijn pittige gerechten. ‘s Avonds is er in het centrum van de stad een antiek en curiosamarkt.

Dag 13 Vlucht Chengdu - Lhasa, vrije middag

Vroeg in de ochtend vliegen we naar de hoofdstad van Tibet, Lhasa. Bij helder weer heb je een magnifiek uitzicht over het woeste gebergte tussen de laagvlakte van Chengdu en de hoogvlakte van Tibet. Door de (over het algemeen) vroege aankomsttijd heb je ‘s middags al tijd om de stad te verkennen en te wennen aan de hoogte.

Dag 14 - 17 Lhasa, vrije dagen

Lhasa spreekt al eeuwen tot de verbeelding van reizigers. In de 17e en 18e eeuw bereikten berichten van missionarissen de westerse wereld over een mystieke, imposante stad met een unieke bevolking en cultuur. Door zijn geïsoleerde ligging op 4000 meter oefende Lhasa steeds meer aantrekkingskracht uit op avonturiers en ontdekkingsreizigers. Het was voor veel mensen een uitdaging om ooit de stad te bereiken en met eigen ogen te mogen aanschouwen. In de 19e en een deel van de 20e eeuw werd Tibet afgesloten voor buitenlanders. Veel westerlingen probeerden Lhasa in vermomming te bereiken, maar bijna iedereen faalde. Lhasa is sinds de 7e eeuw, met enige tussenpozen, het centrum en de hoofdstad van Tibet geweest. Sinds de Dalai Lama’s het land regeren is het ook het religieuze centrum. In en rondom Lhasa vinden we vele monumenten van deze unieke cultuur. Het beeld van Lhasa wordt gedomineerd door het Potalapaleis, het winterpaleis van de Dalai Lama’s. Het imposante bouwwerk ligt op een heuvel en overziet de stad. Het bestaat uit een gedeelte voor de bestuurlijke en administratieve zaken en een gedeelte voor religieuze aangelegenheden, met prachtige boeddhabeelden, grafstupa’s van de Dalai Lama’s en bijzondere fresco’s. Het kost wat zweetdruppels voor je alle trappen tot aan de poort beklommen hebt, maar het is de moeite meer dan waard! Verder naar het westen ligt het Zomerpaleis, het Norbulinka. Dit complex van paleizen en tempels is gebouwd rond een grote tuin. Door de meeste Dalai Lama’s, ook de huidige, werd het Norbulinka als een veel plezieriger woonomgeving ervaren dan het donkere en sobere Potalapaleis. Het werkelijke centrum van de stad wordt gevormd door de Jokhangtempel en de Barkhor, de pelgrimsronde die kloksgewijs om de Jokhangtempel heen loopt. De Jokhang wordt beschouwd als de heiligste tempel van Tibet en dagelijks lopen vele pelgrims van binnen en buiten de stad de Barkhorronde; een wandelroute kloksgewijs om de Jokhangtempel heen, waarmee de pelgrims een religieuze daad stellen en ze hun plaats in het Nirvana, de boeddhistische hemel, proberen te verdienen. Het is een belevenis om de pelgrims te observeren; enorm veel prachtig geklede mensen uit diverse streken van Tibet, bezig met religieuze handelingen, terwijl je ze gebeden hoort prevelen. Langs de Barkhorronde staan verder veel handelaren die allerlei koopwaar aan de man proberen te brengen, wat voor nog meer leven op straat zorgt. Net buiten de stad vind je nog twee van de belangrijke kloosters van Tibet, het Drepung en het Seraklooster. Aan deze twee kloostersteden waren in hun hoogtijdagen rond de 10.000 monniken verbonden. Samen met het wat verder weg gelegen Gandenklooster vormden Sera en Drepung de drie “Seats of State”, de kloosters waar van oudsher de politieke beslissingen genomen werden. Vrijwel dagelijks worden er in de kloosters gebedsdiensten gehouden waar je vaak een kijkje mag nemen. Het lage monotone gezang van de monniken maakt een onuitwisbare indruk.

 

Facultatieve excursie naar Ganden

Vanuit Lhasa is het mogelijk om een facultatieve excursie te maken naar een belangrijk klooster in de omgeving van Lhasa. Het klooster van Ganden behoort tot “de grote drie”, de drie Geelkapkloosters waar de politiek bedreven werd en die de meeste hoge ambtenarenmonniken leverden voor regeringsinstanties. Dit klooster is tijdens de Culturele Revolutie geheel verwoest, maar inmiddels mooi gerestaureerd. Het lopen van de, rondom het Gandenklooster gelegen, pelgrimsronde is een fantastische belevenis. Doordat het klooster op een bergtop ligt heb je een prachtig uitzicht over de vallei van de Lhasarivier.



Dag 18 Lhasa - Yamdruk Tsomeer – Nakartse, trek

Per bus rijden we vanuit Lhasa door de Yarlungvallei naar de Kamba La-pas (4794 m). Vanaf deze pas heb je letterlijk en figuurlijk een adembenemend uitzicht over het turkooizen Yamdruk Tsomeer (Schorpioenmeer), dat omringd wordt door besneeuwde toppen. We dalen af naar Nakartse waar we na de lunch beginnen aan onze vierdaagse trek. Het gebied waar wij doorheen lopen is glooiend. De zwaarte van de wandelingen ligt dus niet zozeer in de hoogteverschillen of de lengte, maar meer in de hoogte waarop men loopt (boven 4000 meter). De rust, het natuurschoon en het contact met de Tibetanen verlenen een bijzonder karakter aan deze trek. Deze eerste dag zullen we in zo’n 2 à 3 uur naar onze eerste kampeerplaats lopen, waar we onze tenten opzetten aan de oevers van het meer. Tijdens de trek kamperen we in tweepersoonstentjes. Je moet zelf voor een slaapmatje en een (warme) slaapzak zorgen. Houd er rekening mee dat het ‘s nachts koud kan zijn, met name in het voor en najaar. Het beste is om een warme pyjama of warm ondergoed mee te nemen. Je bagage wordt voor je vervoerd. Onze gidsen zorgen voor het eten, al is hulp van de deelnemers welkom. De maaltijden tijdens de trek zijn eenvoudig en niet inbegrepen.

 

Nota bene 

1)      De trek bij Yamdruk Tso is voor iedereen met een normale conditie te doen. Als richtlijn kun je aanhouden dat je, als je in Nederland zeven uur kunt wandelen, ook de trek in Tibet met plezier kunt meemaken. Degenen die de trek te zwaar achten kunnen dag 18 tot 20 doorbrengen in Lhasa. Vanuit Lhasa heb je de mogelijkheid om excursies te maken naar bezienswaardigheden buiten de stad. Je reist dan op dag 21 op eigen gelegenheid naar Nakartse. De kosten voor deze drie overnachtingen, eventuele excursies en het vervoer naar Nakartse zijn niet inbegrepen in de reissom.

2)      Bij of na hevige regenval kan het voorkomen dat we voor de trekking een ander gebied moeten kiezen. Het is uitzonderlijk dat dit gebeurt. Van tevoren is dit niet te voorspellen, en dit kan alleen ter plekke worden beoordeeld door de reisbegeleider.

 



Dag 19/20 Yamdruk Tso - trek

Op dag 19 lopen we in zo’n 5 uur naar onze volgende kampeerplek. Het terrein is voornamelijk vlak en de route loopt deels langs de oevers van het meer. Op de glooiende grasvlakten rondom Yamdruk Tso liggen kleine dorpen. De lokale bevolking leeft grotendeels van de opbrengst van hun kuddes yaks en schapen, waarmee ze over de omliggende graslanden trekken. Men leeft hier in alle rust en er komt maar zelden een vreemdeling. Onze komst wekt dan ook nieuwsgierigheid. De bevolking is zeer vriendelijk en zo maak je makkelijk kennis met het dagelijks leven van de Tibetanen in dit afgelegen gebied. We kamperen aan de oever van het meer, met prachtige besneeuwde bergreuzen aan de horizon. Dag 20 is onze langste wandeldag (zo’n 7 uur). We steken dan ook een pas over. Dit is een stevige klim van zo’n anderhalf uur, maar het landschap is overweldigend. Vanaf de pas heb je een magnifiek uitzicht over het kleine Dumo Tsomeer en het grillig gevormde Yamdruk Tsomeer. Het pad voert tussen beide meren door. Overigens is het ook mogelijk om deze wandeling over te slaan en met de bagagetruck mee te rijden over een mooi bergpad. We dalen af en lopen naar onze laatste kampeerplaats aan de voet van het Samdingklooster. Tijdens de Culturele Revolutie is dit klooster verwoest, maar nu leven er weer monniken en is het klooster hersteld.

Dag 21 Einde trek, per bus naar Gyantse

Vandaag lopen we in zo’n 2 uur terug naar Nakartse. Hier lunchen we en pikt de bus ons op om naar Gyantse te rijden, een mooie tocht. We passeren de Karo Lapas (5045 m), waar je weer een prachtig uitzicht hebt op het omringende landschap. Hoge sneeuwtoppen en machtige gletsjers liggen hier bijna binnen handbereik. Onderweg passeren we typische, kleine Tibetaanse dorpjes. Erts in de rotsen geeft de wanden aan weerszijden van de weg een bijzondere rode kleur. Aan het eind van de middag arriveren we in Gyantse.

Dag 22 Gyantse, vrije dag

In Gyantse wonen nog weinig Chinezen en de plaats heeft daardoor veel van zijn Tibetaanse karakter behouden. De leukste manier om Gyantse te leren kennen is zomaar wat rond te slenteren en de vredige sfeer in je op te nemen. In de ochtend heb je de gelegenheid om de Kumbum, de beroemde chörten (het Tibetaanse woord voor stupa) in Gyantse te bezoeken. Deze stupa uit de 15e eeuw bevat duidelijk invloeden uit de hoogtijdagen van de Newarikunst uit Nepal. Dat is vooral terug te vinden in de allesziende ogen van Boeddha en de magnifieke fresco’s waarmee de stupa gedecoreerd is. In het nabijgelegen Palkhorklooster vind je nog meer prachtige voorbeelden uit deze bloeitijd. Boven Gyantse, op een heuvel, ligt de Dzong, het fort dat in 1904 door de Britten bij hun opmars naar Lhasa belegerd werd. Het is gedeeltelijk verwoest, maar je hebt er een prachtig uitzicht over de stad en het klooster. ‘s Middags kun je rondwandelen door dit typisch Tibetaanse stadje en bijvoorbeeld een kijkje nemen in een tapijtweverij.

Dag 23 Gyantse - Shigatse

Vandaag staat de korte rit naar Shigatse op het programma. Vlak voor Shigatse maken we een korte omweg naar het Shaluklooster. Shalu was een centrum van mystieke en psychische trainingen (zie: de zwevende monniken uit ‘Kuifje in Tibet’). Na dit bezoek rijden we naar Shigatse, de tweede stad van Tibet. Hier staat het Tashilhunpoklooster, de belangrijkste reden om een bezoek aan Shigatse te brengen. Het klooster werd in 1447 door de eerste Dalai Lama gesticht. Het klooster werd vervolgens de zetel van de Panchen Lama, de tweede in rang na de Dalai Lama. Door de eeuwen heen was er regelmatig rivaliteit tussen de Panchen Lama’s en Dalai Lama’s. Het klooster is een van de spectaculairste in Tibet. Opvallend is de negen verdiepingen hoge thankamuur. In de Maitreyahal staat een 26

Dag 24 Shigatse - Sakya - Lhatse

Vanuit Shigatse rijden we verder over de Tibetaanse hoogvlakte. Na enkele uren verlaten we de hoofdweg en rijden naar Sakya. Dit is het belangrijkste klooster van de Sakyapa, de Roodkapsekte. Het dorp Sakya is een van de meest fotogenieke dorpen van Tibet. Alle huizen zijn, ten teken van loyaliteit aan de Sakyapa, in de tinten grijs, rood en wit geschilderd. Een prachtig gezicht! Doordat het klooster ook als vesting fungeerde konden veel kunstvoorwerpen bewaard blijven. De centrale gebedshal staat boordevol Boeddhabeelden. Een wandeling door het dorpje is zeer de moeite waard. Het is met name langs de oevers van het riviertje, waar veel mensen de was doen, een bedrijvige drukte. Na ons bezoek aan Sakya rijden we terug naar de hoofdweg. We overnachten vandaag in een eenvoudige truckstop in Lhatse.

Dag 25 Lhatse - Oud Tinggri

De tocht naar Tinggri voert door een fraai landschap. Naarmate we meer naar het zuidwesten reizen, krijgen we een steeds mooier zicht op de indrukwekkende toppen van de Himalaya. We rijden over passen van ruim 5000 meter en zien dat ook op deze hoogte kleine nederzettingen gevestigd zijn. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je gaan wandelen op de grasvlakten rond het dorpje, waar kudden yaks grazen. Met een beetje geluk heb je vanuit Tinggri een een onvergetelijk uitzicht op een hele rij Himalayatoppen die meer dan 8000 meter hoog zijn, waaronder de Cho Oyu en de Makalu. Even verderop doemt boven de bergen de top van de Mount Everest op, met 8848 m hoogte de hoogste berg ter wereld. De kans op helder weer is op de Tibetaanse hoogvlakte vrij groot, terwijl vanaf de Nepalese kant deze bergen vrijwel de hele zomer door de wolken verborgen blijven. Tinggri is een uitvalsbasis voor expedities naar de Mount Everest. We overnachten in een eenvoudig maar erg gezellig guesthouse met een veranda die een prachtig uitzicht biedt op de Himalaya. In een centrale leef en kookruimte, waar een eenvoudige maaltijd bereid wordt, is het goed toeven rond de kachel.

Dag 26 Oud Tinggri - Kodari

Vandaag staat er een lange rit op het programma. We rijden verder met onze bus over de Tibetaanse hoogvlakte en passeren nog een tweetal passen van meer dan 5000 meter alvorens we van het Tibetaanse plateau afdalen. Vooral het uitzicht van de Lalung La-pas is betoverend. Dichtbij liggen de indrukwekkende top van de Shishapangma (8212 m) en nog enkele andere bergreuzen. We duiken een kloof in, dalen steeds verder en in verbazend korte tijd verandert het landschap van een kale rotsige hoogvlakte in een diepe groene canyon met aan alle kanten watervallen, waarvan het water soms over de weg heen stroomt. De watervalletjes verzamelen zich tot snel stromende beken en rivieren die zich met donderend geweld een weg naar beneden banen. Verder naar beneden zien we een begroeiing die steeds weelderiger wordt, en ook fraaie rijstterrassen. Als we uiteindelijk bij het Chinese grensplaatsje Zhangmu aankomen, zijn we meer dan 3000 meter gedaald. Na de formaliteiten bij de Chinese grenspost rijden we per truck naar de Nepalese grenspost; indien er geen truck is moeten we lopen (anderhalf uur) en huren dragers in voor de bagage. We overnachten in een eenvoudig guesthouse, even voorbij Kodari in Nepal. Het geluid van de snelstromende BhoteKosi rivier hoor je op de achtergrond.

Nota bene: als de tijd en de toestand van de weg het toelaten bestaat de mogelijkheid dat we vandaag nog doorrijden naar Kathmandu. De reisbegeleiding zal ter plaatse bekijken of dit mogelijk is.


Dag 27 Kodari – Kathmandu, vrije middag

‘s Ochtend rijden we in ongeveer 4 uur naar Kathmandu. We verblijven in een gerieflijk hotel in het centrum van de Nepalese hoofdstad. ‘s Middags heb je de tijd om de verschillende bezienswaardigheden in en rond Kathmandu te bezoeken. Zeer de moeite waard is een wandeling door het oude stadsdeel, Durban Square, waar zich diverse prachtige tempels bevinden. Je kunt ook naar de beroemde stupa’s van Bodnath en Swayambunath of naar het hindoeheiligdom Pashupatinath gaan. Op geringe afstand van Kathmandu liggen de steden Patan en Bhaktapur, waar zich eveneens veel tempels, paleizen en andere bouwwerken bevinden. In Thamel, het toeristencentrum van Kathmandu, kun je leuke souvenirs kopen. Hier zijn ook honderden restaurantjes gevestigd, waar je alles kunt bestellen van Nepalees eten tot Italiaanse pasta of Hollandse appeltaart. Daaraan kun je merken dat Kathmandu al vele jaren van toerisme gewend is. Na onze weken in Tibet zul je dit echter zeker niet als een probleem ervaren.

Dag 28 Kathmandu - Delhi

Je hebt de ochtend nog om Kathmandu verder te verkennen. ‘s Middags vlieg je naar Delhi, waar je later op de avond aansluiting hebt op onze vlucht naar Amsterdam.

Dag 29 Aankomst in Amsterdam.


 

 

Vertrekdata en bijzonderheden


vanaf 1 april 2003
LH 4467
AMS V vr 15.00
FRA A vr 16.10
LH 720
FRA V vr 17.25
PEK A za 08.30
LH 761
DEL V vr 02.25
FRA A vr 07.05
LH 4450
FRA V vr 08.30
AMS A vr 09.35

Alle tijden zijn lokale tijden
LH = Lufthansa
AMS = Amsterdam
FRA = Frankfurt
PEK = Peking
DEL = Delhi
V = vertrek
A
= aankomst


Nota bene
Deze vluchtgegevens zijn onder voorbehoud. Het definitieve vluchtschema krijg je ongeveer twee weken voor vertrek toegestuurd. In sommige gevallen kan ook de luchtvaartmaatschappij nog worden gewijzigd en het is mogelijk dat wij ons doo

Verlengings- en wijzigingsmogelijkheden


Het is mogelijk om eerder dan de groep heen te vliegen of later terug. De vluchten hiervoor zijn te allen tijde op aanvraag, en houd er rekening mee dat deze afwijkende vluchten duurder kunnen uitvallen dan de vluchten behorende bij de oorspronkelijke groepsboeking. Het verschil zullen we uiteraard in rekening brengen. We informeren je graag over mogelijkheden en prijzen. Houd er rekening mee dat de mogelijkheden zeker in het hoogseizoen beperkt zullen zijn.
Voor het verlengen van je reis berekenen wij € 50 administratiekosten per boeking.
Eventuele aanvullende hotelovernachtingen verzorgen wij niet. Als je op eigen gelegenheid op een andere dag vliegt dan de geplande (groeps)reisdata is het dus raadzaam om zelf voor onderdak te zorgen.
Het is ook mogelijk alleen het landarrangement van een rondreis te boeken en de vluchten zelf te arrangeren. Op verzoek verstrekken wij je graag de prijs van een los landarrangement. Geef ons dan ook altijd je eigen vluchtschema door, en geef aan waar je van plan bent om je bij de groep te vervoegen. Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om ruim op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor wijzigingen in vertrekdata van onze groepsreizen.
Als je eerder vertrekt of langer blijft dan de groep zijn de transfers van en naar de luchthaven niet inbegrepen. Deze dien je dan ter plaatse zelf te regelen en te betalen. De reisbegeleider adviseert je hierbij natuurlijk graag.
Na boeking brengen wij voor elke wijziging in de reisovereenkomst € 50 per boeking in rekening.
Vanaf 56 dagen voor vertrek worden omboekingen naar een andere reis of vertrekdatum behandeld als een annulering.

Aantal deelnemers

Minimaal 10, maximaal 20 personen

Inbegrepen

Vliegreizen, alle vervoer op reisdagen, (hotel)accommodatie in tweepersoonskamers en in sommige plaatsen in meerpersoonskamers, de trek bij Yamdruk Tso inclusief gidsen en tenten, inreisvergunning (permit) voor Tibet, Nederlandse reisbegeleiding.

Niet inbegrepen

Vaccinaties, visakosten, ticketbelastingen, maaltijden en drankjes, alle entreegelden, facultatieve excursies, fooien, groepspot. De kosten voor een eventuele landcruiser (zie bij ‘vervoer’) zijn ook niet bij de reissom inbegrepen.

 

Vervoer

Tijdens deze reis maken we grotendeels gebruik van onze eigen, niet airconditioned bus. Op enkele plaatsen wordt gebruik gemaakt van meerdere kleine busjes. Een groot deel van de route gaat over ongeasfalteerde wegen, die op zich niet slecht zijn maar de busreizen toch vermoeiend kunnen maken. Ook weersomstandigheden zijn van invloed op de conditie van deze wegen en kunnen eventueel vertraging veroorzaken. Enkele grotere afstanden worden per vliegtuig afgelegd.

Nota bene
Bij hevige regenval kan het in het regenseizoen voorkomen dat we voor enkele trajecten in plaats van een bus landcruisers nodig hebben. Van tevoren is dit niet te voorspellen, en dit kan alleen ter plekke worden beoordeeld. Het is uitzonderlijk dat dit gebeurt. In dit geval kan er sprake zijn van meerkosten, die ter plekke door de groep moeten worden bijbetaald.

Overnachtingen

In de meeste plaatsen maken we gebruik van eenvoudige middenklassenhotels op basis van tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. In de kleinere plaatsen is de accommodatie wat eenvoudiger en hebben de kamers niet altijd een eigen badkamer. Het platteland van Tibet kent vaak alleen zéér eenvoudige accommodaties, waar sanitaire voorzieningen en de hygiëne meestal niet goed zijn. Omdat deze plaatsen je echter wel inzicht geven in het echte Tibet willen we ze niet vermijden vanwege hun gebrekkige accommodatie. De kamerindeling vindt plaats op basis van tweepersoonskamers. In de kleinere plaatsen kan het af en toe voorkomen dat je met meer mensen op een kamer slaapt, met name in het Amdogebied en in Oud Tinggri. Op de trek rond Yamdruk Tso wordt gekampeerd in tweepersoonstenten. Je moet zelf zorgen voor een slaapmatje en een goede warme slaapzak. Vooral tijdens de reizen in het najaar zal het ‘s nachts koud zijn tijdens het kamperen. Een warme pyjama of warm ondergoed is dan aan te raden.


Bijkomende kosten

De bijkomende kosten in Nederland:

Visakosten
Indien je er voor kiest de visumaanvraag voor China en Nepal via ons en Het Visumburo Taurus te laten verzorgen, worden de visum- en de administratiekosten al aan je doorberekend op de factuur. De totale kosten bedragen € 122 per persoon (inclusief € 40 administratiekosten) . Indien je ervoor kiest om de visumaanvragen zelf te verzorgen bedragen de totale kosten € 82 per persoon (onder voorbehoud van wijzigingen). Zie ‘Reisdocumenten

Ticketbelastingen (waaronder veiligheidstoeslagen, “passenger service charge” heffingen en luchthavenbelastingen) De ticketbelastingen voor deze reis bedragen € 94,94(onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen). Deze worden vooraf op de factuur in rekening gebracht

De bijkomende kosten ter plaatse:
Wij willen hier graag een indicatie geven van het bedrag dat je mee moet nemen. Houd er echter rekening mee dat het om een indicatie gaat, en het een momentopname is. Stijgingen van kosten ter plekke, maar ook ontwikkelingen in de koers kunnen maken dat de kosten in de loop van het jaar veranderen. Daarnaast wijken individuele bestedingspatronen van elkaar af en zal het bedrag dat ter plekke wordt uitgegeven dus nooit voor iedereen hetzelfde zijn. Uitgaand van een zuinig bestedingspatroon, zou men in totaal moeten kunnen rondkomen met een minimumbedrag van € 675. Onder dit bedrag vallen maaltijden, fooien, entreegelden, visakosten en luchthavenbelastingen ter plaatse en overige, kleine uitgaven. Wij raden je aan om meer mee te nemen, voor mogelijke souvenirs, maar ook als reserve, en indien je aan facultatieve excursies wilt deelnemen.


Maaltijden + ontbijten
Gemiddeld geef je aan maaltijden tijdens deze reis tussen de € 85 en €100 per week uit. Als je alcoholische dranken bestelt of luxe uit eten gaat, wordt het bedrag uiteraard hoger. Ook tijdens de trek rond Yamdruk Tso zijn de maaltijden niet inbegrepen. Hiervoor wordt 350 Yuan door de reisbegeleider geïnd.

Entreegelden
Ervan uitgaande dat je de belangrijkste bezienswaardigheden zult willen bezoeken, geef je aan entreegelden minimaal € 125 uit. Ook de entreegelden voor bezienswaardigheden die onderweg (of tijdens reisdagen) zullen worden bezocht zijn exclusief, en zijn in dit bedrag opgenomen.

Luchthavenbelastingen
Voor de binnenlandse vluchten wordt luchthavenbelasting geheven. De kosten hiervoor bedragen in totaal ongeveer RMB 100, zo’n € 12. Daarnaast bedraagt de luchthavenbelasting voor de internationale vlucht, bij vertrek uit Kathmandu NPR 1000 (± € 14, onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen).

Facultatieve excursies
Alle activiteiten die je tijdens je reis onderneemt en die niet als reisonderdeel staan vermeld in de uitgebreide routebeschrijving, betaal je uiteraard zelf. Hieronder vallen ook alle activiteiten die genoemd worden op vrije dagen (ochtenden en/of middagen), inclusief het hiervoor benodigde vervoer. Facultatieve excursies zijn in het totaalbedrag niet inbegrepen, omdat wij tevoren niet weten hoeveel je er gaat maken.



Fooien

 

In de meeste landen wordt heel anders tegen het fenomeen ‘fooien’ aangekeken dan wij gewend zijn. Terwijl wij normaliter een fooi geven wanneer iemand zijn werk goed gedaan heeft, ziet men buiten Europa een fooi meestal als een vast onderdeel van het inkomen. Daarmee wordt een fooi voor dienstverlenend personeel een vaststaand recht, dat niet samenhangt met de inspanning die ervoor gepleegd is. De meeste mensen die tijdens je reis diensten voor je verrichten, zoals chauffeurs, gidsen, dragers, koks en hotelpersoneel, zullen dan ook een fooi van de groep verlangen. Zeker als zij meerdere dagen met de groep te maken gehad hebben, zullen zij bij het uitblijven van een fooi verontwaardigd en gekwetst zijn. Wij willen je vragen rekening te houden met deze gedachtegang, en je aan te passen aan de ter plaatse geldende normen. Daarbij willen wij benadrukken dat Baobab Reizen er uiteraard voor zorgt dat de mensen die lokaal voor ons werken een goed salaris krijgen. Dit neemt echter niet weg dat er ter plaatse nog een fooi van de reizigers wordt verwacht, als blijk van waardering voor de geleverde service. De reisbegeleiding adviseert je hierbij en kan het geven van fooien namens de groep eventueel via een groepspot coördineren. De eventuele fooi voor de reisbegeleiding is niet bij de reissom inbegrepen.


Groepspot

Uit praktische overwegingen zal de reisbegeleiding over het algemeen aan het begin van de reis voorstellen om een pot in te stellen, waaruit gezamenlijke uitgaven betaald kunnen worden. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om fooien, entreegelden, en in enkele gevallen om drankjes of maaltijden. Dit spaart bij activiteiten die als groep worden ondernomen veel tijd uit bij de entree van bezienswaardigheden, het afrekenen in restaurantjes e.d. Uiteraard worden er uit de groepspot alleen uitgaven betaald die de hele groep betreffen. De reisbegeleiding zal vragen of iemand uit de groep de pot wil beheren. Als dit niet het geval is, zal de reisbegeleiding het beheer op zich nemen. Het uitdrukkelijke voorbehoud geldt, dat in geval van diefstal of verlies van de pot, noch de deelnemer die de pot beheert, noch de reisbegeleiding of Baobab Reizen hiervoor financieel aansprakelijk gesteld kunnen worden. Wel zal de pot met de grootste zorg en voorzichtigheid bewaard worden. De beheerder van de pot zal tijdens de reis, indien gewenst, regelmatig inzicht geven in de uitgaven. Van alle inkomsten en uitgaven wordt aan het einde van de reis een overzicht gegeven. Houd er echter rekening mee dat het in veel landen onmogelijk is om alle uitgaven met bonnen te verantwoorden.

 

Vertrek uit Nederland

Je dient twee uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn. De gegevens over het verzamelpunt op Schiphol staan vermeld in de reisbescheiden, die je uiterlijk één week voor vertrek toegestuurd krijgt. Op Schiphol zal een vertegenwoordig(st)er van Baobab Reizen je vliegticket overhandigen en je eventueel helpen in te checken. Als je op de heenreis niet met de groepsvlucht meegaat, krijg je je vliegticket thuisgestuurd.

 

Op verzoek kunnen wij een hotel in de omgeving van Schiphol regelen. Kamerprijs vanaf €100. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen

 

Verzoeken om speciale plaatsen in het vliegtuig te reserveren zijn in de praktijk vrijwel onmogelijk te honoreren. Zelfs op Schiphol op de dag van vertrek blijken verzoeken, preferenties of reserveringen niet of afwijkend te zijn uitgevoerd. Slechts in geval van medische indicatie kunnen wij plaatsen voor je reserveren als daartoe volgens een medische verklaring noodzaak bestaat. Dit dien je direct bij boeking door te geven.


Gezondheid en EHBO

De gezondheidszorg in China en Tibet is van wisselende kwaliteit. In de grotere steden is de gezondheidszorg die voor reizigers toegankelijk is, over het algemeen redelijk. In het Amdo-gebied, waaronder Xiahe, tijdens de trek rond het Yamdrok Tso-meer en onderweg naar Kathmandu is enkele dagen lang geen gezondheidszorg bereikbaar. Aangezien wij niet medisch bevoegd zijn en onderstaande adviezen in de loop van het jaar kunnen veranderen, raden wij je aan om ruim vier weken voor je vertrek de GGD in je regio te raadplegen voor de laatste informatie. Je kunt ook de Vaccinatielijn voor Reizigers (tel. 0900-9584), de Reiskliniek van het Haven Ziekenhuis in Rotterdam (tel. 0900-5034090) of je huisarts bellen. Tevens kun je de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ‘ www.lcr.nl’ bezoeken. Lees ook de folder 'Wijs op Reis' die je met de factuur krijgt mee gestuurd. Gebleken is, dat medische instanties sterk uiteenlopende tarieven voor vaccinaties hanteren. Door er enkele in je regio te bellen, kun je je misschien tientallen euro's besparen. Sommige verzekeraars vergoeden vaccinaties en malariatabletten. Vaccinaties zijn niet verplicht. Over het algemeen wordt het volgende geadviseerd:

 


DTP (difterie, tetanus, polio)

Indien je eerder bent gevaccineerd (o.a. als kind) is één injectie per 15 jaar voldoende. Anders dien je voor vertrek twee DTP-injecties met ten minste vier weken tussentijd te halen en na zes maanden een derde. De beschermingsduur is 15 jaar.

 


Hepatitis A

Een vaccinatie geeft één jaar bescherming, en kun je het beste ongeveer twee weken voor vertrek halen. Na een tweede vaccinatie, die een half jaar of langer na de eerste gegeven wordt, ben je minstens tien jaar beschermd.


Buiktyfus

Tegen buiktyfus kun je ofwel drie capsules, ofwel één injectie halen. De bescherming begint bij beide na ongeveer 14 dagen en geldt voor vier jaar.

 


Diarree

In de meeste gevallen geneest diarree met een dieet van lichtverteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging dient ORS, een mengsel van zouten en suiker, dat wordt opgelost in water. Bij aanhoudende diarree kan bijvoorbeeld op reisdagen loperamide gebruikt worden.


Voedsel en water
Voedsel en water zijn in China en Tibet soms minder betrouwbaar. Door je aan de volgende regels te houden, kun je de kans op een darminfectie beperken: Was je handen altijd met water en zeep voor het eten en na gebruik van een toilet. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kun je veilig drinken. Vermijd het drinken van leidingwater, en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes. Zorg, vooral in droge, hete gebieden, dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Rauwkost en fruit dat al geschild is zijn niet altijd veilig, evenals ongekookte melk, ijs en rauwmelksekaas. Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn. Houd er verder rekening mee dat voedsel dat al lange tijd staat, zelfs als het gebakken of gekookt is, een welkome voedingsbodem is voor allerlei bacteriën. Je reisbegeleider zal je tijdens je reis zo goed mogelijk informeren over de kwaliteit van restaurantjes en voedsel en water.

EHBO
Tijdens onze reizen heeft de reisbegeleiding een beperkte set met middelen voor eerste hulp bij zich. Als je aan onze reizen deelneemt, wordt van je verwacht dat je zelf zaken meeneemt als pleisters, (steriele) gaasjes, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Daarnaast zal een ieder voor zichzelf na moeten gaan of hij specifieke klachten of overgevoeligheden heeft. Neem in dit geval de hiervoor benodigde medicijnen mee, met eventueel je medisch paspoort. Onze reisbegeleiding heeft een eenvoudige eerste hulp-cursus gevolgd, en heeft over het algemeen praktische kennis van zaken met betrekking tot de gezondheid in ‘zijn’ land. Onze reisbegeleiding is echter niet bevoegd om medisch advies te geven. Raadpleeg in gevallen van twijfel dan ook een lokale arts.



Geld

Met een creditcard kun je geld opnemen in Beijing en in Kathmandu, maar hieraan zijn hoge kosten verbonden. Pinnen kan met postbankpas en Europas in elke grote stad in China bij de Bank of China Ook raden we je aan reischeques (Thomas Cook of American Express) en/of contant geld mee te nemen, in US $. In China en Tibet kan je US $ in alle coupures omwisselen. In Nepal worden reischeques (Thomas Cook of American Express) en/of contant geld in US $ in kleine coupures aangeraden. Vergeet niet het aankoopbewijs van je reischeques mee te nemen. Sommige banken kunnen hiernaar vragen. Bewaar ook de aankoopbon van de omwisseling van buitenlandse valuta in Yuans en Nepalese rupees; die heb je nodig bij eventueel terugwisselen in US $. Je kunt contant geld tot € 500 per persoon meeverzekeren bij de via Baobab Reizen af te sluiten reisverzekering. De koers van de Chinese yuan, waarmee in China en Tibet betaald wordt, is € 0,12; de Nepalese rupee is € 0,01342 waard (koersen eind 2002). Aan de grens van Tibet en Nepal (dag 26) en in Kathmandu kan overtollig Chinees geld omgewisseld worden naar Nepalees geld. In Nederland is het niet mogelijk om Chinese yuans of Nepalese rupees te wisselen. Bij aankomst in het hotel in Beijing kan er gewisseld worden, dit hoeft niet op de luchthaven te gebeuren. In China worden alleen in de grote steden Euro’s ter omwisseling geaccepteerd; in Tibet worden alleen in Lhasa Euro’s geaccepteerd; in Nepal kan men wel Euro’s omwisselen. Wij adviseren je naast Euro’s ook US $ als valuta mee te nemen.


Kleding

 

Wij adviseren je warme kleding voor het hoogland, regenkleding en luchtige zomerkleding voor het laagland (Beijing, Chengdu) mee te nemen. Het kan in Tibet in september en oktober koud zijn. Op bepaalde plaatsen, zoals in kloosters en tempels en traditionele gebieden, verzoeken wij onze deelnemers de lokale normen en waarden in acht te nemen. Het getuigt van respect voor de cultuur als we ons gedrag enigszins aanpassen door middel van gepaste kleding.

 

Wandelschoenen

Voor de trek bij het Yamdrok Tso-meer zijn wandelschoenen praktisch. Op wat voor schoenen je het prettigst loopt, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Doorgaans adviseren wij om reeds ingelopen bergwandelschoenen (softwalkers klasse B/C) mee te nemen die voldoen aan de volgende eisen:

bij voorkeur van leer, eventueel in combinatie met kunststof;

sterke, stugge zool met flink profiel en een stevige hiel;

hoog, dus over de enkels.

Het terrein waarover gelopen wordt is glooiend met slechts enkele steilere stukken. Door de hoogte waarop gelopen wordt kan de trek door sommigen als zwaar ervaren worden, niet vanwege de route en het terrein.

 

Kleding wassen

In de hotels in Beijing, Chengdu, Lhasa, Gyantse (na de trek) en Kathmandu kun je je kleding tegen een kleine vergoeding laten wassen. Je hoeft dus niet veel extra kleding mee te nemen.



Bagage

Koffers en rugzakken met een buitenframe zijn onhandig bij het in- en uitladen van de bus waarmee gereisd wordt. Bovendien zul je meestal je eigen bagage moeten dragen tussen de bus en het hotel en naar je hotelkamer. Ook kan je moeten helpen met het in- en uitladen van de bus. Het aanschaffen van een dure, grote rugzak is voor geen van onze reizen noodzakelijk. Wij raden je aan niet meer dan 15 kg bagage mee te nemen in één of twee kleinere sporttassen, een plunjezak of een rugzak zonder frame. Eventuele fotoapparatuur valt buiten deze 15 kg. Het is handig om je bagage in een grote plasticzak (bijvoorbeeld een vuilniszak) in je rugzak te doen, ter bescherming tegen stof en/of water. Tijdens de trekking in Tibet blijft een deel van de bagage achter; alleen het hoogste noodzakelijke wordt tijdens het lopen meegenomen.


Fotografie en video

 

Uit respect voor de cultuur dienen we enige terughoudendheid in acht te nemen bij het fotograferen en filmen van de bewoners van de landen die we bezoeken. Fotorolletjes zijn in China over het algemeen goed verkrijgbaar. Diafilms en videobanden zijn vaak moeilijker te vinden. Het opladen van accu's is in alle hotels mogelijk behalve in Tingri (dag 25) en tijdens de trek.


Voltage

De spanning in China, Tibet en Nepal is 220 Volt. Je hebt een universele stekker nodig. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken.


Reisdocumenten

 

Zowel voor China (waarvan Tibet sinds de jaren '50 deel uitmaakt) als voor Nepal heb je een visum nodig en een paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Nepal. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en deze apart te bewaren van je paspoort.

 

Benodigdheden voor visum China

Je dient voor je visumaanvraag voor China het volgende mee te sturen:

  • je paspoort
  • één pasfoto van recente datum
  • een duidelijk ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier, dat bij de factuur wordt bijgesloten

Vermeld op dit formulier niet dat je naar Tibet gaat! Dit kan soms tot vertraging van de aanvraag leiden.

 

Benodigdheden voor visum Nepal

Je dient voor je visumaanvraag voor Nepal het volgende mee te sturen:

  • je paspoort
  • één pasfoto van recente datum
  • een ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier, dat bij de factuur wordt bijgesloten
  • een kopie van de factuur/boekingsbevestiging

 

Visum via Baobab en Het Visumburo Taurus

Indien je er voor kiest de visumaanvraag voor China en Nepal via ons en Het Visumburo Taurus te laten verzorgen, worden de visum- en de administratiekosten al aan je doorberekend op de factuur( zie ‘bijkomende kosten). Als bewijs dat je voor deze dienst betaalt, wordt een visumvoucher bij de factuur gevoegd. Je dient de visumvoucher samen met de bij de aanvraag behorende benodigdheden aangetekend (incl. een aan jezelf geadresseerde envelop met € 5,75 aan postzegels voor aangetekende retourzending van je paspoort) één maand voor vertrek op te sturen naar:

Hét Visumburo Taurus

Zeeburgerdijk 88

1094 AH  Amsterdam

Tel: 020-4657502

Fax: 020-4638695

E-mail: info@visum.nl

internet: www.visum.nl

Voor verdere instructie verwijzen we naar de visumvoucher.

 

Op de website van Het Visumburo  (www.visum.nl)  kun je het verloop van je visumaanvraagprocedure volgen door hier je paspoortnummer in te vullen.

 


Zelf visa aanvragen

Als je er voor kiest om je visumaanvraag zelf te regelen, dien je als volgt te handelen:

 

China

Je kunt je visum persoonlijk bij de ambassade van China in Den Haag aanvragen. Schriftelijk indienen van Chinese visumaanvraag is niet mogelijk. Je dient de benodigdheden zoals hierboven omschreven mee te nemen, alsmede de kosten voor het visum.

Het adres is:

Ambassade van China

Anna Paulownastraat 26

2517 JX Den Haag

tel. 070 - 3028260

fax: 070 - 3551651

Openingstijden: dagelijks 09.00 - 12.00 uur

Kosten: € 42,- in contanten (onder voorbehoud van wijzigingen)

 

Nepal

Je kunt je visum persoonlijk bij het consulaat Nepal in Amsterdam aanvragen of je aanvraag schriftelijk indienen. Indien je persoonlijk de aanvraag komt indienen, krijg je je visum meestal direct. Je dient de benodigdheden zoals hierboven omschreven mee te nemen, alsmede de kosten voor het visum.

 

Het adres is:

Consulaat Generaal van het Koninkrijk Nepal

Keizersgracht 463 (hoek Leidsestraat)

1017 DK Amsterdam

tel. 020 - 6241530

fax. 020 - 6246173

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 uur - 13.00 uur.

Kosten: € 40,- in contanten (onder voorbehoud van wijzigingen)

 

Je kunt de Nepalese visumaanvraag ook per post doen. Je dient dan je paspoort met de benodigdheden aangetekend op te sturen, met een aan jezelf geadresseerde envelop met € 5,75 aan postzegels voor aangetekende retourzending van je paspoort. Het aanvragen van een visum per post duurt ongeveer vijf werkdagen. Let er op dat je je paspoort met visum binnen deze termijn terug ontvangt, neem anders tijdig contact op met het consulaat.

 

Nota Bene

  • Het is verstandig om vóór het indienen van de aanvraag eerst telefonisch contact op te nemen met de ambassade. De voor het visum benodigde zaken worden namelijk soms, zonder vooraankondiging, gewijzigd.
  • Vraag je visa niet te vroeg aan. Sommige visa hebben na afgifte een beperkte geldigheidsduur.
  • Ook aangetekende stukken kunnen wegraken en de PTT vergoedt slechts een klein bedrag.

Reisdocumenten voor Belgen

Alle boekingen gemaakt door onze Belgische reizigers worden afgehandeld door onze Belgische partner Divantoura in Gent. Voor deelnemers met de Belgische nationaliteit gelden dezelfde eisen als voor Nederlanders.Voor vragen met betrekking tot de reisdocumenten kun je contact opnemen met Divantoura. Eventuele visumaanvragen kunnen tevens door Divantoura in behandeling genomen worden.



Reisbenodigdheden /PAKLIJST


Je moet er rekening mee houden dat het zelfs 's zomers (vooral 's avonds) behoorlijk koel kan zijn in Xiahe, Langmusi, Songpan en Tibet door de hoge ligging. Houdt hiermee rekening met de keuze van je kleding. Een warm jack is zeker geen overbodige luxe. Voor de reizen met vertrekdata in april en september raden wij een warm jack, handschoenen , sjaal en muts aan, met name voor de reisdagen over de hoge passen in Tibet. Naast de gebruikelijke reisbenodigdheden heb je het volgende nodig:

• warme jas (hoog in de bergen kan het flink afkoelen)
• lange broek (zowel warm als luchtig)
• blouse of T-shirt met lange mouwen
• warme trui (hoog in de bergen kan het flink koud worden)
• geldriem / buidel voor geld en papieren
• reserve-batterij voor je camera
• regenkleding(vooral regenbroek)/paraplu (het kan in Tibet en Nepal flink regenen)
• rubberen teenslippers/sandalen voor baden en douchen
• goede wandelschoenen
• hoofdbedekking
• zonnebrandmiddel
• tampons
• insectenafweermiddel
• elementaire EHBO-spullen, zoals pleisters, anti-diarreemiddel, pijnstillers, desinfecterend middel (zie kopje 'EHBO')
• zaklantaarn
• handdoek
• plastic zakken (voor vuile was of als bescherming tegen vocht en stof, ook tijdens de trek)
• lakenzak
• warme slaapzak ('s nachts koelt het tijdens de trek af, in het voor- en najaar tot zelfs -5 °C; vanaf september kan het al vriezen; ter plaatse zijn extra dekens te huur)
• slaapmatje (voor tijdens de trek, erg handig zijn opblaasbare matjes)
De mogelijkheid bestaat om slaapzakken en slaapmatjes te huren, maar deze zijn niet altijd schoon.
• dagrugzakje
• reiswekker
• mok, theezakjes, oploskoffie etc.

Klimaat


Hieronder vind je
de gemiddelde dagtemperaturen in °C

BE LA LH

jan

 -3

-4

1

feb

  0

  1

  4

 

mrt

7

9

7

apr

 16

 15

 11

 

mei

22

19

15

jun

 17

 23

 18

 

jul

28

25

18

aug

 27

 24

 17

 

sep

23

19

16

okt

 15

 12

 11

 

nov

5

5

6

dec

 -1

 -2

  2

 

BE

= Beijing

LA

= Lanzhou

LH

= Lhasa


Reisseizoen


Wij voeren onze reizen uit in de periode tussen april en oktober, aangezien de winter in Tibet zéér koud is. Overdag zijn de temperaturen in ons reisseizoen in de regel aangenaam en ‘s avonds koelt het af. In de zomermaanden is het in een groot deel van de Chinese gebieden buiten Tibet en in de Kathmandu-vallei regenseizoen. In de vallei is het daar dan warm en vochtig. De dagtemperaturen liggen tussen de 25° en 30°C. Het hooggelegen gebied tussen Lanzhou en Chengdu heeft ook te maken met de zomermoesson, maar de hoeveelheid neerslag en de temperatuur zijn daar iets lager dan elders.


Achtergronden China

China is maar liefst 230 keer zo groot als Nederland. In het noorden wordt de grens gevormd door de eindeloze Mongoolse woestijnen, en in het westen door de Himalaya- en de Karakoram-gebergtes, terwijl het zuiden en oosten worden begrensd door de Pacifische Oceaan. Het land telt een onvoorstelbaar groot aantal bevolkingsgroepen en landschappen. In de provincie Gansu, waarvan Lanzhou de hoofdstad is, trekken we door een sterk geërodeerd gebied, waar tot ver in de 20e eeuw mensen in holen leefden. De diepe dalen die de Gele Rivier hier heeft uitgesleten leveren een bijzonder landschap op. Tibet ligt gemiddeld ruim 4000 meter boven zeeniveau, en wordt daarom wel ‘het dak van de wereld’ genoemd. Het gebied bestaat uit enorme hoogvlaktes, die begrensd worden door de Himalaya en de Karakoram. Deze gebergtes tellen de hoogste toppen ter wereld, sommige hoger dan 8000 meter. Op de hoogvlakte van Tibet ontspringen bijna alle grote rivieren van Azië: De Indus, de Brahmaputra, de Mekong, de Gele Rivier en de Yangtze. De plantengroei is er karig, maar op de lagere, nattere delen staan de graslanden ‘s zomers vol met bloemen. Er leven in China ongeveer net zoveel minderheden als er verschillende landschappen zijn. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Han-Chinezen. Daarnaast zijn er verder zo’n 55 erkende nationale minderheden, waaronder de Hui, de Mongolen, de Tibetanen en de Oeigoeren. Tijdens onze reis kom je met veel van deze minderheden in contact, zoals de Hui en de Tibetanen. Dankzij zijn formidabele natuurlijke grenzen, en als gevolg van een isolationistische politiek, bleef China eeuwenlang een ver mysterie. De geschiedenis van het land is buitengewoon complex en gaat ver terug, wel 5000 jaar. Volgens historische gegevens zou de eerste dynastie van China, de Xia-dynastie, rond 2200 v. Chr. aan de macht gekomen zijn. Een eeuwenlange wisseling van dynastieën volgde daarop. De bekendste daarvan zijn ongetwijfeld de Han-, de Tang- en de Ming-dynastieën. De eerste westerlingen kwamen per schip aan in de 16e eeuw. Alleen kleine puntjes van China werden als handelszone toegewezen, Macau aan de Portugezen en Hongkong aan de Britten. Beide werden pas relatief kort geleden weer met China herenigd. In 1911 werd de laatste keizer van China, Pu Yi, afgezet. De periode tussen de twee wereldoorlogen in was zeer roerig, en bracht als belangrijkste ontwikkeling de opkomst van de communistische beweging. In 1949 werd de Volksrepubliek China uitgeroepen, met Mao Zedong als leider. De Culturele Revolutie, een uitwas van Mao’s regime, heeft diepe sporen achtergelaten in de ontwikkeling van het land en in de hele Chinese samenleving. De autonome regio Tibet werd pas in 1950 door de Chinezen ingelijfd, en was voordien altijd een zelfstandig land. Nomadische stammen uit het noorden onderwierpen in de 2e eeuw n. Chr. de oorspronkelijke bevolking. De samenleving die daarop ontstond, was gebaseerd op verschillende, heersende familieclans en horige boeren. Deze clans werden in de 7e eeuw door koning Songtsen Gampo verenigd, en daarmee was Tibet een feit. Het boeddhisme kreeg in de 10e eeuw vaste voet aan de grond, waarna het land traditioneel geregeerd werd door de Dalai Lama, een priesterkoning. Na de Tibetaanse opstand in 1959 week de huidige Dalai Lama uit naar India. Hij reist de wereld rond om de Tibetaanse zaak te bepleiten. Behalve in Tibet, is het boeddhisme in heel China het belangrijkste geloof. Het Tibetaanse boeddhisme, ook wel Lamaïsme genoemd, is echter een aparte variant en kent nog veel elementen uit het zeer oude Bön-geloof dat hier beleden werd. Ook Tibet had veel te lijden onder de Culturele Revolutie. Na de invoering van de zogenaamde ontspanningspolitiek kregen het religieuze en culturele leven weer meer ruimte, en mogen buitenlanders het gebied weer bezoeken.

 

Tibet naar School

 

Toerisme is de snelst groeiende industrie ter wereld, die zowel de ontvangende landen als de reiziger vele voordelen oplevert. Baobab beseft echter dat niet alle effecten van toerisme positief zijn. Met dat in gedachte reizen wij door de wereld, weloverwogen en bewust van milieu en de lokale cultuur.

De afgelopen jaren zijn vele tienduizenden reizigers met Baobab op reis geweest. Uit die reizen zijn een paar unieke kleinschalige hulpprojecten ontstaan. Samen met enkele ondernemende reizigers en reisbegeleiders steunt Baobab deze lokale initiatieven. Met als doel de leefomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren zonder hun cultuur of het leefgebied te willen veranderen of aan te tasten.

Wij zullen tijdens deze reis het project “Tibet naar school” niet aandoen, aangezien het niet dicht bij onze reisroute ligt, maar willen je er toch op wijzen.

 

Het Project:

Het contact tussen een lokale gids en een deelneemster aan een Baobab-reis door China en Tibet is het begin van alles. De gids vertelde over de moeizame omstandigheden waaronder in zijn geboortedorp, Longdun Dechen, les werd gegeven op het kleine schooltje daar. In de hoop deze omstandigheden te kunnen verbeteren, werd in samenwerking met de reisbegeleidster de Stichting Tibet naar School opgericht.

In eerste instantie werden met name enkele primaire behoeftes aangepakt. Zo werd er een kok aangesteld, zodat de kinderen niet langer de hele dag zonder eten zaten. En ook werd er geïnvesteerd in kleding en lesmateriaal.

Vervolgens werd de kwaliteit verbeterd. Leraren werden bijgeschoold, en de schooltijden werden uitgebreid van alleen in de winter naar het gehele jaar door. Ook de positieve stimulans voor de ouders, bij volledige presentie, in de vorm van een kleine toelage per maand heeft bijgedragen tot een hogere opkomst onder de leerlingen. Sterker nog, in korte tijd groeide het aantal van tien naar tachtig!

Voor meer informatie over het project Tibet naar School verwijzen we je graag naar de Stichting Tibet naar School.

 

Het contactadres voor de stichting is:

Stichting Tibet naar School

F. Scholtenstraat 69-I

1051 EV Amsterdam

Tel: 050-3147986 of 020-6866063

Website: www.tibetnaarschool.nl

Email: info@tibetnaarschool.nl                                              

Gironummer/rekeningnummer: 80.15.905, t.n.v. Stichting Tibet naar School, Groningen


 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...