kleding

Home ] Werk & Consequenties ] het huis ] Zaakwaarnemer ] Budget ] Geld onderweg ] verzekering ] Visum nodig ] paklijst ] ziektes & gezondheid ] Als het misgaat ] Tips & uitrusting ] Veiligheidstips ] Vliegtickets ] Collect Call ]


Up ] [ kleding ] rugzakken ] schoenen ] slaapmatten ] slaapzakken ] drinken ] bevriezing ]

Goed voorbereid op reis is ook goed gekleed op reis.Wat ons betreft kun je het beste kleding uitzoeken waarmee je met zo min mogelijk stukken zoveel mogelijk omstandigheden aan kunt. Het toverwoord is "laagjes". Kleed je als een ui in schillen en je kan laag voor laag uittrekken als het warm wordt, of aantrekken als het koud wordt. Je hebt meer mogelijkheden met een dunne en een dikke trui dan met twee dikke truien. 
Ik zal het laagjes systeem hier bespreken.

 

Introductie

Ken je zelf 


 
Op temperatuur blijven is voor buitensporters een hele kunst. 
Het is daarbij belangrijk te weten
hoe en met welke materialen je je het beste kunt kleden:
  De adder onder het gras; de één transpireert bij de minste inspanning terwijl een ander het onder de meest barre omstandigheden nog droog houdt. Daarom adviseren we hier ook niet wat je wanneer moet aantrekken. Het is ook belangrijk om te weten hoe je inspanning over de tijd is verspreid. 
In grote lijnen komt het hier op neer: direct op de huid komt een laag ondergoed
die transpiratie moet afvoeren naar een volgende laag, zodat de huid droog blijft en
dus niet afkoelt.
  Met skiën en klimmen zul je sterk wisselende inspanning leveren, met tussendoor flinke pauzes, terwijl bij een wandeltocht de inspanningen vrij regelmatig over de dag zijn verdeeld. Fietsen, langlaufen en telemarken zitten hier een beetje tussin.
Over het ondergoed komt een isolatielaag die het lichaam warm moet
houden.Om deze laag optimaal tot zijn recht te laten komen moet er vaak over deze laag
wind- en waterdichte(en bij voorkeur ademende) overkleding worden gedragen.
 

Er zijn diverse ademende waterdichte materialen. De bekendste is Gore-Tex, maar er zijn ook tal van coatings met klinkende afkortingen als MPC, H2NO, HellyTech enzovoort.

 

 



1. De Basislaag 


De belangrijkste functie van onderkleding is het afvoeren van transpiratievocht naar een volgende kledinglaag. Een lichaam in activiteit moet bijna altijd een teveel aan warmte kwijtraken en doet dat door te transpireren. 

 

De verdamping van transpiratievocht kost veel warmte en die wordt onttrokken aan het lichaam. Vermindert echter de activiteit, dan vermindert ook de warmte productie. Doordat de huid nog nat is van het zweet gaat de koeling door, terwijl de warmteproduktie is stopgezet; je krijgt de rillingen. 
Dat is te voorkomen door de toepassing van modern synthetisch (termisch) ondergoed dat geen vocht opneemt in de vezel, maar het snel doorgeeft aan de volgende laag.

 



1. De Isolatielaag


Afhankelijk van de mate van activiteit en de weersomstandigheden heeft het menselijk lichaam meer of minder isolatie nodig. Niet om de kou buiten te houden (daarvoor is een winddichte buitenlaag), maar de warmte binnen.  

 

Van oudsher gebruikte materialen zijn bont en wol. Het grootste nadeel van deze materialen is dat ze zwaar zijn, veel vocht vasthouden en erg langzaam drogen. Kunststoffen hebben deze bezwaren veel minder. Mochten ze vochtig worden, dan drogen ze veel sneller omdat materiaal zelf geen vocht vasthoudt.
Bovendien blijven ze ook nat goed isoleren en hebben ze een veel gunstiger verhouding tussen gewicht en prestatie.


3. De Winddichte laag 


Om de isolerende laag optimaal tot zijn recht te laten komen, moet deze droog blijven. Dat gaat het beste met een waterdichte en tegelijk dampdoorlatende laag. Bij een niet doorlatend regenpak verzamelt zich veel transpiratievocht in de isolatielaag, iets wat uiterst onplezierig aanvoelt en je een pak natte kleren oplevert.  Droog wordt het pas weer als je je jas uittrekt, tenminste wanneer het niet te koud is... Daar heb je met een ademende jas geen last van en dat geeft een ongekend draagcomfort. Ademende regenkleding komt pas goed tot zijn recht en heeft de minste kans op condens, als daaronder thermisch ondergoed  en moderne isolerende kleding wordt gedragen. 

 

Bij sporten met een hoog inspanningsniveau, zoals hardlopen, mountainbiken en langlaufen. waarbij ademend van bijvoorbeeld Gore-Tex tekort kan schieten, kun je overwegen een jack ( en broek) te gebruiken van een microvezel of van Activent. Dit materiaal is extreem licht, winddicht en beter ademend dan welke waterdichte laag ook. Deze stoffen kunnen best een klein buitje hebben; ze zijn dan wel niet waterdicht maar toch sterk waterafstotend.

 

 

STOFFEN KIEZEN:

PLUS

MIN

Wol
Wol is een natuurlijk materiaal dat ook nog isoleert als het nat is; het houdt warmte vast tot het vrijwel doorweekt is. Bij blootstelling aan vlammen brand het wol niet, maar smeult het.

Wollen stoffen

Wol neemt veel vocht op en word zwaar als het nat is. Een doornat wollen kledingstuk droogt langzaam. Op de huid gedragen kan het jeuk veroorzaken. Het kan krimpen bij wassen.
Katoen
Katoen is duurzaam en ademt; het neemt vocht op. Het is daarom erg geschikt als onderkleding en andere kleding die direct op de huid gedragen wordt, zoals een halsdoek

 

Katoenen stoffen

Natte katoen is zwaar en kan krimpen als het bij hoge temperaturen gedroogd wordt. Gekreukte katoen zit niet lekker op de huid. Katoen scheurt snel. is niet winddichten vat gemakkelijk vlam.

 

Fleece (polyester)
Fleece (polyester) wordt gebruikt voor de 2de laag  om vocht van het lichaam weg te voeren en het tegelijk warm te houden. Fleece is licht, duurzaam en absorbeert geen vocht.

 

Fleece

Fleece is niet winddicht, maar een laag winddicht polykatoen in de nek en over de borst kan dit probleem verhelpen (fleece met windstopper). Fleece is niet gemakkelijk klein op te vouwen.

 

Synthetische, ademende stoffen
Synthetische ademende stoffen laten het zweet verdampen en houden de regen buiten. Ze zijn meestal winddicht en worden daarom voor de buitenste lagen gebruikt in gematigde en koude omstandigheden.

Synthetische stoffen

Synthetische, ademende stoffen kunnen water doorlaten op de zomen. Door vuil kunnen poriën verstopt raken waardoor er van binnen condensatie optreedt: regelmatig ventileren is noodzakelijk.

 


Up ] [ kleding ] rugzakken ] schoenen ] slaapmatten ] slaapzakken ] drinken ] bevriezing ]


Home ] Werk & Consequenties ] het huis ] Zaakwaarnemer ] Budget ] Geld onderweg ] verzekering ] Visum nodig ] paklijst ] ziektes & gezondheid ] Als het misgaat ] Tips & uitrusting ] Veiligheidstips ] Vliegtickets ] Collect Call ]
gepubliceerd :19.02.2003

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...