overlijden buitenland

Home ] Up ] consulaire hulp ] arrestatie in buitenland ] Opgenomen Ziekenhuis ] [ overlijden buitenland ] vermist in buitenland ]


Het verdriet dat het overlijden van een dierbare met zich meebrengt, wordt verergerd indien dit in het buitenland gebeurt. Een vreemd land, vaak ver van huis, waar nabestaanden niet bekend zijn met de plaatselijke procedures, zorgt in veel gevallen voor een moeilijke situatie.
Hier vindt u informatie voor familieleden en vrienden van de overledene, over een situatie die verre van gemakkelijk is. Lees hier meer over de gang van zaken en over wat het ministerie van Buitenlandse Zaken kan doen in geval een Nederlander in het buitenland overlijdt .

  • Wat gebeurt er als een dierbare in het buitenland overlijdt terwijl ik in Nederland ben?

- indien het overlijden van een Nederlander in het buitenland aan de ambassade of het consulaat bekend wordt gemaakt, neemt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag (de consulaire afdeling DCZ/CM) direct contact op met de plaatselijke politie in Nederland die het bericht bij de nabestaanden brengt.
- het ministerie van Buitenlandse Zaken doet al het mogelijke om te voorkomen dat nabestaanden via de media op de hoogte worden gesteld van het overlijden. Helaas is dit toch niet altijd te vermijden.
- het ministerie van Buitenlandse Zaken zal de wensen van de nabestaanden met betrekking tot de bestemming van het stoffelijk overschot, aan de ambassade of het consulaat doorgeven.
- het is niet altijd mogelijk de wensen van de nabestaanden uit te voeren. In sommige landen is het bijvoorbeeld niet toegestaan het lichaam te cremeren.
- het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft met nabestaanden in contact totdat de begrafenis of crematie in het buitenland heeft plaatsgevonden, of het stoffelijk overschot naar Nederland is overgebracht.

  • Wat kan ik doen als een dierbare overlijdt terwijl we samen in het buitenland zijn?

De reisorganisatie, de lokale politie of een consulair medewerker van de ambassade of het consulaat kan u adviseren hoe u te werk kunt gaan. Indien u problemen hebt met de vreemde taal, zijn medewerkers van de ambassade of het consulaat altijd bereid u te helpen. Overlijdensgevallen moeten worden geregistreerd in het land waar men overlijdt. Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk informatie hebt over de overledene en uzelf. Dit houdt in:
- volledige naam
- geboortedatum
- paspoortnummer
- waar en wanneer het paspoort is afgegeven
- laatst bekende adres
- namen van nabestaanden van de overledene (indien u dat zelf niet bent)
- tijdstip en oorzaak van overlijden
- reisverzekering
Het is heel belangrijk te weten of betrokkene een reisverzekering had afgesloten. Is dat het geval, dan wordt één van de alarmcentrales ingeschakeld, die ervoor zal zorgen dat het stoffelijk overschot naar Nederland wordt overgebracht en dat de kosten daaraan verbonden worden betaald. In een aantal landen gaat dit in samenwerking met de ambassade of het consulaat.
Zorg er dus voor dat u in het buitenland verzekerd bent!!!!!

  • Waar kan ik Nederlandse ambassades of consulaten vinden?

In de hoofdsteden van de meeste landen kunt u een Nederlandse ambassade of een Nederlands consulaat vinden. Sommige consulaten worden geleid door honoraire consuls, die de Nederlandse taal niet beheersen (sommige consuls hebben wel Nederlandstalige medewerkers). Honorair wil zeggen dat voor de functie geen salaris wordt ontvangen. Het zijn veelal zakenlieden, die daarnaast consul zijn. Ga naar de adresgegevens van de ambassades en consulaten. Het adres of telefoonnummer van de ambassade of het consulaat kunt u ook bij uw reisorganisatie of hotel vragen.

  • Wat kan een Nederlandse consul doen?

Naast het op de hoogte houden van relaties ter plaatse, kan de consul:
- via het ministerie van Buitenlandse Zaken relaties in Nederland op de hoogte brengen van het gebeurde.
- een lijst geven van lokale begrafenisondernemingen.
- een indicatie geven van de kosten van een lokale begrafenis of crematie. Hij kan verder informatie geven over het vervoer van het stoffelijk overschot en de mogelijkheden de eigendommen van de overledene naar Nederland te zenden.
- bemiddelen bij het overmaken van geld van familie of vrienden in Nederland voor noodzakelijke handelingen.
- indien het overlijden het gevolg is van een ongeval, danwel indien er twijfel bestaat over de oorzaak van het overlijden, een kopie van het medisch, autopsie- of politierapport opvragen bij de lokale autoriteiten.

  • Wat kan een Nederlandse consul niet doen?

- een mogelijke misdaad onderzoeken
- de begrafenis of crematie betalen
- betalen voor het vervoer van het stoffelijk overschot naar Nederland
- enige andere kosten betalen
- afwijken van de plaatselijke wetgeving
Indien de overledene geen reisverzekering had afgesloten, worden zijn familieleden of vrienden geacht de kosten die uit het overlijden in het buitenland voortvloeien, te betalen. Is de familie niet in staat deze kosten te betalen, dan zullen de autoriteiten van het land van overlijden de kosten van teraardebestelling voldoen. Het is dan niet mogelijk het stoffelijk overschot naar Nederland te laten overbrengen. De teraardebestelling of crematie zal dan ter plekke plaatsvinden, conform plaatselijke gewoonten. Het is mogelijk via het ministerie van Buitenlandse Zaken gegevens te verkrijgen over de teraardebestelling of crematie, zoals de datum, de plaats, het grafnummer en het adres van de begraafplaats.
De emoties die het overlijden van een dierbare in het buitenland met zich mee brengt, kunnen hoog oplopen. Plaatselijke gewoonten, taalproblemen en het vaak lang moeten wachten voordat het lichaam van de overledene wordt vrijgegeven, maken het er niet gemakkelijker op.
Het is belangrijk te weten dat medewerkers op ambassades, consulaten en het ministerie van Buitenlandse Zaken proberen u hierbij zo goed mogelijk bij te staan.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
afdeling DCZ/CM
telefoon: 070-348 47 70

Up ] consulaire hulp ] arrestatie in buitenland ] Opgenomen Ziekenhuis ] [ overlijden buitenland ] vermist in buitenland ]


terug naar boven
 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...