Malaria

Home ] Up ] Onze vaccinaties ] overige risico's ] Reisapotheek ] let op je Hygiene ] Hoogteziekte ] Diarree ] Teken ] Muggen ] [ Malaria ] buiktyfus ] gele koorts ] hepatitis a/b ] japanse encefalitis ] rabies ] tuberculose ] Epidemien & SARS ] Bloedzuigers ]

Schema malaria profylaxe ]


Wat is Malaria
Hoe voorkomt u malaria
Bescherming tegen muggenbeten
Waarom een profylaxe 
Aanbevolen Anti malaria middelen
Wat MERK je bij een malaria aanval
Wat DOE je bij een malaria aanval
Wat bij terugkeer in Nederland
 
WAT IS MALARIA?
Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die na een muggenbeet in het lichaam komen. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen. Daarbij treden ziekteverschijnselen op, zoals koude rillingen, gevolgd door koorts. Doorgaans worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel.

Top

HOE VOORKOMT U MALARIA?
Dit kan door bescherming tegen muggenbeten en gebruik van antimalariamiddelen (chemoprofylaxe).
BESCHERMING TEGEN MUGGENBETEN.
Muggen die malaria overbrengen zijn actief tussen zonsondergang en zonsopgang. U kunt zich tegen muggenbeten beschermen door de volgende maatregelen te nemen:
  • gebruik een muskietennet, liefst een geïmpregneerd net. 
    Een geïmpregneerd net wordt speciaal aanbevolen:
    • bij bezoek aan gebieden met resistente malaria tropica,
    • bij kwetsbare reizigers (zwangeren, kinderen, e.a.),
    • bij personen die reizen onder primitieve omstandigheden;
    • bij langverblijvers.
  • draag van zonsondergang tot zonsopgang bedekkende kleding (lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken);
  • bescherm onbedekte lichaamsdelen (gelaat, handen en enkels) met insectenwerende middelen. Er zijn diverse middelen in de handel. Voor gebruik op de huid zijn middelen met DEET (diethyltoluamide) het meest geschikt.
 
ANTI-MALARIAMIDDELEN (CHEMOPROFYLAXE).
Goede profylaxe voorkomt:
  • malaria tropica  
    behalve bij resistentie. Deze resistentie komt in toenemende mate voor. Zwangeren en ouders die reizen met kleine kinderen dienen daarom de noodzaak van de reis te heroverwegen;
  • derdedaagse koorts  
    (malaria tertiana) alleen gedurende de inname van de profylaxe. Echter enige maanden tot zelfs enkele jaren nadat de profylaxe wordt beëindigd kan zich een 'uitgestelde eerste aanval' voordoen. Dit komt geregeld voor; bijna alle gevallen van malaria tertiana in ons land zijn 'uitgestelde eerste aanvallen';
  • vierdedaagse koorts
    (de minst frequent voorkomende) wordt momenteel door goede profylaxe volledig voorkomen;

 

Aanbevolen anti-malariamaatregelen

Het volgende overzicht geeft algemene richtlijnen ten aanzien van de vaccinaties en het gebruik van antimalariamiddelen voor een reis naar Afrika, Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Oceanië, Azië en Oost-Europa. 
Voor een advies voor uw specifieke reis dient u contact op te nemen met een GGD, vaccinatiebureau of de huisarts.

Antimalaria-pillen.

De maatregelen die men tegen malaria moet nemen zijn afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Individuele factoren zoals de gezondheid van de reiziger spelen ook een rol. Naast een goede bescherming tegen muggenbeten worden in het algemeen de volgende middelen aanbevolen:

  • In gebieden zonder resistente malariaparasieten wordt Paludrine® (proguanil) geadviseerd 
  • In gebieden met een heel beperkte aantal resistente malariaparasieten wordt de combinatie van chloroquine en proguanil geadviseerd. 
  • In gebieden met resistente malariaparasieten wordt Lariam® (mefloquine) geadviseerd. Bij een verblijf tot maximaal 4 weken in een malariagebied, kan ook voor het nieuwe middel Malarone® (atovaquon + proguanil) gekozen worden. 
  • De alternatieven die gegeven kunnen worden zijn afhankelijk van het gebied:
    • Nivaquine® (chloroquine),
    • de combinatie van chloroquine en proguanil
    • doxycycline .
  • Voor sommige reizen zal in overleg met het vaccinatiecentrum aanbevolen worden om een noodbehandeling tegen malaria mee te nemen. 
  • Bij een zeer laag risico kan geadviseerd worden om uitsluitend anti-muggen maatregelen te nemen en dan geen anti-malariapillen te slikken.

 

Met de profylaxe moet begonnen worden op de dag van vertrek (bij Lariam reeds drie weken vóór vertrek) en worden voortgezet tot vier weken na verlaten van het malariagebied. Alle middelen voor de profylaxe kunnen het beste na het eten of na gebruik van wat voedsel worden ingenomen. N.B. De situatie met betrekking tot resistentie van malaria verandert snel. Het is van belang u voor elke reis hiervan op de hoogte te stellen bij een vaccinatiebureau.

Top

WAT MERKT U BIJ EEN MALARIA-AANVAL?
Wanneer u in gebieden met resistente malariaparasieten reist, moet u erop bedacht zijn dat u malaria kunt krijgen, ook als u trouw uw malariatabletten slikt. Malaria kan zich voordoen als heftige aanvallen van koude rillingen en koorts, maar ook als een grieperig gevoel met hoofdpijn zonder duidelijke koorts. Omdat malaria tropica zeer ernstig kan verlopen moet u het zekere voor het onzekere nemen. Koorts of "griep" die langer dan twee dagen aanhoudt moet beschouwd worden als malaria tot het tegendeel bewezen is.

Top

WAT TE DOEN ALS U EEN MALARIA-AANVAL VERMOEDT?
TIJDENS HET VERBLIJF IN DE TROPEN
  • als u een doorbraak van malaria vermoedt moet u uw bloed op malariaparasieten laten onderzoeken door een arts of in een ziekenhuis. De juiste behandeling kan dan gegeven worden;
  • als geen arts of ziekenhuis bereikbaar is, dan kunt u wanneer de 'griep' met koorts twee dagen aanhoudt, een noodbehandeling nemen volgens voorschrift. Het is raadzaam na een noodbehandeling toch een (plaatselijke) arts te raadplegen. Zeker als u ook hierop niet adequaat reageert, of de koorts niet binnen 48 uur verdwijnt.

Top

NA TERUGKEER IN NEDERLAND
Ook na terugkeer in Nederland kunt u tijdens of na het gebruik van de profylaxe nog malaria krijgen. Na terugkeer uit een malariagebied kan elk "griepje" een beginnende malaria tropica zijn. Raadpleeg daarom in dat geval uw huisarts. Vermeld daarbij dat u onlangs in een malariagebied bent geweest!

Malaria tertiana, de belangrijkste andere vorm van malaria, kan maanden tot ongeveer vier jaar na beëindiging van de malariaprofylaxe nog aanvallen veroorzaken. Deze gaan gepaard met koortsaanvallen en hevige koude rillingen die heel kenmerkend om de dag terugkomen. Men spreekt van een goedaardige vorm van malaria, omdat deze zelden tot de dood leidt.

Top

Verspreiding van Malaria in de Wereld

Verspreiding van Malaria over de Wereld

 

http://www.malaria.nl/

 

Back Next
 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...