vermist in buitenland

Home ] Up ] consulaire hulp ] arrestatie in buitenland ] Opgenomen Ziekenhuis ] overlijden buitenland ] [ vermist in buitenland ]


Een familielid is al enige tijd op reis. U krijgt regelmatig een briefkaart of een telefoontje, maar plotseling is dit contact om onverklaarbare redenen verbroken. U begint zich zorgen te maken en vraagt zich af wat te doen.

Wat kunt u doen?
- U kunt bij andere familieleden, relaties van een reisgenoot of vrienden navraag doen of zij wellicht iets hebben gehoord van de vermiste persoon;
- U kunt contact opnemen met de bank, giro of de credit card-organisatie van de vermiste persoon om na te gaan waar en wanneer de laatste geldtransacties hebben plaatsgevonden;
- U kunt de laatste verblijfplaats, meestal een hotel, jeugdherberg of pension, benaderen en informatie verzamelen over de verdere reis plannen.

Wie kan u helpen?
Is het niet gelukt de vermiste persoon op te sporen en wordt uw bezorgdheid over diens veiligheid en welzijn groter, dan kunt u contact opnemen met:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Directie Consulaire Zaken
Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken (DCZ/CM)
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Telefoon : 070-348 47 70
Fax : 070-348 52 56

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal u vragen zo veel mogelijk gegevens over de persoon en zijn reisplannen bekend te maken. Het gaat hierbij om de volgende gedetailleerde informatie:
- personalia vermiste persoon
- paspoortgegevens
- datum vermissing
- plaats van vermissing
- datum/plaats laatst bekende contactpersoon of adres
- reisinformatie (reisdoel, reisbestemming)
- gegevens medereizigers
- gegevens reisverzekering
- overige gegevens over (retour)vliegtickets, geld, credit card en travellers cheques, vervoer, gebruik medicijnen
- uittreksel bevolkingsregister
- naam, adres en telefoon van degene die als contactpersoon door het ministerie van Buitenlandse Zaken kan worden benaderd
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal u vragen om bij de plaatselijke politie aangifte te doen van de vermissing. Het is aan die politie te beoordelen of zij het noodzakelijk vindt de vermissing via internationale kanalen bekend te stellen.

Heeft de vermiste persoon een reisverzekering afgesloten, dan is het verstandig zo snel mogelijk met één van de alarmcentrales contact op te nemen. Deze kan u informeren over mogelijke financiering van opsporingsactiviteiten, zoals de inzet van een helicopter, het plaatsen van een advertentie in een lokale krant, etc.
Vanaf 1 februari 1996 moeten particulieren die aan het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddeling vragen, hiervoor kosten betalen. Daarom zal het ministerie u verzoeken in eerste instantie een bedrag van € 113,45,-- op zijn rekening over te maken. Afhankelijk van extra activiteiten die door de ambassade worden ondernomen (zoals een advertentie in een krant, een oproep op de TV), bestaat de kans dat u nog aanvullende betalingen moet doen.

Wat gebeurt er vervolgens?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt contact op met de ambassade of het consulaat in het land van vermissing en geeft alle beschikbare gegevens door. De medewerker van de ambassade of het consulaat (de consul) zal vervolgens contact opnemen met de lokale autoriteiten (immigratiediensten, douane, politie) en hen vragen een onderzoek in te stellen naar de vermiste persoon.
Voor alle duidelijkheid: een ambassade of consulaat heeft geen opsporingsbevoegdheid in het buitenland en is voor het verkrijgen van informatie en de voortgang van het onderzoek, aangewezen op de bereidheid en deskundigheid van de lokale autoriteiten.
Mocht de vermiste persoon toch plotseling met u contact opnemen, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan het ministerie. Het onderzoek kan dan snel worden gestaakt.

Nog enkele adviezen
Er komt in een dergelijke situatie veel op u af en niet alles is te onthouden. Het is daarom verstandig schriftelijk bij te houden welke stappen u heeft ondernomen. Ook de mededelingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken of de politie bij wie u aangifte heeft gedaan, kunt u het beste schriftelijk vastleggen.
Houd u aan de adviezen die u krijgt van het ministerie en ga bij voorkeur niet zelf op speurtocht. U zou de ambassade en de lokale politie voor de voeten kunnen lopen en het onderzoek daardoor vertragen. Mocht u toch besluiten af te reizen naar het land van vermissing, doe dit dan in nauw overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Neem niet rechtstreeks contact op met de ambassade of het consulaat: Uw aanspreekpunt is de medewerker (uw contactpersoon) op het ministerie. Verschillende contacten binnen één organisatie leiden tot verwarring en misverstanden.
De kans is groot dat u benaderd wordt door de media. Ga hier verstandig mee om, laat u niet verleiden uitspraken te doen die het onderzoek niet ten goede komen. Het is uiteraard altijd mogelijk journalisten te verwijzen naar de afdeling woordvoering van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vereniging achterblijvers na vermissing
Het verdriet om een vermist persoon is groot en moeilijk te verwerken. De vereniging achterblijvers na vermissing heeft hier ervaring mee en kan u in dergelijke situaties bijstaan.
Vereniging achterblijvers na vermissing
Postbus 6
3405 ZG Benschop
telefoon/fax: 020-625 69 42
http://www.devav.nl/

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...