tip : Lhasa in het kort

Up
30.09.2003 - Onze ervaringen china
27-30.09.2003 - Met de bus naar Nepal
26.09.2003 - dagje gyantse
22.09.2003 - 4 dagen trekking
18.09.2003 - 4 dagen lhasa
17.09.2003 - op naar lhasa
16.09.2003 - Een dagje Shengdu
15.09.2003 - richting shengdu
14.09.2003 - een dagje songpang
13.09.2003 - Een helse rit naar Songpang
12.09.2003 - 200 kilometer terreinrijden
11.09.2003 - De Geelkap orde
10.09.2003 - Op naar tibet
09.09.2003 - op naar Lanzhou
07.09.2003 - de baobabgroep
07.09.2003 - 2 dagen peking
06.09.2003 - vliegen naar Peking
05.09.2003 - Het Afscheid van Rotterdam
china-tibet-baobab
Tip: tibet-potala paleis
tip : Lhasa in het kort
Tip: chinese muur



Lhasa is de hoofdstad van Tibet. Het is het bestuurlijke centrum van de regio en mede daardoor deels een Chinese stad geworden. Tegelijk is Lhasa de religieuze hoofdstad voor de Tibetanen. Het is daardoor een stad met twee gezichten: een oud Tibetaans centrum met de Potala en de Jokhang, moderne Han-Chinese wijken en rond de stad grote Tibetaanse kloosters. Lhasa is bereikbaar per vliegtuig vanuit Chengdu, Xi'an, Beijing en Kathmandu of over land vanuit Dunhuang en Golmud of vanuit Kathmandu.

 



      

De werkelijkheid is soms minder romantisch dan het beeld van Tibet dat vooral door Hollywood is geschapen. De Tibetanen zijn ook gewone mensen met hun zorgen van alledag en zijn niet voortdurend aan het mediteren of te leviteren. De religie is er wel overduidelijk aanwezig, ook in de devotie van de pelgrims. De Culturele Revolutie is inmiddels jaren geleden en de Tibetanen hebben een mate van religieuze vrijheid en allerlei religieuze gebouwen zijn gerestaureerd en vernieuwd. Tegelijk is het bestuur duidelijk in handen van de Chinese overheid, ondanks de deelname daarin van Tibetanen.

 

Geschiedenis 

De geschiedenis van Tibet is veel gecompliceerder dan soms wordt voorgesteld. De nu dominante Geelmutsen Sekte (waarvan de Dalai lama het hoofd is) wist in de 17e eeuw met hulp van de Mongolen andere Tibetaanse sekten te verslaan. Een eeuw later werden de Mongolen verslagen met Chinese hulp en erkende Tibet onderschikking aan de keizer. Van 1912 tot 1949 was China in burgeroorlog en verloor het gezag over Tibet. De Volksrepubliek beschouwde zich als erfgenaam van het keizerrijk en alle gebieden die daartoe behoorden. Onder dreiging van een opmars van het leger erkende Tibet in 1951 deel van China te zijn. De (toen 16-jarige) Dalai Lama mocht aanblijven als geestelijk leider, maar zijn wereldlijk gezag werd duidelijk ingeperkt. Tegelijk kwamen er, vooralsnog, in de buitengebieden hervormingen waarbij de kloosters hun macht als feodale landheren verloren. Tegen die achtergrond ontstond de opstand die culmineerde in de vlucht van de Dalai Lama in 1959. Daarna werd in heel Tibet de sociaal-economische macht van de kloosters gebroken. 

De Culturele Revolutie 

(1966-76) betekende dat in heel China alles wat oud, feodaal en 'bijgeloof' was radicaal werd aangepakt. In Tibet resulteerde het in de verwoesting van veel tempels en kloosters en onderdrukking van de religie en tradities. Daarna kwam er weer wat vrijheid, binnen de beperkte Chinese definitie van religie, terwijl in het oude Tibet religie veel meer was dan geestelijk leven. Ook economisch ging het geleidelijk wat beter. De nieuwe vrijheid maakte ook contacten met de buitenwereld, waaronder het ballingsoord Dharamsala, gemakkelijker. Eind jaren '80 waren er in Lhasa demonstraties die door het Chinese leger de kop in werden gedrukt. Sindsdien is er een ambivalent evenwicht. Lhasa moderniseert en ook Tibetanen nemen daarin deel. Tegelijk is er een wederopleving van de religie en de macht van de kloosters hetgeen door de overheid met wantrouwige argusogen wordt bezien. 

Hoogte 

Lhasa ligt al op 3700 meter hoogte en op weg naar Xigaze zijn passen boven de 5000 meter. 

Bereikbaarheid 

Lhasa / Tibet is moeilijk bereikbaar. je hebt een speciaal reispermit nodig en kunt dus niet op de bonnefooi ernaartoe gaan. Er zijn maar heel beperkt vluchten naar Lhasa (vanuit Kathmandu, Chengdu en enkele andere steden in China). Over land zijn er twee routes, allebei zwaar, een vanuit Nepal en de ander de noordelijke route vanuit Golmud. 

De hoofdstad van Tibet bestaat uit een Chinees en een Tibetaans deel. Het Tibetaanse deel is het meest interessante. Hier kun je heerlijk rondzwerven en "verdwalen" in de kleine straatjes. Even wennen aan het stof en het gebrek aan hygiëne. De Tibetanen vriendelijk en nieuwsgierig. Soms worden we aangeklampt door grote, woest uitziende Khampa, die snuisterijen probeerd te verkopen. Er zijn diverse restaurantjes waar je veilig en goedkoop kunt eten. Ze serveren er Tibetaans, Indiaas, Chinees en zelfs Westers eten.



      

Jokhang Tempel  

 De Jokhang-tempel is het meest heilige oord van Tibet. Je ziet er veel pelgrims die hier uit heel Tibet naartoe komen en soms maanden onderweg zijn. Voor de tempel staan de pelgrims van 's ochtends vroeg tot aan de avond, al knievallend en gebeden prevelend. Fotograferen dient met enige discretie gedaan worden. De Jokhang is in 650 gesticht door Songtsen Gampo. In de tempel staat het grote beeld van Sakyamuni dat de Chinese prinses Wen Cheng aan de koning schonk. Zongkaba, de stichter van de Sekte der Geelmutsen, riep de Jokhang uit tot de belangrijkste plaats voor religieuze vieringen. De begane grond van de tempel bevat ongeveer twintig kapellen, gewijd aan boeddhistische godheden, Indiase heiligen en Tibetaanse koningen. Muurschilderingen beelden de zegening van het Nirvana en de gruwelen van de hel uit. Vanaf het schitterende dak heeft u een goed uitzicht over Lhasa en de Potala. 
Entree: 70 yuan entree p.p. (ongveer  7 euro)



Barkhor Bazaar  

Rond het centrale plein bij de Jokhan in de oude stad is in nauwe straten de Barkhor-bazaar, de markt waar allerlei religieuze en profane goederen worden verkocht. Met name in de vroege morgen en begin van de avond is het druk op de markt. Over de prijs moet natuurlijk onderhandeld worden. Rondom deze bazaar zitten ook leuke restaurantjes.

 



      

Potala Paleis  

 Het Potala-paleis is de oude residentie van de Dalai Lama. De huidige gebouwen dateren uit de 17e eeuw. Het paleis, van hout, aarde en steen gemaakt, heeft dertien verdiepingen en is meer dan 117 meter hoog. Het telt ruim duizend kamers en zo'n twintigduizend beelden. Een deel van het paleis had een religieuze functie, het andere deel was voor seculier gebruik. Het paleis bevat tal van prachtige zalen en religieuze schatten. Vanaf 6 uur in het zachte licht heb je een fantastisch zicht op het plein tegenover de Potala. 

 


      

Drepung Klooster  

Het beroemde, in 1416 gestichte, Drepung Klooster bood in zijn hoogtijdagen aan 10.000 monniken onderdak. Het was een van de grootste en rijkste kloosters ter wereld. Het regeerde over zevenhonderd onderkloosters en bezat grote landgoederen. Het was ook dé universiteit van Tibet. Sinds halverwege de jaren tachtig is het klooster weer een actief religieus centrum. 



      

Ganden Klooster 

Het Ganden Klooster ligt 40 km ten noordoosten van Lhasa en de tocht erheen is prachtig. Het ligt op 4500 meter hoogte. Dagelijks vertrekken vele pelgrims naar Ganden om hun karma te zuiveren. Het klooster werd in 1409 gesticht door Zongkaba en had meer dan 4000 monniken. Ganden is tijdens de Culturele Revolutie volledig verwoest. De monniken zijn de verschillende gebedsruimten weer aan het opbouwen en dat geeft een goed beeld van het vakkundige werk dat ze verrichten. Aan te raden is om behalve de verschillende kloostergebouwen te bekijken ook de pelgrimsroute rondom het complex te lopen. Deze geeft prachtige vergezichten over de sneeuwtoppen. 

Zomerpaleis 

De zevende Dalai Lama heeft in 1755 het Zomerpaleis Norbulinka gebouwd en iedere opvolgende heerser heeft hier zijn eigen gebouwen aan toe gevoegd. je kan er de troonzaal, de privé-woning van de Dalai Lama, een ontvangstzaal en het woonverblijf van zijn moeder bezichtigen. De stijl is een bizarre mengeling van religieus-traditioneel en modern.

Accommodatieselectie

Qua budget hotels zaten wij in het Banakshol hotel. Eenvoudige tibetaanse kamers. Warm water en 2 x perdag een thermosfles voor koffie, thee enof noodles.

Overigen :

Je kunt fietsen huren, taxi's zijn goedkoop en hebben in de stad 1 prijs en je kunt overal internetten.

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...