Bloedzuigers

Home ] Up ] Onze vaccinaties ] overige risico's ] Reisapotheek ] let op je Hygiene ] Hoogteziekte ] Diarree ] Teken ] Muggen ] Malaria ] buiktyfus ] gele koorts ] hepatitis a/b ] japanse encefalitis ] rabies ] tuberculose ] Epidemien & SARS ] [ Bloedzuigers ]


Een bloedzuiger verwijderen

leaches
1.Probeer nooit een bloedzuiger te verwijderen door aan het midden van het dier te trekken.
Het verwijderen van een bloedzuiger door erin te knijpen, er zout op te strooien, er iets brandends tegen te houden of door een andere methode te gebruiken die de bloedzuiger hindert tijdens het voeden, leidt ertoe dat het dier verteringssappen waar bacterien in zitten in de open wond spuit en er gevaar voor infectie ontstaat.

2.Kijk aan welke nant de voorste (orale ) zuignap zit.
Het smalle uiteinde is de voorkant. Veel mensen nemen ten ontrechte aan dat de grote zuignap de voorste is.

3.Zet je nagel op je huid 
(niet op de bloedzuiger) direct naast de orale zuignap.
4. Schuif je vinger rustig maar met kracht tegen de bloedzuiger op het punt waar hij zuigt en duw de zuignap in de zijdelingse richting los.
Als het contact van de zuignap met de huid is verbroken, stopt de bloedzuiger met voeden. Als de voorste zuignap los is. zal de bloedzuiger proberen zich weer vast te zuigen en kan zich dan aan de vinger vastzuigen. De bloedzuiger begint niet onmiddelijk bloed op te zuigen als de zuignap weer is aangebracht. 
5. Maak de achterste zuignap los.
Geef regelmatig tikjes tegen de smalle voorkant terwijl je met je nagel duwt of trekt aan de dikke kant (achterste zuignap) om de zuignap lost te maken.
6. Verwijder de bloedzuiger
De bloedzuiger heeft zich inmiddels wellicht aan je vinger vastgezogen. Duw hem weg, hij zal gemakkelijk loskomen. Zodra de bloedzuiger los is. kun je er zout of insectenwerend middel op doen om te voorkomen dat hij zich aan iets anders hecht.
7.Behandel de wond 
Als het anti stollingsmiddel van de bloedzuiger uitgewerkt is, zal de wond snel genezen. Houd de wond schoon en breng zo nodig een verbandje aan. Ga niet aan de wond krabben. Als de jeuk te erg wordt, neem je wat anti-jeukmiddel

 

OPMERKINGEN

Er bestaat nauwelijks gevaar voor ernstig bloedverlies door bloedzuigers. De wond blijft nog een tijdje bloeden als de bloedzuiger zich heeft volgezogen. maar het verlies is gering.

Zover bekend dragen bloedzuigers geen bloedparasieten over op de mens

Bloedzuigers zitten vooral in stilstaand water en minder in rivieren en beekjes. Ze zitten vaker bi de oever van schoon, helder water dan in of bij moerassen

Bloedzuigers hebben een stevig oppervlak nodig om zich aan vast te klampen. ook als ze zicht niet voeden. Je kunt bloedzuigers vermijden door in open water te blijven: zwem in diep, open water, loop niet op kades en waad niet door gebieden met takken en stenen op de bodem. Blijf in het oerwoud op de paden en pas op voor bloedzuigers op overhangende takken en klimplanten.

Zowel land-als waterbloedzuigers hebben buiten gewoon scherpe zintuigen. Ze worden aangetrokken door vibraties en lichaamswarmte en ze beschikken over 10 paar ogen om bewegingen mee waar te nemen. Blijf bewegen en controleer jezelf en je reisgenoten regelmatig.

 

Wist je dat ?

In vroeger tijd werd de medicinale bloedzuiger-soort door de geneesheren gebruikt om bloed van hun patienten te tappen. Het idee achter dit aderlaten was, dat koorts en andere ziekte verschijnselen veroorzaakt konden worden  door een teveel aan bloed. Nederland bezat omstreeks 1840 kwekerijen bij Apeldoor, Zutphen, Meppel en Haren. In 1830 verbruikte men in alleen in London 7 miljoen bloedzuigers.

 


Bovenstaande gelezen in "Het Worst-case-scenario"
Uitgeverij :Elmar 
isbn : 80-389-1237-4

In dit boekje staan nog meer instructies 
hoe te handelen als je :
een een op hol geslagen kameel moet bedwingen
in een neerstortend vliegtuig zit
vastgebonden bent
in de kofferbak van een auto zit opgeborgen
door een schorpioen wordt gestoken
steekpenningen moet betalen 


 Bestel ze direct bij uitgeverij Elmar ( maar euro 12.50 p.stuk)

Worst-Case Scenario Survival Handboek:

 http://www.uitgeverijelmar.nl?action=uitgave&isbn=9038911785 

Worst Case Scenario Survival Handboek Op Reis:

 http://www.uitgeverijelmar.nl?action=uitgave&isbn=9038912374

 

Back
terug naar boven
 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...